Nem adtunk esélyt a Honvédnak

2023-11-06 22:00
A Merkantil Bank Liga 14. fordulójában a Budapest Honvéd együttesét fogadtuk az Illovszky Rudolf Stadionban és végig kézben tartva a mérkőzést magabiztos, 3–0-s győzelmet arattunk.

Vasas FC – Budapest Honvéd 3–0 (0–0)
Merkantil Bank Liga, 14. forduló
2023. november 06., hétfő 20:00
Illovszky Rudolf Stadion
2522 néző

játékvezető: Antal Péter (Bornemissza Norbert és Szalai Dániel, tartalékjátékvezető: Kovács Imre)

Vasas FC: Uram – Baráth, Pávkovics, Otigba, Deutsch – Hidi M (Sztojka, 93.), Urblík (Berecz, 80.), Bakti (Girsik, 93.) – Radó, Novothny (Holender, 80.), Tóth (Hinora, 80.)
vezetőedző: Desits Szilárd

Budapest Honvéd: Dúzs – Kovács N. (Haragos, 80.) Szabó A., Kocsis G. (Eördögh, 75.), Kálnoki-Kis, Benczenleitner – Bocskay (Keresztes, 56.), Adorján (Simon, 80.) – Kocsis D. (Krajcsovics, 56.), Bobál G., Holman
megbízott vezetőedző: Djordje Kamber

gólszerzők: Novothny (50.), Radó (73.), Berecz (93.)

sárga lap: Otigba (28.), Tóth (54.), Baráth (61.), ill. Adorján (18.) Kovács N. (22.), Benczenleitner (91.)

A Vasas-Honvéd rangadón az elmúlt hetek hazai mérkőzéseihez hasonlóan ezúttal is a Vasas Kubala Akadémia U14-es fiataljai látták el a labdaszedői feladatokat.

A két csapat egymás elleni mérlegét tekintve, minden sorozatot figyelembe véve 181 alkalommal találkoztunk a kispestiekkel, a mi szempontunkból pedig 71 győzelem, 45 döntetlen és 65 vereség a mérleg – közte két győztes kupadöntővel. A Honvéd keretéből hárman rendelkeznek vasasos múlttal: Kerezsi Zalán és Bocskay Bertalan akadémiánkon, Bobál Gergely pedig utánpótlás, valamint felnőtt csapatunkban is szerepelt. Ami minket illet: Baráth Botond, Holender Filip, Ihrig-Farkas Sebestyén és Szivacski Donát futballozott korábban Kispesten.

Együttesünk az Uram - Baráth, Pávkovics, Otigba, Deutsch - Hidi M, Urblík, Bakti - Radó, Novothny, Tóth összeállításban kezdett, a kispadon Jova, Szivacski, Sztojka, Ihrig-F., Holender, Berecz, Rab, Hinora, Vida, Szilágyi, Girsik és Zimonyi foglalt helyet. Faragó Bálint térdsérülés, Litauszki Róbert és Ódor Máté combhajlító izom húzódás miatt maradt ki a mai meccskeretből. A Budapest Honvéd az alábbi kezdőtizenegyet küldte pályára: Dúzs - Kovács N., Szabó A., Kocsis G., Kálnoki-Kis, Benczenleitner - Bocskay, Adorján - Kocsis D., Bobál G., Holman, míg Djordje Kamber megbízott vezetőedző döntése értelmében Tujvel, Gyetván, Kaczvinszki, Krajcsovics, Lőrinczy, Haragos, Keresztes, Eördögh és Simon csereként várt bevetésre.

Az első percek mezőnyjátékkal teltek, mi birtokoltuk többet a labdát, de nem tudtunk a vendégek kapujának közelébe kerülni. A kispestiek zártan, szervezetten védekeztek, sem középen, sem a széleken nem sikerült mögéjük kerülni. A 12. percben alakítottuk ki az első helyzetet, Deutsch baloldali beadása után Novothny csúsztatta a kapu mellé a labdát 7 méterről. Három perccel később Radó végzett el szabadrúgást a jobb oldalról, kapu elé lőtt labdáját Tóth fejelte mellé. Fokoztuk a nyomást, a tizenhatosuk elé szorítottuk a kispestieket, érkeztek is labdák a büntetőterületen belülre, ám a védők – ha néha nehezen is, de állták a rohamainkat.

A 22. minutumban Radó ívelt be szabadrúgást a Honvéd kapuja elé, Otigba csúsztatása alig kerülte el a bal sarkot. A folytatásban megint mezőnyjáték jellemezte a találkozót a mi labdabirtoklási fölényünkkel. Az első vendéglehetőség szabadrúgásból adódott a 29. percben: Holman 25 méterről lőtt a jobb sarok mellé. A 33. percben megint Radó ívelt középre egy szabadrúgást, a hosszú oldalon érkező Novothny 4 méterről fejelt, Dúzs azonban nagyot védve szögletre ütötte a labdát  ez volt az addigi legnagyobb helyzetünk. A 36. miutumban Bocskay lőtt váratlanul 26 méterről, a labda kevéssel kerülte el a jobb felső sarkot. A félidő hosszabbításában egy gyors kontra végén Urblík 16-oson belüli lövését blokkolták, így gól nélküli állásnál mehettek pihenőre a csapatok. Az első félidő nagy csatát, de kevés helyzetet hozott, nálunk volt többet a labda, veszélyesebbek voltunk, a vezetést azonban nem sikerült megszereznünk.

A második játékrész elején viszont igen: az 50. percben Pávkovics robogott el szépen a jobb szélen, majd a második hullámban érkező Urlíkhoz centerezett, akinek lapos lövését Dúzs még kitolta, a kipattanóra azonban Novothny csapott le és közelről az üres kapuba passzolt (10). Az előny birtokában is próbáltunk letámadni, az 58. percben Tóth gurította a kapu elé a labdát, de a védők szögletre mentettek Novothny elől. A labdabirtoklás kiegyenlítettebb lett, de a Honvéd egy óra elteltével sem tudott akcióból komoly helyzetet kialakítani. 

A 61. percben Baráth szabályosan szerelt becsúszva 20 méterre a kapunktól, a játékvezető azonban szabadrúgást ítélt a Honvéd javára és sárga lapot adott védőnknek. Ez volt Baráth ötödik figyelmeztetése a szezonban, ezért a vasárnapi, Haladás elleni idegenbeli meccsünkön sajnos nem számíthatunk rá. A szabadrúgásból Holman fejbe lőtte Urblíkot, akit áplni is kellett, de szerencsére folytatta az összecsapást. A 68. percben Radó baloldali beadását követően Baráth közeli fejesét fogta meg Dúzs.

A 73. percben aztán megdupláztuk az előnyünket: megint Pávkovics volt az egyik főszereplő, aki ezúttal nem laposan passzolt középre, hanem beívelte a labdát, pontosan a remekül érkező Radó fejére, aki 9 méterről a kapu jobb oldalába csúsztatott (20). Két perccel később kimaradt az addigi legnagyobb vendéghelyzet, amikor Keresztes lapos passzát az üresen érkező Kovács 14 méterről, kapásból a jobb sarok mellé lőtte.

A 78. minutumban egymás után két lövéssel próbálkozott a Honvéd, nagyjából 16 méterre a kaputól, de sikerült blokkolnunk. Nem sokkal később gyors ellentámadást vezettünk, Hinora tört be a bal szélen a tizenhatoson belülre, éles szögből leadott közeli lövését azonban a rövid sarkot jól záró Dúzs szögletre hárította, amelyet követően Baráth fejesét is hatástalanította. A 88. percben az egyeránt csereként pályára lépő Berecz és Holender hozta majdnem össze a harmadik gólunkat, előbbi passzából végül utóbbi hiába fordult le az ötösön belül védőjéről, a bal felső sarok mellé bombázott.

A kispestiek az egyenlítés érdekében minden energiát a támadásra fordítottak, ezért nagyobb területek nyíltek előttünk, amelyet végül a 93. percben használtunk ki: Berecz 18 méterről, laposan lőtt, a tökéletesen helyezett labda a bal kapufáról pattant a hálóba (30). Csapatunk magabiztosan, ekkora különbséggel is megérdemelten nyert.

A Budapest Honvéd elleni mérkőzésünkről részletes szöveges tudósítás készült, amely IDE KATTINTVA olvasható.

Desits Szilárd vezetőedző értékelése a lefújás után:

– Gratulálok a játékosoknak, amiért elbírták a rájuk nehezedő nyomást. Egyrészt mindig nyerni kell, főleg egy ilyen rangadón, másrészt a többi eredmény alakulása miatt különösen fontos volt a győzelem, hogy kapaszkodjunk az éllovasokra. Meggyőző játékkal sikerült két vállra fektetni a Honvédot, nagyon okosan és türelmesen játszottunk. Erre volt szükség, hogy kifárasszuk és megbontsuk a védekezésüket. A második félidőben megtaláltuk azokat a réseket, amelyeket követően gólokat szereztünk, így összességében teljesen megérdemelten tartottuk itthon a három pontot.

A Budapest Honvéd elleni összecsapásunkat az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetítette, így aki lemaradt volna a találkozóról, felvételről, a Médiaklikk felületén visszanézheti. Szurkolóinknak köszönjük, hogy ezúttal is a helyszínről buzdították csapatunkat! Folytatás november 12-én, vasárnap 17 órakor a idegenben a Szombathelyi Haladás ellen. Erre a találkozóra klubunk különbuszt indít, a részletekről honlapunkon tájékozódhatnak szurkolóink.  

Hajrá, Vasas! Mindörökké, Angyalföld!