Vancsa Miklós értékelése 11 forduló után

2015-10-07 17:15
Interjú.

Túl vagyunk a bajnokság egyharmadán és csapatunk a 11. helyen található. Vancsa Miklóst, a Vasas FC ügyvezető igazgatóját kértük, értékelje a csapat eddigi teljesítményét.

A bajnokság kezdetén milyen várakozásai voltak a csapat szereplésével kapcsolatban és ebből az eltelt 11 forduló alapján mi valósult meg?

„Nyilván nem ide vártam a csapatot, hiszen kieső helyen vagyunk. Nem tartunk ugyan a bajnokság felénél, de az új lebonyolítás miatt a 12 csapatos bajnokság 11 fordulója után egy szakaszt lezárhatunk és értékelhetünk. Előzetesen azt gondoltam, hogy csapatunk ennél azért erősebb. Hozzáteszem, én továbbra is hiszem, hogy a csapatunkban ennél több van, mint ami eddig kijött belőle. Arra emlékeztetnék, hogy egy másfél éve megkezdett munkának még nem vagyunk a végén, sőt, inkább az elején, mert vannak céljaink az NB I-ben is. Eddig is tudtuk, és most is látszik, hogy nem lesz könnyű még a bennmaradás sem. Tehát összességében többet vártam, és hiszem, hogy többre is hivatott ez a társaság. Remélem, hogy ezt a bajnokság még előttünk álló két etapjában bizonyítja is.”

Úgy tűnik, mintha a 12 csapatos bajnokság óvatosabbá tette volna a csapatokat. Sok a 0-0, 1-1, 1-0, és 2-1-es eredmény. Mintha fontosabb lenne a csapatoknak, hogy ne kapjanak ki, minthogy nyerjenek. Mi a véleménye erről?

„Abszolút egyetértek ezzel a gondolatmenettel. Úgy látom, hogy az őszinte, nyílt támadófocit felvállaló csapatok – mint például mi – ebből rosszul jönnek ki. Bár mondhatják egyesek, hogy újoncként mit akartok ti vitézkedni? Függetlenül attól, hogy most a 11. helyen vagyunk, az mindenképpen dicséretes, hogy idegenben és itthon is felvállaltuk a támadójátékot. Az egy faramuci helyzet, hogy vannak csapatok, amelyek úgy érnek el eredményeket, hogy gyakorlatilag végig bekkelik a mérkőzéseket. A játékuk sótlan, borstalan, színtelen, szagtalan. Egyáltalán nem savanyú a szőlő, de úgy vélem ez nem segíti a magyar labdarúgás fejlődését. Ha a csapatok többsége ebben a felfogásban fog futballozni, akkor a labdarúgásunk nem fog előrelépni, mert egy védekező stílusú csapat hovatovább már egy közepes nemzetközi szinten sem lesz képes eredményt elérni, mert szemrebbenés nélkül feltörik és bedarálják. Nyilván erre mondhatják egyesek, hogy akkor nekünk is ezt a bunker focit kellene játszani és akkor előrébb tartanánk. Az lehet, de nekem meggyőződésem, hogy nekünk nem ezen az úton kell járni. Azt gondolom, a labdarúgás egy gyönyörű játék, ezért nekünk igenis játszani és élvezni kell a focit, bár az lehetséges, hogy a jövőben egy kissé óvatosabban kell ezt tennünk.”

Min lehetne, kellene javítani, változtatni, hogy az elkövetkezőkben elmozduljunk a jelenlegi helyezésünkről?

„Szanyó Karcsi többször elmondta, hogy ennyi gólhelyzetet nem lehet kihagyni. Legutóbb a Paks elleni mérkőzés is megmutatta, hogy egyszerűen nem sáfárkodunk jól a gólhelyzetekkel. Ez akár mellébeszélésnek is tűnhet, de én innen is üzenném a játékosainknak, edzőinknek, hogy az szép és jó, hogy önértékelésük alapján mi egy középcsapata vagyunk az NB I-nek. Ennek örülök, jó ezt hallani, de e szavak mögött tettek is kellenek. Azt mindenképpen hiányolom a csapatból, hogy nem elég érzelemdús, nem elég rámenős. Mert ugyan csapatkapitányunk, Remili Mohamed a DVTK elleni első és vesztes meccsünk után azt nyilatkozta: üzenjük a ligának, hogy mi jó csapat vagyunk, de 11 meccs után ezt sajnos nem sikerült bizonyítanunk. Megörültem Karcsi, Osi, Lázok Jani és még jó néhány játékosunk nyilatkozatának is, amiben elmondták, hogy középcsapat vagyunk. Szerintem ezt nem kellene ennyit hangoztatni, mert egyelőre a kieső pozícióban vagyunk és ha most lenne vége a bajnokságnak, akkor ismét a másodosztályban indulnánk. Ezzel együtt úgy vélem, veszve még nincs semmi, kevesebb beszéd kell és jó néhány játékostól a pályán jóval nagyobb alázat, mint eddig és akkor szerintem rendben leszünk, jönni fognak az eredmények is.”

Véleménye szerint mennyire váltak be eddig a nyári igazolások?

„Válaszom két részre osztanám. Egyrészt vannak az NB II-es bajnokcsapatból itt maradtak, másrészt az újak. Nagy Gergőről azt mondhatom, hogy nagyon-nagyon jó igazolás. Hála Istennek nincs komolyabb baja a térdének és a szombati sérülésénél nagyobb volt az ijedtség. Osváthról ugyanezt tudom elmondani, hogy beváltotta, sőt túl is szárnyalta a hozzáfűzött reményeinket, amit felnőtt válogatottba történő behívása is alátámaszt. A nemrégen érkezett Könyves Norbi is erőssége a csapatunknak.  A külföldiekkel kapcsolatban érzem, látom, hogy valami nem stimmel. Nem tudnak egyelőre annyit segíteni a csapatnak, mint amit elvárunk tőlük. De közülük is vannak, akik jobb teljesítményt nyújtanak, és vannak, akiktől lényegesen többet várunk. Az igazolásokkal összefüggésben megjegyezném, hogy - amint ez általában szokott történni - utólag már látjuk, hogy vannak, akik beváltak és vannak, akik nem. Az eredeti koncepciónk az volt, hogy külföldit ne igazoljunk le, de szükségből kellettek mégis, mivel nem volt a hazai piacon megfelelő minőségű, megfizethető játékos, akik minket választottak volna. Most is azt mondom: jó külföldi játékosok kellenek, meg fogjuk őket találni. Akik nem váltak be azokat pedig kicseréljük megítélésünk szerinti jobbakra. A dolgoknak ez kell legyen a menete, hiszen a legjobbat akarjuk a Vasasnak és ez nem is lehet kérdés. A tavalyi csapatunkból megmaradt játékosokkal kapcsolatban is van hiányérzetem, mert alig van olyan, aki megfelelő teljesítményt nyújtana. Az biztos, hogy mindenkinek a teljesítményével el kell számolnia."

Mire lehet képes a bajnokságban ez a mostani keret?

„Én úgy gondolom, hogy ez a mostani keret - óvatosan fogalmazok – ha nem is középcsapat erősségű, de látva ellenfeleinket, mindenképpen alkalmasnak kellene lennie arra, hogy biztonsággal bennmaradjunk. Nem gondolom, hogy a legutóbb minket legyőző Paks játékoskerete jobb lenne, mint a miénk, és akiktől a közelmúltban éppen az egyik legjobb és legeredményesebb játékosukat hoztuk el, Könyves Norbi személyében. Ugyanezt a megállapítást 4-5 csapatra elmondhatom, amelyek szerencsésebben, óvatosabban, defenzívebben játszanak és ezzel érnek el nálunknál több pontot. Megerősítem, hogy nekünk – tele korosztályos válogatott tehetséggel – ezt a bajnoki évadot „meg kell úsznunk”. Utána lehetnének vérmesebb reményeink, amikor az említett fiataljaink érettebbek lesznek, mert most némelyiküknél még olykor úgy látom, hogy az NB I-es sorozatterhelés kicsit talán sok is nekik.”

A jövő nyári Európa-bajnokság miatt az idei NB I-es bajnokság lebonyolítása meglehetősen aszimmetrikusra sikeredett. Az idén még 8 forduló van hátra és jövő tavaszra marad csupán 14 forduló a bajnokságból. Elégséges lehet-e ez arra, ha esetleg december közepén is kritikus helyen áll a csapat, hogy az esetleges új igazolásokkal megerősítsük a keretet és így sikerüljön feljebb lépnünk?

„Ugye a bajnokság lebonyolításának furcsasága, hogy attól függetlenül, hogy a 33 fordulós bajnokság első teljes köre, egyharmada már lepergett, mégsincs átigazolási időszak, az továbbra is a naptári időszakhoz igazodva, 2016. január 1-jén nyílik meg újra. Megítélésem szerint 14 forduló alatt is lehet a bennmaradáshoz elégséges pontot szerezni. De úgy érzékelem a kérdésből, hogy az azt feltételezi, mintha a 19 forduló után leszakadnánk. Remélem, hogy ez nem következik be, sőt azt mondom, nagyon bízom abban, hogy az idén még hátralévő nyolc fordulót pozitívan zárjuk, ezzel a játékos állománnyal és szakmai vezetéssel. És akkor egy jó téli felkészüléssel jobb tavaszt produkálhatunk. Másrészt december közepén értékelve a 19 forduló teljesítményét, akár el is köszönhetünk néhány játékostól, akik láthatóan nem tudnak már nekünk segíteni. Helyettük pedig új – és remélhetőleg erősebb, jobb - játékosokat hozunk, akik segítenek céljaink elérésében a biztos bennmaradásban.”