Balajti: Itt magasabbak velem szemben az elvárások

2018-09-21 14:42
Balajti Ádám a nyolc forduló alatt szerzett hét góljával harmadmagával vezeti az NB II-es bajnokság góllövő listáját.

Ha felidézed az elmúlt kilenc éves profi pályafutásod Magyar Kupával kapcsolatos emlékeit, mit emelnél ki belőle?

- Mindenképpen a 2011/12-es évadot, amikor az akkor éppen másodosztályú MTK játékosaként – akkor meg is nyertük az NB II Nyugati csoportját - bejutottunk a döntőbe, ahol a csúcson lévő és az aktuális elsőosztályú bajnok Debrecennel játszottunk. Bizony 3-2-es vezetésünknél az utolsó percben egyenlített ki ellenfelünk, majd a hosszabbítás után büntetőkkel 8-7-re nyertek a hajdúságiak. NB II-es csapatként fűtött minket a bizonyítási vágy, főleg az NB I-es csapatok ellen. Így a menetelésünk során kivertük az akkor elsőosztályú Pécset, valamint az akkor ezüstérmes Videotont is.

Milyen tanulságokat szűrtél le az elmúlt évek kupamérkőzéseiből?

- Azt feltétlenül, hogy a kupaküzdelmek alapvetően eltérnek a bajnokságétól, hiszen utóbbiban egy-egy botlást hosszú távon még lehet javítani, de egy kieséses rendszer ezt már nem bírja el. Másrészt az is megfontolandó, hogy egy alsóbb osztályú együttes számára különleges „trófea”, ha egy magasabb osztálybeli esélyesebb csapatot sikerül kiejteniük. Ez a cél pedig többletenergiákat szabadíthat fel a „kisebb” csapatokból.

Vasárnap a Pest megyei első osztályú, tehát két szinttel lejjebb játszó Nagykőrös csapata ellen kezdjük meg kupaszereplésünket a legjobb 64 közé kerülésért. Mit vársz a meccstől?

- Abban biztos vagyok, hogy ezt a mérkőzést sem vehetjük félvállról, mert a bajnokság mellett a Magyar Kupa sorozat is fontos a számunkra. Alaposan felkészülünk hétvégi ellenfelünkből, mindenképpen a győzelemért utazunk oda. Nem szabad lebecsülnünk őket csak azért, mert ők két osztállyal alattunk szerepelnek. Ez nekik egy óriási bizonyítási lehetőség, hogy megmutassák magukat, és egy esetleges jó eredménnyel felhívják a sportközvélemény figyelmet Nagykőrösre.

A múlt évi NB II-es pontvadászatban 14 gólt szereztél a Vác színeiben, ami pályafutásod eddigi legsikeresebb évadja volt. Milyen célt tűztél ki magad elé erre a bajnokságra?

- Bár egy labdarúgó általában óvatosan fogalmaz amikor a rúgott gólok tervezéséről beszél, hiszen sok tényező befolyásolhatja az eredményességet, ám én azzal a céllal vágtam neki a 2018/19-es bajnokságnak, hogy meghaladjam a múlt évi mutatómat Hála Istennek jól, egy duplával kezdtem a bajnokságot még a Vácban, és azóta is jó formában érzem magam, így egy gól híján eddig tudtam tartani a meccsenkénti egy gólos átlagot. Ezzel nem azt szeretném sugallani, hogy ezt az ütemet tudom majd tartani a 38. fordulóig. Amikor átigazoltam ide a Vasashoz, az egyúttal azt is jelentette, hogy nagyobbak lettek az elvárások velem szemben, de én is többet várok magamtól. Azért dolgozom keményen edzésről-edzésre, mérkőzésről-mérkőzésre – és ez társaimról is elmondható – hogy minél jobbak, eredményesebbek legyünk.