Oenning: Fiatal csapatunknak még sokat kell tanulnia

2017-03-21 13:49
A Haladás elleni, számunkra balszerencsés vereséggel végződött mérkőzés után Michael Oenning vezetőedzőnk egy kicsit hosszabban beszélt a találkozó tanulságairól.

- Egy ilyen bonyolult és fájdalmas mérkőzés után nehéz bölcs elemzést végezni. Ezen a mérkőzésen is látszott, hogy mentális téren nem vagyunk azon a szinten, hogy az ehhez hasonló nyomás alatti helyzeteket a győzelemhez szükséges módon kezelni tudjuk. Ez önmagában nem baj, ez egy tanulási folyamat. A mienk egy fiatal csapat, és még sok tucat mérkőzés kell ahhoz, hogy okuljunk az ilyen meccs szituációkból. Úgy gondolom, hogy a mérkőzésen nem legyőztek minket, hanem magunkat győztük le, ez a szomorú tanulsága a találkozónak. Az első gólt egy rendezett játékszituációból kaptuk, amit magunk idéztünk elő. A harmadik is saját hibánkból alakult ki. Ez természetesen egy mérkőzésen túl sok. Bár látható volt, hogy végig meg akarjuk fordítani a mérkőzést, érzékelhető volt, hogy a legvégére már görcsös volt a játékunk. Ez az elvárásokból is fakadt, ami mindenkiben kialakult az elmúlt időben. Ennek kezelését is szoknunk kell. A válogatott mérkőzés miatti bajnoki szünet emiatt sosem jöhetett volna jobbkor számunkra. Bár vannak kívánságaink és magunkkal szemben támasztott elvárásaink, de realistának kell maradnunk. Ez a legfontosabb tanulsága a mérkőzésnek.

Miért változtatott az előző mérkőzéshez viszonyítva a belső védő poszton?
- Az egész szezonban megpróbáltunk valamelyest az ellenfél stílusához, erősségeihez is alkalmazkodni. Ez alapján dől el esetenként, hogy a védősorban ki játszik. A Haladásban Williams egyedül játszik elől csatárként és nagyon gyors játékos, ezért úgy gondoltam, hogy az ő semlegesítése jobban illik Debreceni Andrishoz, mint Vaskó Tomihoz. A mérkőzés után persze már okosabb az ember. Ettől függetlenül bízok a védőimben. Tehát ez volt az oka annak, hogy változtattam. Persze azt is figyelembe kellett vennem, hogy Korcsmár Zsolt eltiltása miatt nem állhatott rendelkezésünkre.

A második félidő elején hamar egyenlítettünk és úgy tűnt sikerülhet átvennünk a vezetést is, ám hidegzuhanyként érkezett ellenfelünk gyors gólja. Mi okozhatta ezt a kihagyást?
- Valóban túlságosan gyorsan megkaptuk a második gólt, ami egy létszámfölényes helyzetből alakult ki. Ilyen hibákat korábban nem követtünk el. Egy gólhelyzetünket követően jött a kontratámadás, aminek nem szabadott volna megtörténnie. Ez egy kezdő labdarúgókra jellemző hiba volt. Amikor megszerzi egy csapat az egyenlítést a második félidő elején és tudják, hogy negyvenöt perc van még hátra, akkor okosabban kell mozogni, letisztultabban kell játszani. De ismételten csak azt tudom mondani, hogy ez egy tanulási folyamat, ami időnként olyan fájdalmas pofonokkal is együtt jár, amit a szombathelyiektől kaptunk. Ezt követően nagyon akartunk, ebből kialakult a harmadik gólhoz vezető hiba. Majd azután kicsit fejetlenül próbáltunk előre játszani, de idegesen, kapkodón, ami ezúttal nem vezetett eredményre, és csak a szépítésre tellett. Ilyen játék a foci, és ez különböztet meg minket azoktól a csapatoktól, akik már megszokták, hogy a tabella elején vannak.

Mi a helyzet Vida Mátéval?
- A vakbélműtét után Vidus gyógyulási folyamata jól halad. Bízom abban, hogy még a szünet alatt vissza tud térni a rendes edzésritmusba.

Hogyan látja az első négy csapat helyzetét?
- Ez egy nyílt verseny. Mivel mi is köztük vagyunk, a következő meccseken a győzelmi kényszer kísérni fog minket is, de vetélytársainkat is. Azonban hadd emlékeztessek arra, hogy mi nem azzal kezdtünk neki ennek a bajnokságnak, hogy azt kötelezően meg kell nyernünk, hanem azzal, hogy jó futballt szeretnénk bemutatni és továbbra is az első osztály stabil együttese maradjunk. Azt gondolom, a sikeres őszi szereplés minden várakozást felülmúlt azzal, hogy szinte az elejétől a 18. fordulóig vezettük a tabellát. Most egy olyan fázisban vagyunk, ahol az eredmények alapján bukdácsolunk, és akadozik a gépezet. Még bőven nem vagyunk a bajnokság végén, hiszen 10 forduló, a táv utolsó harmada még előttünk van. Hiszem, hogy okulunk az őszi utolsó fordulók óta tartó hullámvölgyből. Bízom a játékosaimban és a csapatban továbbra is, és hiszem, hogy ebből a kátyúból, amibe beleragadtunk mielőbb kijövünk.