Ellenfélnézőben: Mezőkövesd-Vasas – a feljutás szempontjából sorsdöntő rangadó

2014-11-20 19:41
Bár csapatunk a 3. helyen van 2 ponttal lemaradva szombati ellenfelünktől és 1-re a Gyirmóttól, ám egy esetleges vereséggel (és a Gyirmót siófoki győzelmével) 4, illetve 5 pontra kerülnénk a feljutó 1-2. helytől, nem beszélve arról, hogy ezzel a lelki teherrel kellene a 3 hónapos téli szünetre elvonulni, tudva azt, hogy a tavaszt az idegenbeli Gyirmóti mérkőzéssel kezdjük.

Bár csapatunk a 3. helyen van 2 ponttal lemaradva szombati ellenfelünktől és 1-re a Gyirmóttól, ám egy esetleges vereséggel (és a Gyirmót siófoki győzelmével) 4, illetve 5 pontra kerülnénk a feljutó 1-2. helytől, nem beszélve arról, hogy ezzel a lelki teherrel kellene a 3 hónapos téli szünetre elvonulni, tudva azt, hogy a tavaszt az idegenbeli Gyirmóti mérkőzéssel kezdjük.

Ráadásul a pontazonossággal (27) de rosszabb gólkülönbséggel a nyakunkban lihegő Szolnok és Békéscsaba (soroksári, illetve ceglédi) szombati győzelmével (ha nem nyerünk a Mezőkövesd ellen) akár az ötödik helyre is zuhanhatunk. Így nem túlzás kijelenteni, hogy a szombati Mezőkövesd-Vasas a feljutás szempontjából sorsdöntő rangadó. Bízunk játékosainkban, hogy átérzik a szombati mérkőzés fontosságát.

Azonban a hatpontosnak is mondható rangadónak a tétje nemcsak a feljutó 1.-2. helyen történő telelés, és az egyik legfőbb riválistól történő 3 pont elvétele, de játékosaink számára bízunk benne, hogy nem mindegy tehetnek-e prémiumot a Karácsonyfa alá, a kis Jézus képzeletbeli jászola mellé, vagy sem. Ha sikerül jobbik arcát mutatnia a Mezőkövesd elleni mérkőzésen csapatunknak és a szerencse is mellénk áll, akkor szép estét - és a minden jó, ha a vége jó elvét követve - szép, reményteli Karácsonyt szerezhetnek a több tízezer hazai és határontúli Vasas szurkolónak. Úgy legyen!

Tehát a Merkantil Bank NB II-es Liga 15. fordulójában, az idei év utolsó bajnoki mérkőzésén egyik legfőbb riválisunkhoz, a Mezőkövesdhez látogatunk szombat délután 16 órakor. Ellenfelünk vezeti a bajnokságot, 2 ponttal megelőzve minket. Ahhoz, hogy feljutó helyen mehessünk pihenőre, mind a 3 pontot el kéne hozni Mezőkövesdről. A döntetlen csak mindhárom riválisunk, a Gyirmót vereségével, és a Szolnok, illetve Békéscsaba legalább 2-2 pont vesztésével, vagyis egyidejű botlásaival eredményezhetne legalább 2. helyezést.

A tavalyi szezonban újoncként estek ki az NB1-ből, a 15. helyen végeztek 24 ponttal. Az NB II 2012/2013-as kiírásában oda-vissza vereséget szenvedtünk tőlük, idegenben 1:0-ra, míg hazai pályán 3:2-re vertek el minket, de még a Ligakupában is csak egy 2:2-es döntetlent értünk el ellenük idegenben még 2011-ben, hazai pályán akkor is kikaptunk, 4:2-re.

A nyáron a kiesést követően alaposan átalakult a játékoskeretük. Távozott 13 játékos: Bognár István, Dobos Attila, Fótyik Dominik, Farkas Balázs, Gévay Zsolt, Harsányi Zoltán, Horváth Tamás, Kiss Máté, Melczer Vilmos, Olasz Dénes, Rajczi Péter, Szalai Vilmos és Vermes Krisztián is.

Az érkező 16 játékos névsora: Balogh Balázs (Ilves Tampere), Baracskai Roland (Puskás Akadémia), Csató Martin (Győr), Engel Alex (Debrecen, kölcsönből tőlünk), Herceg Péter, Menyhért Ádám (mindkettő Diósgyőr), Hanzl Máté (Haladás), Izing Martin, Nánási Balázs (mindkettő Vasas), Kulcsár Kornél, Tajthy Tamás (mindkettő Pápa), Kunsági Roland (FTC-kölcsön), Máté János (Szolnok), Molnár Gábor (Kazincbarcika), Pantovics Nikola (Honvéd-kölcsön), Szeles Tamás (SBTC).

Legutóbb, a Gyirmót elleni 2:2 alkalmával az alábbi összeállításban léptek pályára:

Kunsági – Hegedűs Cs., Szeles, Csató M., Búrány – Takács P., Hegedűs D. – Molnár G. (Pantovics, 90.), Tajthy, Menougong (Máté J., 56.) – Balajti (Hanzl, 85.)

Szombati ellenfelünk 28 lőtt góljával csapatunk (32 gól) után a második legeredményesebb az NB II mezőnyében. Házi góllövő listájukat 6-6 találattal Máté János és Takács Péter vezeti, 5-ször volt eredményes Balajti Ádám, míg 3-szor Baracskai Roland.

Az elmúlt 14 forduló során mindössze egy csapat tudta legyőzni őket, a Szeged, Gyulán 2-1-re (mint ismeretes ott 1-0-ra nyertünk).

Öt alkalommal raboltak el tőlük 2-2 pontot (Kaposvárott 1-1, Szolnokon 3-3, az SZTK ellen otthon 0-0, ZTE ellen hazai pályán 1-1, és Gyirmóton 2-2).

Legnagyobb arányú győzelmük 4:0 volt hazai pályán a Békéscsaba és idegenben a Csákvár ellen (0:3). Mindössze 13 gólt kaptak a 14 forduló során, ami a Gyirmót 12 gólja után a második legjobb a mezőnyben (mi 18 gólt kaptunk, amivel a 7.-ek vagyunk).

A Mezőkövesd a héten kedden Ligakupa mérkőzésen hazai pályán legyőzte a Balmaz csapatát 4-2-re. Tóth László vezetőedző a legerősebb összeállításából játszatta a keddi Ligakupa meccsen Tajthyt, Búrányt, Baracskait, Georget, Balajtit (egy félidőt), Csatót, Pantovicot (62 percet), Hegedűs D-t. és Máté J-t. (28 percet). Kulcsár (aki 3 bajnoki mérkőzésre szóló eltiltását tölti) végigjátszotta a meccset, mintahogy Hanzl is.

Így értelemszerűen szombaton nem léphet pályára a csapat meghatározó középpályása Kulcsár Kornél. Sérültek nincsenek a csapatban, így csaknem a legerősebb összetételű csapatot küldheti szombaton 16 órakor kezdődő mérkőzésre Tóth László vezetőedző.

Eddigi eredményeik:

Balmazújváros - Mezőkövesd 2:3, Mezőkövesd - Ajka 3:1
Kaposvár - Mezőkövesd 1:1, Mezőkövesd - Békéscsaba 4:0
Szolnok - Mezőkövesd 3:3, Mezőkövesd - Szigetszentmiklós 0:0
Szeged - Mezőkövesd 2:1, Mezőkövesd - Soroksár 1:0
Cegléd - Mezőkövesd 0:2, Mezőkövesd - ZTE 1:1
Csákvár - Mezőkövesd 0:3, Mezőkövesd - Sopron 2:0
Siófok - Mezőkövesd 1:2, Gyirmót - Mezőkövesd 2:2.