Szerdán Budafokon lépünk pályára

2024-02-13 14:13
Holnap 17 órakor rendezik a tavaly decemberben, a pálya rossz állapota miatt elhalasztott találkozót a Merkantil Bank Liga 18. fordulójában.

A Budafoki MTE alakulatát 1912-ben alapították. Az I. világháború nemcsak Budafokon, hanem az országban mindenhol visszavetette a szárba szökkenő sportmozgalmakat, fontos mérföldkő volt azonban a csapat életében az 1919-es esztendő, amikor a BMTE felvételét kérte a Magyar Labdarúgó Szövetség tagjainak sorába. A 20’-as években a Váci, később a Budai Alosztályban szerepelt, majd folyamatosan lépdelt felfelé a ranglétrán. Érdekesség, hogy az Aranycsapat legendás balfedezete, a budafoki születésű Zakariás József 1936 és 1941 között volt a BMTE játékosa, itt kezdte pályafutását.

Az 1940-es évek elején már NB III-as együttese volt a Promontor utcának, ám a felívelő szakasz folytatására a II. világháború utáni újrakezdésig várni kellett. Ebben főszerepet vállalt a kerülethez kötődő Sebes Gusztáv, az Aranycsapat későbbi legendás edzője. Ő rakta le az alapokat az újjáépülő futballstruktúrában, aki 1945-ben a BMTE vezetőedzője is volt, majd később elnökként is tevékenykedett, irányításával pedig történetük során először jutottak fel az élvonalba a piros-feketék. Bár a bennmaradást nem sikerült kiharcolni az 1945/46-os szezonban, a Budafok stabil NB II-es gárdává nőtte ki magát.

Talán kevesen tudják, de legendás játékosunk, Mészöly Kálmán 1971-ben Budafokon kezdte edzői karrierjét, majd 1974 és 1976 között is ő felelt a szakmai munkáért a Promontor utcában. Az akkori korszak egyik legnagyobb sikerét vele érte el az együttes: csapata bronzérmet nyert az NB II-ben. A 80’-as, 90’-es években a másod- és harmadosztály között ingázott a klub, ahogyan a kétezres években is az NB II-ben, valamint az NB III-ban szerepelt. 2020-ban viszont, 74 évet követően, története során másodszor, jutott fel az élvonalba – fájó emlék, hogy a pandémia miatt félbeszakított bajnokságban, éppen minket megelőzve. A bennmaradás ezúttal sem sikerült, azóta a Merkantil Bank Ligában szerepel az alakulat.

Az előző idényben a 10. helyen zárt a gárda, a Magyar Kupában viszont döntőt játszhatott – sajnos helyettünk, hiszen az elődöntőben éppen csapatunkat győzte le 3–0-ra. A mostani szezont nagyszerűen kezdte a BMTE, az első fordulóban az Illovszky-stadionból vitte el a három pontot, az ötödik játéknapot követően pedig veretlenül, négy győzelemmel és egy döntetlennel vezette is a tabellát. Utána viszont hullámvölgybe került Erős Gábor együttese, csupán két mérkőzést nyert meg, így visszaesett a tabellán. A tavaszi folytatás sem úgy alakult, ahogy a budafokiak szerették volna, akik idén mindkét bajnokijukon 3-1-es vereséget szenvedtek, előbb Ajkán, majd hazai pályán a Gyirmóttól kaptak ki. Jelenleg a 12. helyen állnak a bajnokságban, 5 pont választja el őket a kiesést jelentő 15. pozíciótól.

A budafokiak legeredményesebb játékosa a csapatkapitány, Kovács Dávid, valamint Vasvári Zoltán, mindketten négyszer voltak eredményesek. Szerdai riválisunk keretéből korábban Biró Márk akadémiai csapatainkban, Horváth András és Kalmár Olivér felnőtt együttesünkben szerepelt. Játékosaink közül Bakti Balázs futballozott korábban Budafokon.

A téli szünetben több változás volt ellenfelünk keretében, kölcsönbe érkezett Czérna Erik Kisvárdáról, Zsóri Dániel az MTK-ból, valamint Soltész István a ZTE FC-től. Jakab Csabát a BLSZ I. osztályában szereplő Szabadkikötő SE együttesétől két és fél évre igazolták le a budafokiak. Vasvári Zoltán az elmúlt fél évben kölcsönben a budafokiak labdarúgója volt, a téli szünetben végleg a piros-feketéké lett a játékjoga. Ami a távozókat illeti, Oroszi István Kozármislenyben folytatja pályafutását, Dala Samu Tatabányán, Sós Máté pedig Egerben. Kocsis Bence kölcsönből visszatért Paksa, míg Fiáth Bence ugyancsak kölcsönben Ajkára került.

A szerdán 17 órakor kezdődő mérkőzést hivatalos YouTube-csatornánkon élőben közvetítjük, ezen kívül a megszokott módon részletes, szöveges tudósítást olvashatnak szurkolóink a 24liveblog.com-on az alábbi linken: BUDAFOKI MTE - VASAS FC

Hajrá, Vasas! Mindörökké, Angyalföld!