Négyszer törtük fel a PMFC védelmét

2024-02-19 22:10
A Merkantil Bank Liga 21. fordulójának zárómeccsén hétfőn este a Pécs látogatott az Illovszky Rudolf Stadionba. Bár a játéknapot megelőzően a baranyaiak kapták a legkevesebb gólt a pontvadászatban a mesterhármast szerző Tóth Milán vezérletével 4–1-re nyertünk és két pontra csökkentettük hátrányunkat a már feljutó, második helyen álló Győrrel szemben.

Vasas FC – PMFC 4–1 (1–0)
Merkantil Bank Liga, 21. forduló
2024. február 19., hétfő 20:00
Illovszky Rudolf Stadion
1080 néző

játékvezető: Pintér Csaba (asszisztensek: Rózsa Dávid, Kiss Balázs, tartalékjátékvezető: Jakab Árpád)

Vasas FC: Jova – Ódor, Baráth, Otigba, Doktorics (Deutsch, 70.) – Girsik (Bakti, 58.), Hidi M, Urblík, Radó (Hinora, 70.) – Tóth M. (Berecz, 81.), Szalay (Holender, 58.)
vezetőedző: Desits Szilárd

PMFC: Helesfay – Terbe, Takács, Pejovic, Majnovics – Szeles (Bachesz, 76.), Krausz – Bukovics (Tóth-Gábor, 76.), Harsányi (Vas, 80.), Miknyóczki (Lacza, a szünetben) – Gera (Szabó, 76.)
vezetőedző: Kulcsár Árpád

gólszerzők: Tóth M. (42., 71., 79.), Bakti (82.), ill. Lacza (85.)

sárga lap: Baráth (83.), ill. Takács (14.)

Közös meccstörténelmünk során az élvonalban összesen 56 meccset játszottunk: 19 győzelem, 23 döntetlen, 14 pécsi siker volt az eddigi mérleg, az összesített gólkülönbség pedig 76-59 a javunkra. A másodosztályban veretlenek vagyunk a pécsiekkel szemben, és még gólt sem kaptunk tőlük: háromszor nyertünk, két döntetlen született az eddigi egymás elleni találkozóinkon, az összesített gólkülönbség 5–0.

Desits Szilárd vezetőedző az alábbi kezdőtizenegynek szavazott bizalmat a mai mérkőzésen: Jova – Ódor, Baráth, Otigba, Doktorics – Girsik, Hidi M, Urblík, Radó – Tóth M., Szalay, míg a kispadon Uram, Litauszki, Sztojka, Bakti, Holender, Berecz, Rab, Hinora, Deutsch, Vida, Puskás és Zimonyi foglalt helyet. Berecz Zsombor és Litauszki Róbert sérülését követően az előző héten már csapatunkkal készült, így mindketten bekerültek a meccskeretbe. Pávkovics Bence térdsérülés miatt azonban továbbra is harcképtelen, ahogyan Faragó Bálint is, Szánthó Regő rehabilitációja pedig a tervezettek szerint halad. 

A PMFC így kezdett: Helesfay – Terbe, Takács, Pejovic, Majnovics – Szeles, Krausz – Bukovics, Harsányi, Miknyóczki – Gera, míg Kulcsár Árpád vezetőedző döntése nyomán Varasi, Szabó, Tóth-Gábor, Varga, Vas, Hudák, Lacza és Bachesz csereként várt bevetésre.

Az első pillanattól támadólag léptünk fel, az első percekben csak a pécsi térfélen folyt a játék, igaz, a fegyelmezetten, zártan védekező vendégek nem engedtek minket a kapujuk közelébe. Ez annak ismeretében nem volt meglepő, hogy a PMFC-nek a védekezés az erőssége, a mecsekiek kapták a legkevesebb gólt a másodosztályú mezőnyben, az eddigi fordulókban csupán 9-et.

Az első helyzet előttünk adódott a 7. percben, amikor Szalay átadásával Girsik tört be a tizenhatoson belülre, de a kapu fölé lőtt. A 13. percben Szeles 22 méterről lőtt kapura, a pattogó labdát Jova szép vetődéssel ütötte oldalra. Egy minutummal később Harsányi lövését Otigba fejelte ki a mezőnybe. Negyedóra elteltével előrébb húzódott a Pécs, a zárt védekezés mellett egyre bátrabban vállalkoztak támadások vezetésére. A 21. percben egy lágyan beívelt labdát Gera fejelt 9 méterről kapura, Jova másodikra fogta meg a játékszert.

Nem sokkal később Doktorics szerzett harciasan labdát a bal szélen, Hidi M-hez passzolt, aki jól szöktette a bal szélen Szalayt, akinek beadása után Helesfay mentett Tóth Milán elől. A 28. percben Szalay 25 méterről lőtt a kapu fölé. Két perccel később Urblík sarokkal passzolt Radóhoz, akinek 18 méteres lökete kevéssel kerülte el a kaput.

A 33. percben Urblík emelt a tizenhatoson belülre, Girsik estében, 10 méterről továbbította kapura a labdát, ám Helesfay bravúrral szögletre mentett. Három perccel később Urblík 18 méterről csavart a kapu mellé. A 42. minutumban viszont góllá érett a fölényünk: Baráth előrevágott labdáját Doktorics nagyszerűen, úgy vette át, hogy azzal be is csapta védőjét, majd a 16-os bal sarkáról lőtt, Tóth Milán pedig úgy ért bele a labdába középen, hogy Helesfaynak esélye sem volt hárítani, 1–0.

Az első félidő jelentős részében nagy mezőnyfölényben játszottunk, a pécsiek többször tíz emberrel védekeztek 30 méterre a kapujuktól. Próbáltunk a széleken mögéjük kerülni, távoli lövésekkel is kísérleteztünk, de az első játékrész hajrájáig nem sikerült betalálnunk a kapuba. Összességében azonban az egygólos vezetésünk mindenképpen megérdemelt volt az első 45 perc után. 

Fordulást követően sem változott a játék képe, az első lehetőségre a 61. percig kellett várni, ekkor Urblík lőtt 19 méterről, de egy védőről az alapvonalon túlra pattant a labda. A szögletet követően Holender kapáslövése is elakadt egy pécsi védőben. A 64. minutumban Gera szerzett labdát a térfelünk közepén, előre tört, 22 méterről félmagasan lőtt, Jovának azonban nem jelentett gondot a hárítás. Egy perccel később a jobb oldalról középre gurított labdát Gera 11 méterről kapásból kevéssel lőtte fölé.

A 71. percben viszont megdupláztuk  előnyünket: a néhány pillanattal korábban beálló Deutsch baloldali beadása után Helesfay kiütötte a labdát, ami Tóth Milán elé pattant és támadónk 10 méterről az üres kapuba továbbított, 2–0. A 77. percben Bakti tekert középre a jobb oldalról, ám Tóth fejesét megfogta Helesfay. Két perccel később viszont eldőlt a találkozó és megszületett a mesterhármas is: Urblík lőtt a kapu elé egy szabadrúgást, Baráth tovább csúsztatta a labdát a röviden, ami aztán némi szerencsével a hosszún érkező Tóth elé került és a közelről a hálóba továbbított, 3–0.

A 81. percben már négy volt közte, Tóth ezúttal előkészítette a találatunkat: laposan centerezett a balján érkező Baktihoz, aki higgadtan értékesítette ziccerét, 4–0. A magabiztos előny megnyugtatta csapatunkat, ezt Lacza használta ki és egy távoli lövéssel a 85. percben szépített, 4-1.

Az összképet tekintve csapatunk remek teljesítménnyel vette be négyszer a Merkantil Bank Liga legjobb védelmével rendelkező pécsi együttes kapuját és ekkora különbséggel is megérdemelten nyert. Mesterhármast szerző támadónk, Tóth Milán pedig mai teljesítményével beérte az NB II góllövőlistájának eddigi éllovasát, így most már holtversenyben, 11-11 találattal áll az első helyen a kozármislenyi Kirchner Györggyel.

A PMFC elleni mérkőzésről szöveges tudósítás IDE KATTINTVA olvasható.

Desits Szilárd vezetőedző így értékelt a lefújást követően:

– A mérkőzés túlnyomórészében jól és jó felfogásban játszottunk, aminek meg is lett az eredménye. Nagyon elégedett vagyok az egész csapattal. Gratulálok a fiúknak, remélem, hogy ez kellő lökést ad nekünk a folytatásra.

A PMFC elleni mérkőzésünket az M4 Sport élőben közvetítette, aki nem látta a találkozót, visszanézheti a csatorna internetes oldalán. Szurkolóinknak köszönjük, hogy a helyszínen buzdították csapatunkat. Együttesünk legközelebb vasárnap 17 órakor Kazincbarcikán lép pályára a Merkantil Bank Liga 22. fordulójában.

Hajrá, Vasas! Mindörökké, Angyalföld!