Kubala Lászlóra emlékezünk

2020-06-10 09:00
A Vasas egykori legendás és világhírű labdarúgója, utánpótlásunk névadója ma lenne 93 esztendős.

Utánpótlásunk névadója, Kubala László 93 esztendővel ezelőtt született, a mai napon rá emlékezünk. Nagy Miklós klubigazgató - jelenlegi és korábbi akadémisták jelenlétében - a Fáy utcai Sportcentrumban koszorút helyezett el a legendás és világhírű labdarúgó emlékszobránál.

Kubala László 1927. június 10-én, Budapesten született és 2002. május 17-én, Barcelonában hunyt el. Profi sportpályafutását a Ganz csapatában kezdte 1944-ben, 1945-ben a Ferencváros, majd 1946-tól a pozsonyi ŠK Slovan Bratislava játékosa volt, de a katonai behívó elől hazatért. 1948-1949 között a Vasas SC játékosaként lépett pályára, majd a diktatúra miatt Olaszországba menekült, ahol az ott élő magyarokból verbuvált csapattal felkészülési mérkőzéseket játszottak: legyőzték a Real Madridot 4-2 arányban, majd a világbajnokságra készülő spanyol válogatottat és az Espanyol csapatát is. 1950-1961 között Kubala az FC Barcelona játékosa volt, remek játékával hamar a szurkolók kedvencévé vált, a nézőszám növekedése miatt pedig a gránátvörösök stadionját a többszörösére kellett bővíteni.


(fotó: elteonline.hu)

4 bajnoki cím (1952, 1953, 1959, 1960), 5 Copa Generalissimo-győzelem (1951, 1952, 1953, 1957, 1959), két Spanyol Szuperkupa-siker (1952, 1953), valamint két VVK-diadal (1958, 1960) is fémjelezte a Barcelona ezen évtizedét, de a csapat 1952-ben megnyerte a Copa Latinát és a Copa Eva Duartét is. Pályafutása során rengeteg duplával, 16 mesterhármassal, valamint egy-egy mesternégyessel, -ötössel és -hetessel büszkélkedhetett. 1952. február 10-én a Gijón ellen elért (9-2) győzelem alkalmával hét góllal terhelte meg az ellenfél kapuját.


(fotó: imdb.com)

A csehszlovák válogatottban hét, a magyarban három, a spanyol válogatottban pedig 19 alkalommal szerepelt.

Edzőként is beírta magát a futball-történelembe: vezette a spanyol válogatottat, de az Espanyol (1966-69), a Cordoba (1968-69), a Real Murcia (1986-87), a Málaga (1987-88), az Elche (1988-89) és 12 mérkőzés erejéig Paraguay nemzeti válogatottjának a kispadján is ült.

1999-ben, az FC Barcelona 100. születésnapján a 20. század legjobb Barca-futballistájának választották. Olyan labdarúgókat utasított maga mögé, mint Johan Cruyff, Diego Maradona, Romário vagy Hriszto Sztoicskov. A sportújságírók megszavazták a második legjobb 20. századi spanyol játékosnak, a spanyol kormány pedig a sport Nagykeresztjét adományozta neki.


(Fotó: Getty Images)

2009-ben, a Camp Nou megnyitásának 52. évfordulóján ünnepélyes keretek között - több mint húszezer fanatikus részvételével - átadták Kubala mintegy két méter magas szobrát, mely a stadion előtt kapott helyett, de Kubala László születésének 85. évfordulója alkalmából a nevét viselő Vasas Kubala Akadémia tulajdonosai is bronzszobrot állítottak Kubala Lászlóról a Vasas Fáy utcai Sportcentrumában. A szobrot Kutas László Wiesenthal-díjas szobrász és éremművész, a ravennai Dante-biennále nemzetközi zsűrijének tagja készítette, melyet számos vezető politikus és Vasas-legenda jelenlétében Carlos Kubala, Kubala László fia és Enrique Pastor de Gana, a Spanyol Királyság nagykövete leplezte le.

(fotó: Vasas Kubala Akadémia)

2017 nyarán Akadémiánk névadójáról, Kubala Lászlóról – a labdarúgó emléke előtti tisztelet és megbecsülés jeleként – parkot nevezett el a főváros. Az eseményen jelen volt Tarlós István főpolgármester, Dr. Tóth József XIII. kerületi polgármester, Dr. Kovács Barnabás főkonzul, Kubala László két fia - Carlos Kubala és Ladislao Kubala -, az FC Barcelona vezető képviselői, Kubatov Gábor, a FTC Labdarúgó Zrt. elnöke, Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, valamint Szekeres Tamás, a Vasas Kubala Akadémia korábbi ügyvezető igazgatója, Rabatin József, a Vasas Kubala Akadémia korábbi tulajdonosi körének tagja, Markovits László, a Vasas SC elnöke illetve Puskás Lajos és Ihász Kálmán Vasas-legendák.

(fotó: Vasas Kubala Akadémia)

A parkban  - a fővárossal közösen - emlékkövet is állított Kubala Lászlónak XIII. kerület önkormányzata. Az esemény kiemelkedő momentuma volt annak a rendezvénysorozatnak, amelynek keretében Barcelonában és Budapesten egyaránt megemlékeztek Kubala Lászlóról, aki 2017. június 10-én lett volna 90 esztendős. A meghívott díszvendégektől - a sportember alakját felidézve - megtudhatták az egybegyűltek, hogy Kubala László szegény családba született, így már egészen fiatalon, gyermekkorában megtanulhatta, hogy milyen fontos a másokkal való szolidaritás. A világhírű labdarúgó legendásan sikeres pályafutásában fontos szerepe volt annak is, hogy Kubala László folyamatosan megoldásokat keresett, élethosszig tartó tanulással fejlesztve tudását. Névadónk okosan futballozott, látott a pályán, ezzel állandó veszélyt jelentve az ellenfél kapujára.

- Az egyszerű emberek számára pusztán az is példaadó volt, ahogy Kubala László képes volt felemelkedni – hallhattuk Dr. Tóth József beszédében, Tarlós István pedig úgy fogalmazott: - Habár Magyarországon nem ismerik olyan sokan a labdarúgót, Katalóniában mítoszként tekintenek rá, és Spanyolország egészében máig különleges tisztelet övezi.