Csapatunk keményen edz, várjuk a folytatást!

2020-04-05 09:00
Mint ismert, a koronavírus-járvány terjedése miatt a Magyar Labdarúgó Szövetség március 16-án elrendelte a bajnokság felfüggesztését, továbbá mindennemű - személyes részvételű - sporttevékenység (pl. edzés) szüneteltetését is javasolta. Csapatunk tagjai - a szakmai stáb irányításával - otthonukban készülnek a folytatásra, aminek a dátuma egyelőre ismeretlen.

Honlapunk Bene Ferenc vezetőedzőtől és Gaál Miklós erőnléti edzőtől arról érdeklődött, milyen edzésmódszer alapján próbálják szinten tartani a labdarúgókat, illetve mi az, amire ebben az időszakban a legnagyobb hangsúlyt fektetik. Természetesen a játékosok szemszögéből is kíváncsian vártuk a reakciókat, ezúttal tehetséges középpályásunk, Hidi M Sándor mutatta be, hogy ebben a kivételes helyzetben is profi szinten oldja meg a tréningeket.

- Nagy Miklós sportigazgatóval és a stábtagokkal is szoros, napi szintű a kapcsolatom, ha nem is személyes találkozók során, de a létező összes technikai eszközön kommunikálunk - tudtuk meg az otthoni edzésprogram részleteit Bene Ferenc vezetőedzőtől. - Rendkívül bizonytalan időszakot élünk, hiszen nem tudjuk, hogy mikor lesz a következő tétmérkőzés, illetve ahhoz képest mikortól kezdhetünk el közösen edzeni a csapattal. Most az a legfontosabb, hogy a játékosok mind fizikailag, mind mentálisan, mind munkamorál tekintetében ideális állapotban várják a visszatérést.

Bene Ferenc hozzátette, természetesen ebben az időszakban és a játékosok egyéni, speciális környezetében nem lehet olyan típusú edzésmunkát végezni, mint amikor együtt készül az egész csapat. Azt viszont nagyon fontosnak tartja, hogy minden játékos frissen és tettre készen érkezzen vissza a rajtra, mely után egy rendkívül intenzív időszak várható. Az egyéni edzésprogramon kívül a stáb különböző videóanyagokkal készül a kezdésre annak érdekében, hogy minél gördülékenyebb és intenzívebb legyen az újbóli közös munka.

- A távolból is összetartunk, mindent tudunk egymásról, folyamatos a kommunikáció és a kontroll a játékosokkal. Természetesen mindenkinek nagyon hiányzik a közös edzés. A labdarúgás legfontosabb elemei - a közösségi erő, a győzelmek íze és a tréningek öröme ugyan kimarad egy darabig, de most az a legfontosabb, hogy mindenki egészséges maradjon. Tisztában vagyunk a helyzet komolyságával, nagy a tét... Szeretnénk, ha szurkolóink is egészségben és épségben átvészelnék a jelenlegi időszakot, bízunk benne, hogy minél hamarabb találkozhatunk velük - nyilatkozta honlapunknak Bene Ferenc.

Gaál Miklós erőnléti edző szintén kiemelte, napjainkban az a legnehezebb, hogy nem tudni, mennyi ideig áll fenn a jelenlegi helyzet, ellenben például egy alapozási időszaknál, amikor lehet előre tervezni.

- A játékosok adatait Polar-órákkal és GPS-alapú alkalmazással mérjük, ezek alapján állítottuk össze számukra az egyénre szabott, hetente változó edzéstervet, de az elvégzett futómennyiséget is ezek segítségével ellenőrizhetjük. A játékosok különböző - aerob és anaerob - edzésfajtát, többféle erősítő gyakorlatot végeznek, de stabilizáció, mobilizáció és állóképességgel kapcsolatos tréningek is szerepelnek a programban. A korábban megszokott és természetesnek vett edzésmunkához képest most ugyan viszonylag korlátozottak a lehetőségeink, de ennek ellenére is úgy alakítottuk ki a programot, hogy erőnlétben biztosítsuk a játékosok ideális szinten tartását. Sajnos a labdás feladatok, a kis játékok, a taktikai elemek gyakorlása hiánycikk ebben a szituációban, de bízom benne, hogy minél hamarabb elkezdődhetnek a közös edzések - tette hozzá erőnléti edzőnk.

Játékosaink közül a télen érkező és rögtön alapemberré váló 19 éves középpályásunkat, Hidi M Sándort kérdeztük, hogyan sikerül megoldania az egyéni edzéseket.

- A közös edzések szüneteltetése alatt Abdán élek, ahol minden nap aktívan, egyéni edzésprogram alapján készülök. A falu nagyszerű környezeti adottságokkal rendelkezik: egy hosszú töltésen szoktam futni, a kert végében található kisebb focipályán pedig a labdás gyakorlatokat végzem. A személyre szabott edzéstervek nagyon hatásosak, hiszen szinten tartjuk magunkat, ennek köszönhetően rendkívül jó formában érzem magam! Természetesen hiányzik a csapat, a közös edzés, így érthető, hogy nagyon várom már a bajnoki mérkőzéseket. Jó szériában voltunk, ezért kifejezetten sajnálom, hogy félbeszakadt a bajnokság, de most sokkal fontosabb, hogy mindannyian egészségesek maradjunk - zárta beszámolóját játékosunk.