Novothny Soma: Mindent megteszek a Vasas sikeréért

2022-07-17 10:52
Játékosunk egy hónappal ezelőtt igazolt csapatunkhoz, a Kolorcity Kazincbarcika elleni felkészülési mérkőzésen pedig első gólját is megszerezte. Novothny Somával a hátralévő két edzőmeccsről, a Kecskeméti TE elleni bajnoki nyitányról, valamint az elmúlt időszak nehézségeiről, tapasztalatairól és jövőbeni terveiről beszélgettünk.

”Soha rosszabb születésnapi ajándékot!” - gondolhatta magában Novothny Soma, hiszen csapatunk támadóját 28. születésnapja előtt egy nappal jelentette be klubunk. A játékos az elmúlt egy hónap alatt hat felkészülési mérkőzésen már pályára lépett, a Kolorcity Kazincbarcika SC ellen pedig megszerezte első Vasas-gólját.

- Jó érzéssel tölt el, hogy a játékommal és a találatommal hozzá tudtam járulni a csapat sikeréhez, de az „igazi” gólok, eredmények majd csak július 30-tól számítanak. A nyári felkészülési időszak negyedik hetének végén járunk, lassan beérik a sok munka. Egyre jobb az erőnlétem is, ami annak tudható be, hogy az edzéseken maximálisan odateszem magam. Nagyon bizakodó vagyok a szezont illetően, a csapat is kezd összeállni - kezdte Novothny Soma, aki úgy érzi, a csapattársak hamar befogadták.

- Nagy Miklós sportigazgató a kezdetektől éreztette, hogy hosszú távon számol velem, és szeretné, hogy főszerepet vállaljak a Vasas NB I-es szereplésében. Ez meggyőzött arról, miért érdemes Angyalföldön folytatni a pályafutásomat. Ismerős közegbe csöppentem, hiszen például Litauszki Robival Újpesten együtt játszottunk, szoros barátság alakult ki közöttünk. A többieket is ismertem az utánpótlás-válogatottakból, néhányuk ellen pedig ellenfélként is játszottam.

Csapatunk az elkövetkező időszakban még a Diósgyőr és a Soroksár ellen pályára lép a nyári felkészülés során. Előtte az elmúlt hetek levezetéseként a napokban footgolfozni voltak a fiúk. Támadónk szerint rendkívül hasznos és közösségkovácsoló eseményen vannak túl.

- Amennyire tartottunk tőle, hogy fáradtak leszünk, annál jobban sikerült. A szórakozásról, egymás zrikálásáról és a versenyzésről szólt a program. Bátran állíthatom mindenki nevében, hogy felszabadultan éreztük magunkat, jó volt végre egy kicsit kikapcsolódni. Kemény, intenzív heteken vagyunk túl, az ilyen események rendkívül jót tesznek a közösségnek.

Soma a következő, két soron következő edzőmeccsel kapcsolatban is megosztotta várakozásait:

- Mindkét csapat jó szezont futhat, főleg a Diósgyőr, hiszen ők szeretnének feljutni az élvonalba, nyáron ennek megfelelően igazoltak. Két csodálatos évet töltöttem el Miskolcon, a szurkolók is szerettek, így kifejezetten várom ezt a meccset. A régi ismerősökből már kevesen maradtak Diósgyőrben, de most, hogy a napokban Koman Vladimir odaigazolt, lehet még mezt is cserélünk a lefújás után, hiszen jó barátok vagyunk. A Soroksár rendkívül kellemetlen ellenfél lesz, ők mindig odateszik magukat a nagyobb csapatok ellen. Remélem, hogy most nem így lesz és mi kerülünk ki győztesen a párharcból.

Csatárunk szerint nem ígérkezik könnyű feladatnak a Kecskeméti TE elleni szezonnyitó bajnoki mérkőzés, mely során kizárólag a győzelem lehet a számunkra elfogadható eredmény.

- A Kecskemét elleni bajnoki nyitányon kőkeményen oda kell tennünk magunkat. Kis túlzással várhatóan egész Kecskemét kint lesz a stadionban, teltházas meccsre számítok. Nem csoda, hiszen az együttes a kizárással megjárta a poklot, nagyon mélyről jutottak vissza az élvonalba. Számunkra viszont az a legfontosabb, hogy a Vasas nevéhez méltó módon jól kezdjük a szezont és begyűjtsük a három pontot.

Soma a szezonbeli célok tekintetében bízik egy jó helyezés elérésében. Hozzátette: minden erejével azon lesz, hogy a csapatot a góljaival, gólpasszaival segítse.

- Bízom benne, hogy a Vasassal minél feljebb tudunk végezni a tabellán. Miért ne zárhatnánk egy kupainduló helyezéssel az idényt... Ebből szeretném minél több góllal és gólpasszal kivenni a részem. Babonás vagyok, azonban ez nem feltétlenül jelent rosszat: mindig pozitív energiával tölt fel, amikor a meccsek előtt felhívom a családtagjaimat, ezután pedig már csak a futballra koncentrálok.

Labdarúgónk pályafutása során többször költözött, elmondása szerint feleségével hamarosan otthonra lelnek Angyalföldön.

- A ciprusi hazatérésem után nemrég vásároltunk egy lakást, ami augusztus vége, szeptember eleje körül készül el. Addig albérletben élünk, ahogy Dél-Koreában, Németországban és Cipruson is tettük. A folyamatos ingázáshoz hozzászoktunk, de szerencsére már látjuk a fényt az alagút végén. A feleségem a költözések során leveszi rólam a terheket, ő intézi a lakás körüli dolgokat, így maximálisan a futballra koncentrálhatok.

Soma a rengeteg költözés és utazás mellett igyekezett a legtöbbet kihozni a légiósként eltöltött éveiből. Így például Bochumban azonnal nekilátott elsajátítani a német nyelvet, amit az akkori csapattársak jó néven vettek.

- Bochumban pozitívan, barátságosan fogadták azt, hogy az anyanyelvükön, németül beszélek. A mindennapok során gördülékenyebb volt a kommunikáció és ez jót tett az önbizalmamnak. Sajnos hiába éreztem jól magam Bochumban, idővel több játéklehetőségre vágytam, azonban ezt nem kaptam meg. A legutóbbi klubomnál, az Anorthosis Famagusta együttesénél is jól indult minden - két mérkőzés kivételével kezdő voltam -, azonban játék szempontjából később már nem úgy alakult a szezon, ahogy terveztem.

S mit hozhat játékosunk számára a futball az elkövetkező években?

- Régimódi vagyok: úgy tervezem, hogy a pályafutásom végeztével a Balaton mellett szeretnék letelepedni, de addig is minden tőlem telhetőt megteszek a Vasas sikeréért.