Győzelemmel zártuk az estét

2022-10-15 22:30
Novothny Soma és Ihrig-Farkas Sebestyén találataival 2-0 lett a MOL Fehérvár FC elleni bajnoki összecsapás végeredménye.

Vasas FC - MOL Fehérvár FC 2-0 (1-0)
OTP Bank Liga
11. forduló
2022. október 15., szombat 19:30
Illovszky Rudolf Stadion
2027 néző

Vasas FC: Jova - Ódor, Otigba, Iyinbor, Silye - Hinora (Ihrig-F., 63.), Hidi (Hidi M, 87.), Berecz, Géresi (Radó, 63.) - Novothny (Cipf, 87.), Holender (Vida, 75.)
cserék: Dombó, Márkvárt, Zimonyi
vezetőedző: Kondás Elemér

MOL Fehérvár FC: Kovács - Larsen, Fiola, Serafimov - Bese (Funsho, 69.), Makarenko (Bumba, 69.), Houri (Pokorny, 85.), Hangya (Heister, 85.) - Nego, Kodro, Dárdai (Szendrei, 85.)
cserék: Rockov, Pokorny, Schön, Shabanov, Kojnok, Liedniev
vezetőedző: Michael Boris

gólszerző: Novothny (36.), Ihrig-F. (86.)

sárga lap: Otigba (19.), Ódor (60.), Cipf (91.), ill. Serafimov (10., kiállítva 72.), Nego (72.)

Bizakodó tekintetű szurkolókkal kezdtek megtelni az Illovszky Rudolf Stadion lelátói ma este, a két csapat párharcán minden kilátogató Vasas-drukker az első győzelem megszerzésének reményében érkezett a Fáy utcába.

Hiányzóink névsorát tekintve még tovább nőtt a lista, Kondás Elemér a kisvárdai mérkőzés után újabb játékosaira nem számíthatott a találkozón. Deutsch László edzésen bokasérülést szenvedett, az elsődleges vizsgálatok után a pontos diagnózisra várunk, Baráth Botond térde még a Kisvárda elleni mérkőzésen sérült meg, illetve Litauszki Róbert combizma is megsérült, ő sem állt ma a szakmai stáb rendelkezésére. Rehabilitáció miatt Pátkai Máté, Szalai József, Szilágyi Szabolcs és Feczesin Róbert hiányoztak, egymeccses eltiltása okán pedig Szivacski Donát nem léphetett pályára. 

A kapuban újra Jova Levente kezdett, ám vezetőedzőnk egy korábban még ebben a formában nem látott formációt küldött ki a pályára: Ódor, Otigba, Iyinbor, Silye - Hinora, Hidi, Berecz, Géresi - Novothny és Holender alkotta mezőnyjátékosaink névsorát. Kondás Elemér a cserepadon a következő játékosokra számíthatott: Dombó, Ihrig-F., Márkvárt, Hidi M, Vida, Cipf, Radó és Zimonyi. Ellenfelünk a Kovács - Larsen, Fiola, Serafimov - Bese, Makarenko, Houri, Hangya - Nego, Kodro, Dárdai összeállítással vágott neki a találkozónak, a vendégek kispadján Rockov, Pokorny, Schön, Shabanov, Szendrei, Kojnok, Heister, Funsho, Liedniev és Bumba foglalt helyet. 

A mai első félidő kezdőrúgását Nyilas Gábor végezte el, akit Gyöngyösön csak Flasiként ismernek. Az ajándékot barátaitól kapta 50. születésnapja alkalmából. Flasi amióta az eszét tudja, hűséges Vasas-szurkoló, a kettős rangadók hangulatát is sokszor emlegeti. Mindig hatalmas örömöt okoz neki, ha a Vasas pontokat szerez, reméljük a mai kezdőrúgással hozzásegíti ehhez szeretett csapatát. Boldog születésnapot kívánunk, Isten éltesse Nyilas Gábort!

A 6. percben csapatunknak sikerült először megközelíteni ellenfele kapuját, baloldali összjátékunkat követően Novothny vette át a labdát a kapunak háttal az ötös oldalánál, majd sarkazással próbált centerezni, de a vendégek védőinek az utolsó pillanatban sikerült felszabadítani kapujuk előteréből. Három perccel később újra a bal oldalunk jutott el ellenfelünk alapvonaláig, Hidi beadását ugyan a védők kifejelték, de húsz méterre a kaputól Ódor csapott le a labdára, majd Holender elé készített, aki átvétel nélkül a kapu fölé csavart.

A 10. percben Berecz szerzett labdát térfelünk közepén, majd Hidi indításával Géresi gyújtotta be rakétáit bal szélünkön, kiemelkedő sebességével védőjét maga mögött hagyva indult el a kapu felé, ám Serafimov hátulról lerántotta támadónkat. A szabálytalanságot Berke játékvezető sárga lappal díjazta, a szabadrúgásból pedig újabb helyzet alakult ki. A pontrúgás a hosszú oldal felé kanyarodott, ahol Otigba emelkedett mindenki fölé, fejese a kapu hosszú sarka felé tartott, de centikkel elkerülte azt.

A 16. percben Silye tört befelé szélről, a büntetőterületen belül a keresztből érkező Hinorának passzolt, aki higgadtan készített le Holender elé, erős kapura tartó lövését azonban egy védő kézgyanús mozdulattal blokkolta. A játékszer ellenfelünk tizenhatosán belül maradt, újabb próbálkozásunkat követően a Fehérvár szerzett labdát és vezethetett kontratámadást. Az ellenakció végén a büntetőterületünkön belül Ódor mentett támadója elől, veszélyes felszabadítását Jova ütötte oldalra szép reflexmozdulattal. Egy perccel később újra a fehérvári csapat jobb oldala lendült támadásba, Nego beadásáról Kodro maradt le, így a labda keresztbe szállt a kapunk előtt. A 21. percben újra egy Géresi-Serafimov párharc okán hördült fel a Fáy utcai közönség, bal szélső támadónk cselei után azonban a tizenhatoson belül szerelni tudott a védő. Helyzetek itt is, ott is, egyértelműen a támadófutball volt a középpontban az első 25 percben. Az ezt követő 10 percben már nagyobb hangsúlyt kapott a védekezés, így a helyzetek gyakorisága alább hagyott. Egészen a 35. percig, ekkor ugyanis mintaszerű támadást vezetett csapatunk: egy jó ütemben megszerzett labdát Berecz vezethetett rá a feltolódott fehérvári védelemre, gyönyörű testcselekkel három fehérmezest fűzött át a kezdőkörön belül, majd a bal szélen berobbanó Holendernek adott mélységi labdát - gólerős csatárunk ezúttal előkészítő szerepében tündökölve küzdötte le magát az ötös vonalának magasságáig, ezzel párhuzamosan a támadó-duónk másik párja érkezett óramű pontossággal a kapu elé, a jó ütemben keresztbe adott labdát pedig Novothny magabiztosan küldte a hosszúba, megszerezve ezzel csapatunk vezető találatát (1-0).

Egy perccel a rendes játékidő vége előtt ellenfelünk szögletét követő felszabadításunk egy fehérvári védőhöz került, aki újra beadással próbálkozott, ezúttal mélységből. A bekanyarodó labdát Iyinbor fejelte ki a mezőnybe Géresihez, aki egyből indította a villámgyors Holendert a bal szélen. Támadónk egy az egyben vezette Fiolára a labdát kontratámadásunk során, majd a cselével szerzett ütemelőnyével befelé tört és jobb lábbal tüzelt, de próbálkozása útjába pont odaért egy fehér sportszáras blokkoló láb. Az eredmény nem változott, egygólos vezetéssel vonulhatott csapatunk a szünetre.

A mai második félidei kezdőrúgást Fodor Ben végezte el, sőt a labdával egészen a Fehérvár kapujáig eljutott - és, ha már ott volt, be is talált! A fiatal Vasas-szurkoló mindösszesen 7 esztendős és a Vasas Kubala Akadémia ifjú növendéke!

A második játékrész első veszélyes helyzetére az 58. percben került sor. Kodro passzával Dárdai került helyzetbe a tizenhatoson belül, jobblábas lövését Jova védte magabiztosan. Egy perccel később egy jobb oldali szabálytalanságot követően Ódor kapott sárga lapos figyelmeztetést.

A 64. percben Kondás Elemér csapatunk két szélén kezdte meg a frissítést: Hinora és Géresi helyett Ihrig-Farkas és Radó állt be, ezzel vezetőedzőnk egyértelmű jelzést adott, hogy további gólokra számít a csapattól, nem elégedett az egygólos vezetéssel. A 71. percben egy ártatlan szituációból Novothny újabb előnyt szerzett csapatunknak, ezúttal nem eredményben, hanem létszámbeli különbséget előidézve: egy mélyről felpasszolt labdát rutinosan fedezett, majd fordult le vele érintés nélkül, a megtévesztett és kétségbeesett Serfimov pedig hátulról buktatta, mellyel kiérdemelte második sárgalapját. Egy perc sem telt el, újabb Vasas-támadás végén villant a sárgalap. Novothny vezetésével négy támadónk is rohamra indult az eltolódott Fehérvár védőivel szemben, közülük a bal szélen induló Radó kapott labdát. A tizenhatos előterében gyönyörű cselt bemutatva verte meg Negot, ám gólszerzési lehetőségében szabálytalanul állította meg a védő, melyért sárga lapban részesült. A szabadrúgást Holender a kapu fölé emelte.

A 75. percben a gólpasszt kiosztó Holender hagyta el a játékteret, helyén Vida Máté folytatta. A 76. percben Ihrig-Farkas kissé kisodródva jutott lövőhelyzetig, de erős lökete pont Kovács ölébe szállt. A 82. percben együttesünk maximális csapategységről téve tanúbizonyságot megszerezte a kegyelemdöfést jelentő második találatát. A tizenhatosunk előteréig kifejelt labdát az alázatosan visszazáró Novothny őrizte meg, lefordulásával kinyílt a pálya számunkra, Berecz a hozzá kerülő labdát tökéletes ütemben rakta a bal oldalon berobbanó Radó elé, aki tisztán menetelhetett a kapu felé. Radó önzetlenségből jelesre vizsgázva a vele együtt csereként beálló másik szélsőt megjátszva mattolta a kifutó kapust, így Ihrig-Farkas góljával megdupláztuk előnyünket nyolc perccel a vége előtt (2-0).

A 86. percben Hidi M Sándor és Cipf Dominik is pályára léptek, de a három perces hosszabbítás alatt már nem változott a végeredmény, a MOL Fehérvár elleni sikerrel pedig megszületett csapatunk régen várt győzelme is.

Kondás Elemér vezetőedző értékelése a lefújást követően:

- Szeretnék gratulálni a játékosoknak, mert ez egy igazi csapatmunka volt. Amikor kellett, küzdöttek a srácok, amikor tudtak, akkor játszottak. Fegyelmezett volt mindenki, nagyon nagy akarattal futballoztunk, ez pedig eredményre vezetett. Ez a győzelem nagyon kellett, mert megdolgoztunk érte, és ahhoz, hogy a játékosok higgyenek a munkában, eredmény is kell. A fegyelmezettséggel és a szervezettséggel is elégedett voltam. Bár jöttek a beadások becsülettel jobbról és balról is, mindenkit sikerült hatástalanítani. Nagyon koncentráltak voltak a játékosok, amikor kellett visszazártak. Tudtuk, hogy a Fehérvárnak szintén nehéz mérkőzés lesz a mai, és valószínű, hogy támadni is fognak, ezért arra készültünk, hogy lezárjuk előttük a széleket és a megszerzett labdákkal próbálunk sáfárkodni, ez többé-kevésbé bejött. Most felmérjük a károkat a mérkőzés után, holnap természetesen megcsináljuk a regenerációt és a kompenzációt akinek szükséges, és meglátjuk, hogy a keddi mérkőzésre kivel tudunk kiállni úgy, hogy jusson és maradjon is. Amióta együtt vagyunk, úgy érzem, hogy egyre jobban alakul a kohézió a csapaton belül és összességében is. Azt mondtam a játékosoknak, hogy először is egy jó közösséget kell alkotni, mert akkor tudunk igazán eredményesek lenni. Sokat beszélgettünk és rengeteget gyakoroltunk, most pedig megmutatták, hogy tudnak csapatként funkcionálni.

Folytatás október 18-án, kedden 13:30-tól a MOL Magyar Kupa 4. fordulójában Sényőre látogatunk, ahol csapatunk a Nyíregyháza Spartacus FC ellenfele lesz. Viszont szurkolóink addig sem maradnak program nélkül, holnap 13 órától a Vasas FC II. a DVSC második csapatát fogadja a Fáy utcai Sportcentrumban. Köszönjük, hogy drukkereink ezúttal is a helyszínről buzdították csapatunkat! Hajrá, Vasas! Mindörökké, Angyalföld!