Vasas - Fehérvár: 1-2

2021-02-10 22:00
Az élvonalbeli MOL Fehérvár FC szoros, 2-1-es végeredménnyel jutott tovább a kupasorozatban - csapatunk már a következő feladatra koncentrál: a Merkantil Bank Ligában vasárnap legyőzni a Haladást.

MOL Magyar Kupa - 8. forduló
Vasas FC - MOL Fehérvár FC 1-2 (1-2)

Illovszky Rudolf Stadion
zártkapus mérkőzés

játékvezető: Karakó Ferenc (Georgiou Theodoros, Buzás Balázs)

Vasas FC: Rados – Szivacski, Litauszki, Tóth, Kalmár – Pátkai (Silye, 68.), Szatmári (C), Köböl (Viczián, 58.) - Pekár (Radó, 58.), Feczesin (Balajti, 68.), Hinora (Kapornai, 84.)
vezetőedző: Schindler Szabolcs

MOL Fehérvár FC: Kovács D. – Bolla (Nego, 20.), Rus, Stopira, Fiola, Hangya – Alef, Pinto – Petrjak (Houri, 72.), Funsho (Szabó, 72.) - Zivzivadze (Nikolic, 72.)
vezetőedző: Márton Gábor

gólszerzők: Zivzivadze (3.), Petrjak (23.) Rus (34., öngól)
sárga lapok: Kalmár (16.), Szivacski (40.), Pátkai (63.), Kapornai (89.) ill. Stopira (92.), Rus (93.)

Ma este a MOL Magyar Kupa 8. fordulójában hazai pályán fogadtuk a MOL Fehérvár FC együttesét, cél a legjobb 16 közé jutás volt. Háromszoros magyar bajnok, kétszeres kupagyőztes, a Szuperkupát szintén két alkalommal elhódító ellenfelünk az NB I-es bajnoki sorozatban negatív szériát produkált az elmúlt időszakban: a Ferencváros és a Honvéd ellen vereséget szenvedtek, a Mezőkövesddel szemben gól nélküli döntetlent játszottak, a tabella első helyétől 16 pont hátrány a lemaradásuk.

"A Vasas egy erős együttes, volt válogatott és NBI-es játékosok alkotják a magját. A Magyar Kupa-meccseknek megvan a saját presztízse, nehéz mérkőzés vár ránk, amely számunkra élet-halál kérdés, nincs más választásunk, győznünk kell. Aki egy ilyen helyzetben nincs eléggé feltüzelve, vagy nem eléggé motivált, arról kár is beszélni" - fogalmazott Márton Gábor a mérkőzést megelőzően.

Schindler Szabolcs vezetőedző - bár elismerte, hogy a MOL Fehérvár együttese nagyon jó játékerőt képvisel - nem feltartott kézzel várta a találkozót, azonban a kupamérkőzésen mindenképpen szerepet szánt azoknak a labdarúgóknak is, akik a bajnokság során eddig kevesebb játéklehetőséget kaptak.

Az élvonalbeli Fehérvár ellen bizonyíthatott az egyaránt 19 esztendős Kalmár Olivér és Köböl Krisztián, illetve az U21-es válogatott Hinora Kristóf és Tóth Bence, de a kezdő tizenegyben szerephez jutott az idén kevesebb alkalommal pályára lépő Litauszki Róbert, Szatmári Lóránd és Ivan Rados is. A cserepadról Jova Levente, Szilágyi Zoltán, Viczián Ádám, Terbe Botond, Balajti Ádám, Silye Erik, Radó András és a 18 éves Kapornai Bertalan vártak bevetésre, utóbbi a mérkőzés második felében fiatal csapattársaihoz hasonlóan szintén pályára lépett, sőt a 85. percben akár megszerezhette volna az egyenlítő találatot is. A Fehérvár elleni kupamérkőzésen sérülés miatt Hidi M Sándorra, Kovács Milánra, Kleisz Márkra, Vernes Richárdra és Otigba Kennethre nem számíthatott a szakmai stáb.

A találkozó nem is indulhatott volna rosszabbul, a harmadik percben vezetést szerzett a Fehérvár: kapusunk rossz ütemben jött ki, Petryak pedig lőni tudott - Kalmár ugyan blokkolt, de Zivzivadze 2 méterről már berúgta a kipattanót. A gyors gól megzavarta a csapatot, az első 25 percben nem tudtuk rendezni a sorainkat, így ellenfelünk növelni tudta előnyét. A 34. percben Szatmári beadására tökéletesen érkeztünk a hosszú kapufánál, de Rus megelőzte támadónkat és öngólt rúgott.

A szünet után feljavult a játékunk. Már a második félidő elején egyenlíthettünk volna: Feczesin tette le a labdát Pekárnak, aki a jobb felsőt célozta meg, de Kovács bravúrral védett. 3 perccel később ismét Pekár került helyzetbe a tizenhatoson belül, ám a vendégek kapusa újra hárítani tudott. A második játékrészben kihasználtuk az összes cserelehetőségünket, a beszálló játékosoknak köszönhetően több gólhelyzetünk is adótott. A 18 éves Kapornai Bertalan a mérkőzés végét rendkívül izgalmassá tette, Szatmáritól kapott labdáját élésen a hosszú sarok felé lőtte, ám nem sikerült az egyenlítés, csatáraink lemaradtak. Utolsó lehetőségként Radó került szembe a fehérvári kapussal, de Kovács az utolsó pillanatban - kifutva - menteni tudott.

Az NB I-es bajnokság egyik legjobb csapatával csaptunk össze ma este, a Fehérvárnak adtunk 25 perc előnyt, amit ellenfelünk ki is használt, ezzel számunkra befejeződött a kupasorozat.

A mérkőzés részletes szöveges tudósítása ITT olvasható.

Schindler Szabolcs vezetőedző értékelése a MOL Fehérvár FC elleni mérkőzés után:

- Az első félidő nem úgy alakult, ahogy szerettük volna. A 20. perc után feljavultunk, fegyelmezetteben játszottunk, felvállaltuk a párharcokat. A második résszel elégedett vagyok, variáltunk és jól is játszottunk, fizikálisan is megfelelőek voltunk. Bár kimaradtak a helyzeteink, de kiemelném a 18 éves Kapornai szenzációs bepasszát, amivel a mérkőzés végén akár egyenlíthettünk volna. Több fiatal is pályára lépett ma, lehetőséget kaptak a bizonyításra, őket a jővő Vasasának szeretnénk építeni.  Nagyon sajnálom, hogy kiestünk, hiszen a második félidei teljesítmény alapján mindent megtettünk a győzelemért, de sajnos kimaradtak a lehetőségek. 

A MOL Fehérvár FC vezetőedzője, Márton Gábor összegezte a találkozó utáni tapasztalatait:

- Régen volt ilyen élményem sajnos, örülünk neki nagyon, de legfőképp annak, hogy nagyon jó arcát mutatta ma a csapat, jól is játszottunk egy jó darabig. Hamar megszereztük a vezetést, növelni is tudtuk az előnyünket és le is zárhattuk volna a meccset, de sajnos rúgtunk egy öngólt és szoros lett a végeredmény. Voltak még lehetőségeink, de akkor már a Vasasnak is, ettől függetlenül úgy gondolom, hogy megérdemeltük a továbbjutást. Megharcoltak érte a srácok és a hozzáállás is nagyon rendben volt.

Pátkai Máté nyáron Székesfehérvárról érkezett a Vasashoz, középpályásunk véleménye megegyezett vezetőedzőnk értékelésével:

- Az első húsz percbe belealudtunk és talán bátortalanok is voltunk, amit a Fehérvár nagyszerűen kihasznált, így előnnyel fordultak. A második félidőben helyrerázódtunk, sokkal jobban teljesítettünk. Ekkor a Vidinek már csak egy helyzete volt, nekünk pedig több lehetőségünk is adódott az egyenlítésre, ami alapján úgy gondolom, a csapat maximálisan jó úton jár.

A MOL Magyar Kupa számunkra befejeződött, de dolgozunk tovább: hétvégén folytatódik a Merkantil Bank Liga sorozata, vasárnap Szombathelyre utazunk, csapatunk a második - feljutó - helyről várja a Haladás elleni bajnoki találkozót. Hajrá, Vasas! Hajrá, Angyalföld!