Három gól és három pont Kispesten

2024-05-06 21:52
A Merkantil Bank Liga 31. fordulójában csapatunk Tóth Milán duplájával és Doktorics Áron góljával 3–0-ra nyert a találkozót kilenc emberrel befejező nagy rivális Budapest Honvéd otthonában.

Budapest Honvéd – Vasas FC 0–3 (0–3)
Merkantil Bank Liga, 31. forduló
2024. május 6., hétfő 20:00
Bozsik Aréna
3309 néző

játékvezetők: Bogár Gergő (Máyer Gábor és Nagy Viktor)

Budapest Honvéd: Dúzs – Kovács (Eördögh, 75.), Szabó, Pekár, Kulbachuk – Keresztes (Bocskay, 75.), Adorján, Lőrinczy (Nyitrai, 57.) – Kundrák (Krajcsovics, 58.), Bobál, Kerezsi (Simon, 87.)
vezetőedző: Csertői Aurél

Vasas FC: Jova – Pávkovics, Baráth, Otigba – Bakti (Girsik, 82.), Berecz, Hidi M, Urblík (Hinora, 63.), Doktorics (Bukta, 75.) – Tóth (Zimonyi, 74.), Radó (Holender, 63.)
vezetőedző: Gera Zoltán

gólszerzők: Tóth (32., 45+2.), Doktorics (43.)

sárga lap: Berecz (36.), Otigba (45.), Baráth (51.), Hidi M (62.)

kiálíltva: Adorján (29.), Bobál (51.)

A Merkantil Bank Ligában a Honvéd 39 ponttal a 10. helyen áll, az előző fordulóban 1–0-s vereséget szenvedett Kazincbarcikán. Ami az egymás elleni mérleget illeti, minden sorozatot figyelembe véve 182 alkalommal találkoztunk a kispestiekkel, a mi szempontunkból pedig 72 győzelem, 45 döntetlen és 65 vereség volt a mérleg – közte két győztes kupadöntővel. Az őszi szezonban Novothny Soma, Radó András és Berecz Zsombor góljával 3–0-ra győztünk.

Gera Zoltán az alábbi kezdőcsapatot küldte pályára: Jova – Pávkovics, Baráth, Otigba – Bakti, Berecz, Hidi M, Urblík, Doktorics – Tóth, Radó, míg Uram, Bánfalvi, Litauszki, Holender, Hinora, Deutsch, Ódor, Vida, Bukta, Girsik, Szalay és Zimonyi a kispadon foglalt helyet. Faragó Bálint keresztszalag-műtétje után rehabilitációját végzi, így rá ezúttal sem számíthattunk, Baráth Botond és Hidi M Sándor viszont letöltötte egymeccses eltiltását, így mindketten visszatérhettek csapatunkba. 

Csertői Aurél döntése nyomán a hazaiak a következő kezdőtizeneggyel vágtak neki a mai találkozónak: Dúzs – Kovács, Szabó, Pekár, Kulbachuk – Keresztes, Adorján, Lőrinczy – Kundrák, Bobál, Kerezsi, míg Tujvel, Gyetván, Bocskay, Kaczvinszki, Krajcsovics, Haragos, Nyitrai, Kocsis, Eördögh és Simon csereként várt bevetésre.

Érdekesség, hogy egy héttel ezelőtt a második csapatunk játszott bajnokit a Honvéd-MFA II. együttesével, az a találkozó 2–2-es döntetlennel ért véget. A mai találkozón az első pillanattól támadólag léptünk fel, az első két percben két szögletet is elvégezhettünk, de mindkét alkalommal tisztáztak a hazai védők. A saját tizenhatosuknál is zavartuk a kispestieket, akik nem tudtak mit kezdeni a letámadásunkkal. Ám hiába volt sokkal többet nálunk a labda, az első helyzetet a hazaiak hagyták ki, a 10. percben Kundrák passzát követően Lőrinczy a bal szélről, 7 méterről, kevéssel lőtt a bal alsó sarok mellé.

A 15. percben Hidi M tört előre, 20 méterről lőtt, Dúzs a léc fölé tolta a labdát. A 19. minutumban újabb nagy helyzetet hagytak ki a hazaiak: Kerezsi passzával Keresztes futott le az alapvonalig, beadásáról csak centiméterekkel maradt le a kapunk előtt bevetődő Bobál. Egy perccel később Kerezsi csavart kapura 14 méterről, Jova megfogta a labdát. 

A 23. percben Radó ívelt be szabadrúgást a hazai tizenhatoson belülre, Otigba fejesét Dúzs tolta a léc fölé. A 29. percben megfogyatkoztak a kispestiek: Dúzs lapos passzára Hidi M csapott le harciasan Adorján mellett, majd egyedül tört volna kapura, ám a hazaiak játékosa, 18 méterre a kaputól, utolsó emberként lerántotta, a játékvezető pedig felmutatta neki a piros lapot. 

Gyorsan gólra is váltottuk az emberelőnyt: a 32. percben Pávkovics ívelt a kapu elé Tóth Milán pedig két védő szorításában, látványos mozdulattal lőtt kapásból a hálóba, 0–1. Három perccel később Baráth fejelte ki a kapunk elé ívelt labdát, ami Kerezsihez került, ő pedig egy igazítás után 17 méterről kevéssel tévesztette el a jobb alsó sarkot. 

A folytatásban elsősorban a hazaiak térfelén folyt a játék, ám a kapu közelébe a 43. percben jutottunk el ismét, amikor megdupláztuk előnyünket: Tóth jobb oldali centerezése a védőkről a 16-os bal sarkán üresen érkező Doktoricshoz került, játékosunk pedig egy igazítás után a kilőtte a bal felső sarkot, 0–2.

Az első játékrész hosszabbításának második percében Urblík harciasan szerzett labdát a kispesti 16-os előterében, amely Tóth elé pattant, aki egy csellel tisztára játszotta magát, majd 14 méterről védhetetlenül lőtt a hálóba, 0–3. Támadónk duplájának köszönhetően a góllövőlistán egy találatra megközletítte Kirchner Krisztiánt, csapatunk pedig egy félidő alatt lerendezte a lényegi kérdéseket. 

A második felvonásban folytattuk azt a letámadást, amely az első 45 percben, egyenlő létszámban is komoly gondokat okozott ellenfelünknek. Az 51. perctől kilencen maradtak a kispestiek: Baráth és Bobál ugrottak fel a labdáért, majd a földre kerültek, ahol a hazaiak játékosa megütötte védőnket, ezért őt is azonnali piros lappal állította ki a játékvezető.

Kettős emberhátrányban a hazaiak dupla védelmi vonalat húztak fel 30 méterre a kapujuktól, mi türelmesen járattuk a labdát, keresve a réseket. A 64. percben Bakti harcolt ki lövőhelyzetet magának, 18 méteres próbálkozása elakadt egy hazai védőben.

Két perccel később Berecz ugratta ki remek ütemben Tóthot, aki észrevette, hogy Dúzs kint áll a kapujából, 30 méterről megpróbált a hálóba ívelni, de a hazai kapus visszaért és megfogta a labdát. A 69. percben Hinora egy cselt követően 19 méterről lőtt, de blokkolták a kísérletét. Két perccel később Dúzs tolta bravúrral szögletre Tóth 18 méteres, lapos kísérletét.

Csapatunk magabiztosan őrizte előnyét, járatta a labdát. A 82. percben Holender célozta meg a rövid sarkot, ám Dúzs egy gyors vetődéssel megint mentett. A 85. percben Krajcsovicsot ugratták ki a hazaiak, de Jova kivetődve megszerezte a hazai játékos elől a labdát. 

Bár bőven megvoltak a helyzeteink a második játékrészben is, az eredmény nem változott, ám így is magabiztos, 3–0-s győzelmet arattunk. Csapatunk ráadásul első alkalommal nyert az új Bozsik Arénában, a mai sikert megelőzően 2017. szeptember 30-án nyertünk Kispesten, akkor 4–1 lett a mérkőzés vége.

A Budapest Honvéd elleni mérkőzésről szöveges tudósításunk IDE KATTINTVA olvasható.

Gera Zoltán vezetőedző így értékelt a lefújás után:

– Bár az elejétől kontrolláltuk a mérkőzést, a Honvédnak volt néhány veszélyes lehetősége, emiatt javítanunk kellett a védekezésünkön, amely idővel szerencsére sikerült. Az első piros lap nyilvánvalóan megkönnyítette a dolgunkat, ehhez azonban szükség volt Hidi M Sanyi nagyszerű labdaszerzésre. Onnantól egyértelműen átvettük a meccs irányítását, jól reagáltunk a kiállításra, amelyet még az első félidőben tökéletesen kihasználtunk, három gyönyörű gólt szerezve. A második játékrész, főleg az újabb kiállítás után nyilván teljesen megváltoztatta a meccs képét és bár szerettük volna megnyeri azt a félidőt is, hiába voltak lehetőségeink, nem voltunk elég dinamikusak. Összességében természetesen elégedett vagyok a győzelemmel, ráadásul nemcsak nekünk, hanem a szurkolóknak is fontos összecsapás volt a mai, így különösen örülök a sikerünknek.

Aki lemaradt a mérkőzésről, visszanézheti az M4 Sport honlapján. Köszönjük szurkolóinknak, hogy ilyen sokan biztatták csapatunkat a helyszínen! Együttesünk legközelebb május 13-án, hétfőn este 20 órakor lép pályára a Szombathelyi Haladás ellen a Merkantil Bank Liga 32. fordulójában az Illovszky Rudolf Stadionban, a találkozót az M4 Sport élőben közvetíti. Hajrá, Vasas! Mindörökké, Angyalföld!