Mit szólnak ehhez a Fáy utcában?

2020-05-15 12:49
A téli tulajdonosváltás után elképesztő erősítésbe kezdett a Vasas, amelynek meg is lett az eredménye: a tavaszi hét meccséből ötöt megnyert a gárda egy döntetlen és a listavezető MTK-tól elszenvedett vereség mellett. Az angyalföldiek felléptek a dobogóra és egyetlen hely választotta el őket a feljutástól. Mindenki azt kérdezte: utolérik a hét ponttal előttük álló Budafokot? Nagy csatára volt kilátás, amikor... A szövetség döntött, nincs folytatás, a tabella mostani állása szerint hirdetnek végeredményt - a Vasas marad az NB II-ben. Azóta mindenki azt kérdezi: mit szólnak ehhez a Fáy utcában? Nagy Miklós klubigazgatóval Andics Gábor újságíró készített interjút a SPORTplusz oldalán.

- Szándékosan nem azzal az egyértelmű kérdéssel kezdjük, hogy miként fogadták az MLSZ döntését, merthogy a télen bekövetkezett változások, a feljutásra esélyes csapat kialakításáig vezető út legalább ennyire érdekes. Árulja el, a jelenlegi tulajdonosok milyen céllal vágtak bele a klub támogatásába?

- Két fő cél lebeg a szemünk előtt. Az egyik a rövid távú, hiszen méltatlan ez a mostani helyzet a nagy elődök emlékéhez és a szurkolóinkhoz is, így a rövidtávú célunk nem lehet más csak a feljutás, hogy mielőbb visszakerüljünk arra a szintre, melyre a hagyományaink predesztinálnak bennünket. A másik a hosszú távú stratégiánk, mely egy elsősorban magyar és jellemzően fiatal játékosokból álló, stílusos, markáns arculatú, szerethető és az élvonalban is hosszú távon eredményes szereplésre képes Vasas kialakítása. Ennek megvalósítása érdekében végezzük az akadémiai munkát, neveljük és igazoljuk a tehetségeket az ország minden pontjáról akár már az Akadémiára, hogy aztán fokozatosan felépítve őket, az arra hivatottak beépüljenek a felnőtt csapatba és ezáltal értéket teremtsünk a klubnak és a magyar labdarúgásnak egyaránt.

- Ez mind szépen hangzik, de mennyire kifizetődő egy NB II-es klub támogatása, tulajdonlása? Mi ebben az üzlet, illetve mennyire van középpontban az üzlet, a pénz?

- Tulajdonosi részről ez egyelőre nem az üzletről szól. A klub éves költségvetésében alaphelyzetben a kiadási oldal jelentősen magasabb mint a bevételi, amely különbözetet szponzori szerződésekkel és tulajdonosi támogatással lehet kiegyenlíteni. Bevételt jelenthetne még a játékosértékesítés is, de jelen helyzetben mi inkább a vételi oldalon vagyunk aktívak. A labdarúgás és a klub feltétlen szeretete nélkül ezt nem lehet, nem érdemes csinálni.

- Ha már a vételi oldalt említette: a téli erősítéseken ámult a közvélemény, bombaerős keret alakult ki a Fáy utcában. Bozsik Péter úgy fogalmazott, volt ebben talán egyfajta erődemonstráció is. Egyetért, vagy csupán az NB I-re történő előrelátás miatt igazoltak hazai szinten sztároknak számító labdarúgókat?

- Az imént vázolt két fő stratégiai célunkat párhuzamosan igyekszünk megvalósítani. Eredményesnek kell lenni, ehhez szükségünk van olyan játékosokra, akik jelenleg is képesek magas szinten teljesíteni, miközben folyamatosan építjük a jövőt, feltérképezzük az éppen felnőtt korba lépő tehetségeket és vonzó jövőképpel igyekszünk a Vasashoz csábítani és a csapatunkba építeni őket. Meg kell találni az egyensúlyt a fiatalok csapatba történő folyamatos beintegrálása és az eredményesség között. Szükség van egy rutinosabb játékosokból álló tengelyre, mely köré be lehet építeni a tehetséges fiatalokat. A téli átigazolási szezonban az igazolásaink egyik fele volt rutinos játékos (Feczesin, Vernes, Jova, Csató), a többiek fiatalok (Hidi, Ujvárosi, Kalmár) és emellett az utánpótlásból is felkerült a felnőtt keretbe három 19 év alatti játékos Farkas Botond, Kapornai Bertalan és a korábban már lehetőséget kapott Köböl Krisztián személyében.

- Ezek után derült égből villámcsapásként hatott sokaknál, miszerint vége a bajnokságnak, így idén biztosna nem juthat fel a Vasas. Hogyan fogadták?

- Csalódottan fogadtuk a döntést, mert bíztunk abban hogy lehet esélyünk a feljutásra már ebben a szezonban, de legalábbis szerettünk volna ezért a pályán megküzdeni.

- Lehetett sejteni, hogy ez lesz, volt esetleg egyeztetés az MLSZ-szel erről, vagy Önöket is ugyanúgy meglepte ez a döntés, mint a közvéleményt?

- Alaphelyzetben abból indultunk ki, hogy az NB1 és az NB2 jogi szempontból egyaránt profi kategóriájú osztály, így amikor az NB1 folytatásáról lehetett hallani, akkor joggal feltételezhettük, hogy az NB2 is hasonlóképpen folytatódik. Az NB2-es csapatok közül elsőként álltunk edzésbe 3 héttel ezelőtt, még az azóta bejelentett enyhítések előtt bonyolult protokollt dolgoztunk ki, hogy jogi és egészségügyi szempontból is megalapozottan elkezdhessük a kiscsoportos edzéseket, hogy ezzel is szakmai előnyre tegyünk szert a riválisainkkal szemben. Minden idegszálunkkal a folytatásra koncentráltunk. Az MLSZ elnökség döntését megelőző héten az NB2-es csapatok vezetői konzultáltak egymással és ekkor már látszott, hogy rajtunk kívül csak alig néhány klub támogatja a bajnokság folytatását. A későbbi döntésben ez gondolom nyilvánvalóan meghatározó szerepet játszott.

- Sohasem derül már ki, mégis érdekelne: látva a Vasas tavaszi eredményeit, befogták volna a Budafokot?

- A tavaszi képzeletbeli tabellát vezetné a Vasas, a télen megerősített csapat kezdett összeérni, jöttek az eredmények, formálódott a csapatjáték, joggal bízhattunk a sikeres folytatásban. A következő ellenfeleink a sereghajtó Vác és éppen az a Budafok lett volna, akivel versenyben voltunk a feljutásért. Ha azt a mérkőzést megnyerjük, akkor kézzelfogható közelségbe került volna a feljutás. De mint tudjuk az életben és azon belül különösen a sportban a „ha”-val kezdődő, feltételes módú mondatoknak nem sok értelmük van.

- Most akkor hogyan tovább? Milyen hátrányokat szenvednek, hogy még egy évet az NB II-ben töltenek; anyagilag és szakmailag miként érinti ez a klubot, a csapatot?

- Az NB II-ben alacsonyabbak a bevételek, mint ahogy alacsonyabbak a kiadások is. A hátrány elsősorban erkölcsi, hiszen az életben a legértékesebb dolog az idő és így vesztettünk egy évet. De igyekszünk pozitívan előre tekinteni és azzal foglalkozunk, hogy ebben az egy évben tovább építhetjük a csapatunkat, hogy aztán megerősödve, összekovácsolódva harcoljuk ki a feljutást és ez az egy év munka is segíthet minket abban, hogy ne csak átszállójegyet váltsunk majd az élvonalba.

- Végezetül: mi a véleménye a 12 csapatos NB I-ről, benne 5 fővárosival?

- A klubok képviselői közül jó néhányan támogatják a létszámemelést, állandó téma volt ez a közelmúltban a beszélgetések során szakmai körökben. Magam is el tudnám képzelni hogy ha nem is 16, de a jelenlegi 12 helyett 14 csapat szerepeljen az élvonalban, mert talán van ennyi klub Magyarországon, melyek klubkultúrájuk és/vagy jelenlegi szakmai és anyagi hátterük alapján élvonalbeli szintet üthetnek meg és talán ez a fiatal magyar játékosok számára is több játéklehetőséget jelenthetne, mint a jelenlegi rendkívül kiélezett 12 csapatos bajnokság. De ezt nem az én tisztem eldönteni. A jelek szerint az MLSZ vezetése eltökélt a 12 csapatos élvonal mellett, nekünk pedig ennek megfelelően kell dolgoznunk, hogy a 12 csapatos mezőnyben is megálljuk a helyünket.