Galaschek Péter: Szeretném, hogy a sikerek újra beköszöntsenek a Fáy utcába

2024-01-02 13:32
A karácsonyra és az új esztendőre való tekintettel honlapunk rendhagyó sorozatot indított: korábbi játékosainkat és legendáinkat kérdezzük a Vasashoz kötődő emlékeikről, valamint természetesen az ünnepi időszakról is. Ezúttal Galaschek Péter nyilatkozott oldalunknak.

Korábbi középpályásunk 1986 és 2000 között 340 bajnoki mérkőzésen lépett pályára csapatunkban, ezeken pedig 53 gólt szerzett és tagja volt két bronzérmes együttesünknek is.

– Az igazat megvallva nagyon rég voltam kint az Illovszky-stadionban, de amikor visszatérek, nosztalgikus érzéssel tölt el. A mérkőzések alatt számtalan egykori és korombeli játékossal találkozom, többek között Komjáti András, Juhár Tamás és Müller Sándor társaságában szurkolunk együtt a csapatnak. Itt éltem le az életem első felét, így nagyon drukkolok, hogy újra az NB I-ben szerepeljenek a srácok és legalább olyan eredményeket érjenek el, mint mi annak idején. Szeretném, hogy a sikerek újra beköszöntsenek a Fáy utcába.

Galaschek Péter rengeteg felejthetetlen élménnyel gazdagodott a XIII. kerületben, ám két egykori edzőnkre, Illovszky Rudolfra és Gellei Imrére különösen jószívvel gondol vissza, hiszen elmondása szerint rengeteget köszönhet nekik.

– Máig élénken él bennem a pillanat, amikor 1976-ban Angyalföldre kerültem, ahol előbb az utánpótlásban játszottam, majd Rudi bácsi végigkísérte a pályafutásomat utánpótlás-korosztálytól a felnőtté válásomig. Ő volt az első, aki a felnőtteknél számításba vett. 1996-ban mindenki elkönyvelte, hogy búcsúzunk az élvonaltól, azonban erre rácáfoltunk és huszáros hajrával a 10. helyen végeztünk a bajnokságban. Bennnmaradtunk az első osztályban, ebben pedig elévülhetetlen érdeme volt ebben Rudi bácsinak.

Azt a csapatot fejlesztette tovább Gellei Imre, akivel a mai napig nagyon jó kapcsolatot ápolok. Nemcsak szakmailag, hanem pedagógiailag is jól kezelte a játékosokat, nagyon jó érzéke volt ehhez. Elfogadta, milyen labdarúgói vannak és ahhoz igazította a taktikát, nem pedig fordítva. Labdás képességekben magasan a legjobb csapatunk volt abban az időszakban Magyarországon. Azokat a képességeket fejlesztettük, amelyekben jók voltunk. Sosem felejtem el az első NB I-es gólomat, amelyet a Haladásnak lőttem: leírhatatlan érzés volt, nem tudom szavakba önteni. Ezt csak az tudja átérezni, akinek már összejött. Ezek az emlékek velem jönnek a sírba is.

Végül a mögöttünk hagyott ünnepi időszak történései is szóba kerültek.

– A munka jegyében telt, ugyanis a vendéglátásban dolgozom, ez pedig ilyenkor nálunk a csúcsidőszak. Jó pár éve külön élek a feleségemtől, azonban így sem feledkeztünk meg egymásról. Karácsonykor az ünnepi menü hal volt majonézzel, majd a köszöntések után visszatértem a munka világába. Szilveszter sem telt másként, akkor is dolgoztam, de a gyermekem édesanyjával ahogyan karácsonykor úgy az év utolsó napján sem maradt el a koccintás a sikeresebb, boldogabb esztendő reményében.

Sorozatunk eddig megjelent részei: