Schindler Szabolcs: Csak a győzelem számít

2020-09-10 09:54
"Csak a győzelem számít." - Schindler Szabolcs vezetőedző szerint az összes játékosnak be kell állnia a sorba, nincs helye mellébeszélésnek. Trénerünket a nemzeti Sport újságírója, Babják Bence kérdezte.

Igaznak bizonyultak a Nemzeti Sport értesülései, kedd este a Vasas hivatalosan is bejelentette, hogy a kispadon Schindler Szabolcs váltja a hatodik forduló után menesztett Bene Ferencet. A 45 esztendős szakvezető a Békéscsaba vezetőedzőjeként futott neki az idénynek, ám miután az angyalföldi egyesület megegyezett a lila-fehér klubbal, a Vasast utánpótlás-és felnőtt játékosként is szolgáló szakember a fővárosba költözött, szerda délelőtt pedig meg is tartotta első edzését új csapatának.

„Múlt hét csütörtökön felgyorsultak az események, a Vasas aznap kereste meg a Békéscsabát, aztán engem – mondta lapunknak a délelőtti edzést követően Schindler Szabolcs. – Megtisztelő volt, hogy a fővárosban rám gondoltak a mostani helyzetben, ezt a lehetőséget nem akartam veszni hagyni, ugyanakkor nagyon hálás vagyok a békéscsabai játékosoknak és a stábom tagjainak. Az ő munkájuk tette lehetővé, hogy jó eredményeket érjünk el, és egyáltalán felvetődjön a nevem a Vasasnál.”

A második fordulóban rendezett Békéscsaba–Vasas (1–1) bajnokin a szakember még a hazaiak kispadján ült, így pontosan tudja, milyen mentalitással lépnek pályára az ellenfelek a feljutásra pályázó piros-kékek ellen.

„A mostani bajnokságban mindenki a Vasast és a Debrecent akarja legyőzni, az említett meccs előtt én is tüzeltem a játékosaimat – folytatta Schindler Szabolcs. – Éppen ezért a legfontosabb, hogy egyetlen vetélytársat se nézzünk le, minden csapat ellen ugyanolyan alaposan felkészüljünk, és fogadjuk el, hogy minden meccsen győzelmet várnak tőlünk. Ezt a keretet a feljutás miatt alakították ki, a célok eléréséhez pedig folyamatosan győzelmi kényszerben lépünk pályára. Ezzel mindenkinek tisztában kell lennie. Néhány nap alatt nyilván nem lehet gyökeres változást hozni a játékba, de ezt a hozzáállást az első perctől sulykolom a játékosokba. Nincs mellébeszélés, itt minden meccsen győzni kell – jelenleg semmi sem fontosabb a három pontnál.”

A kedden kinevezett vezetőedző a taktikai változtatásokba egyelőre nem akart mélyebben belemenni, meglátása szerint minden csapat ellen másként kell készülni.

„Békéscsabán azért értünk el jó eredményeket, mert taktikailag rugalmasak voltunk, hosszú távon a Vasasnál is ez a cél. Nincs két egyforma rivális, és bár a mezőny többsége eddig a kontratámadásokra rendezkedett be a Vasas ellen, hosszú távon hiba lenne, ha csak egy tervünk lenne a meccsekre. Ami a keretet illeti, remek játékosokkal dolgozhatok együtt, ez a csapat sokra hivatott, ám egyszerre nem tudok mindenkinek lehetőséget adni. Mindössze annyit ígérek, hogy idővel az összes játékos megkapja a lehetőséget, rajtuk múlik, hogy élnek-e vele. Az egyik legnagyobb kihívás az lesz, hogy a sok labdarúgót egy irányba tereljük, de csak akkor lehetünk sikeresek, ha mindenki beáll a sorba, és nem kizárólag saját magára gondol. Nem percekben vagy félidőkben kell gondolkozni, hanem az edzéseken olyan teljesítményt nyújtani, amivel rászolgálnak a bizalomra.”

A Vasas másfél éves szerződést kötött a szakemberrel, aki adott esetben néhány játékos szerződtetését még kérheti a vezetőségtől.

„Elképzelhető, hogy változik még a keret, ez a következő napokban kiderül – folytatta Schindler Szabolcs. – Most a Siófok elleni meccsre figyelünk, mert hiába kezdtük szerdán a közös munkát, pontosan tudom, hogy már vasárnap is győzelmet várnak tőlünk. Tudom, hogy nagy lehetőséget kaptam a sorstól, a mostani megbízatás edzői karrierem eddigi legnagyobb lehetősége, ám szeretném, ha nem rólam szólna ez a történet. A futballban a játékosok az igazi főszereplők, ők szerzik a gólokat, és a meccseket is ők tudják megnyerni. Bízom benne, hogy a következő hetekben is a labdarúgók remek teljesítményéről beszélnek majd.”