Vasas-győzelem Újpesten

2023-07-05 14:30
Csapatunk harmadik felkészülési mérkőzésén idegenben nyert 3-2-re az előző élvonalbeli bajnokságot nyolcadik helyen záró Újpest FC ellen.

Újpest FC - Vasas FC 2-3 (2-2)
zárt kapus felkészülési mérkőzés
2023. július 5., szerda 10:30
Tábor utcai Sporttelep

játékvezető: Berke Balázs (asszisztensek: Tóth Vencel, Rózsa Dávid)

Újpest FC:
- első félidő: Nikolic - Pauljevic, Antzoulas, Fehér, Burekovic - Mack, Ljujic, Mörschel, Kiss - Ambrose, Mucsányi
- második félidő: Banai - Jevtoski, Radosevic, Fehér (Geiger, 65.), Kovács - Mack, Onovo, Simon, Tamás - Szabó, Mucsányi (Varga, 75.)
vezetőedző: Nebojsa Vignjevic

Vasas FC:
- első félidő:
 Jova - Szivacski, Baráth, Ódor, Papp - Berecz, Urblík - Hinora, Radó, Ihrig-Farkas - Novothny
- második félidő: Jova (Uram 60.) - Girsik (Farkas, 78.), Baráth, Ódor, Deutsch - Hidi M, Sztojka - Kapornai (Zimonyi, 67.), Faragó (Bakti, 67.), Szilágyi - Szalai (Cipf, 67.) 
vezetőedző: Desits Szilárd

gólszerzők: Fehér (19.), Ljujic (26.), illetve Novothny (14.), Berecz (44.), Deutsch (68.)

A találkozót ellenfelünk kérésére zárt kapuk mögött rendezték a Tábor utcában, szurkolóink azonban az Újpest FC élőképes közvetítése során nyomon követhették harmadik felkészülési mérkőzésünket. Csapatunk a Jova - Szivacski, Baráth, Ódor, Papp - Berecz, Urblík - Hinora, Radó, Ihrig-Farkas - Novothny összeállításban futott ki, az Újpest FC a Nikolic - Pauljevic, Antzoulas, Fehér, Burekovic - Mack, Ljujic, Mörschel, Kiss - Ambrose, Mucsányi felállásban lépett pályára. 

Az első lehetőség a mieink előtt adódott, Papp tört be nagy lendülettel a tizenhatoson belülre, de Pauljevic szerelte. A hazaiaknál volt többet a labda, mégis mi szereztük meg a vezetést a 14. percben: Novothny lépett ki remek ütemben a védők közül, majd kihasználva Nikolic hibáját a hálóba továbbította a labdát (0-1).

Öt perccel később egyenlítettek az újpestiek, Ljujic szöglete után Fehér csúsztatott a kapunkba (1-1). Két perccel később Ambrose szerezhetett volna vezetést a hazaiaknak, egyedül lépett ki, de a kapunk mellé lőtt. Négy perccel később viszont már vezettek a hazaiak: a labdát Ljujic lőtte szabadrúgásból a bal felső sarokba (2-1). A gól után kiegyenlítettebb lett a játék, s bár a 35. percben Ljujic találta el a kapufát, egy perccel a félidő vége előtt egyenlítettünk: a jobb szélen vezettünk támadást, Hinora beadása után egy védő kezéről lepattant a labda, de a játékvezető továbbot intett, a játékszert pedig Berecz kapásból a hálóba lőtte, így 2-2-vel mentünk a szünetre.

A második 45 percben továbbra is a házigazdák birtokolták többet a labdát, mi viszont megfiatalított csapatunkkal számos ígéretes támadást vezettünk, ám az utolsó passzoknál mentettek a védők vagy hiba csúszott az átadásba. A 68. percben egy szép akció végén szereztük meg – a mint később kiderült – győztes találatot: Kapornai futott el a bal szélen, külsővel középre adta a labdát, amit Deutsch remek kapáslövéssel a hosszú sarokba továbbított (2-3). 

Az utolsó percekben Cipf előtt még adódott ígéretes lehetőség, de a kapu mellé lőtt, a hazaiak akcióját pedig Uram hiúsította meg, amikor lehúzta a kapunk elé beívelt labdát. A találkozó lefújásakor maradt a 3-2-es Vasas-siker, így csapatunk értékes győzelmet aratott az Újpest vendégeként.

A találkozó részletes szöveges tudósítása ITT olvasható. A mérkőzés élőképes közvetítése felvételről az Újpest FC YouTube-csatornáján megtekinthető:

Desits Szilárd vezetőedző összegzése a lefújást követően:

- A felkészülés harmadik hetében járunk, fizikálisan ez a legnagyobb igénybevétel a játékosok számára. Minden nap két edzéssel dolgozunk, fizikálisan és taktikailag is próbáljuk felkészíteni a csapatot az előttünk álló szezonra. Az első két hét edzésmunkája megadta az alapot annak érdekében, hogy nyugodtan lehessen terhelni a játékosokat, ennek megfelelően erre a hétre két komoly ellenfelet választottunk. A mai az NB I-es Újpest FC volt, a másik pedig szombaton a szlovák, szintén élvonalbeli FC ViOn Zlaté Moravce lesz. Ma délelőtt mindenkinek szerettünk volna játéklehetőséget biztosítani, ennek megfelelően két sorunk volt és cserejátékosok is a rendelkezésünkre álltak. Az első félidőben taktikailag és mentálisan is az elképzeléseink szerint tudtunk teljesíteni, az edzéseken gyakorolt játékfázisokat láttuk a mérkőzésen is. Az előnyünk után a hazai csapat sajnos megfordította a meccset, de mi küzdöttünk és a feladatra koncentráltunk, így még a szünet előtt ki tudtunk egyenlíteni. A második félidőben viszont végig fölényben játszottunk, így annak a játékrésznek a képe alapján és szerintem az egész mérkőzést tekintve is megérdemeltük a győzelmet. A felkészülés eddigi szakaszát vizsgálva összességében elégedett vagyok a játékosok munkájával. Minden edzésen maximális mentális állapottal edzenek, legyen szó a rutinosabb játékosokról vagy akár a fiatalokról. A közösség szépen alakul, a csapat befogadta a fiatal játékosokat, ők pedig a hozzáállásukkal tiszteletet mutatnak a tapasztaltabbak felé, jó az összhang és a kohézió, ami több szempontból is fontos. Egyrészt a fiatalszabálynak meg kell felelnünk, tehát 2004-es vagy annál fiatalabb játékosnak végig a pályán kell lenni, aminek a megoldását folyamatosan keressük, hiszen nem lehet tudni, hogy melyik fiatal hány meccsig tudja azt a minőségi teljesítményt nyújtani, amire szüksége van a csapatnak. Másrészt vannak a keretben olyan 2002-es és 2003-as születésű fiatalok is, akik bár nem tartoznak a fiatalszabályba, mégis maximálisan meg vagyunk velük elégedve, mert edzéseken és mérkőzéseken is komoly teljesítményt nyújtanak. Velük együtt jó úton halad a keret fiatalítása, a fiatalok fejlődése, ami hosszútávon is biztonságot ad a klubnak.

Folytatás július 8-án, szombat délelőtt 11 órától a szlovák élvonalbeli FC ViOn Zlaté Moravce együttesét fogadjuk az Illovszky-stadionban. A találkozó nyílt kapus, sok szeretettel várjuk szurkolóinkat! Hajrá, Vasas! Mindörökké, Angyalföld!