A 133. Vasas - Győr bajnoki mérkőzés következik

2020-11-28 15:51
Idén márciusban 3-1-re nyertünk az ETO ellen az Illovszky-stadionban, holnap Győrbe utazunk, ahol szintén a győzelem a cél.

A két csapat eddig 124 NB I-es és 8 NB II-es mérkőzést játszott egymással, a mérleg nyelve összességében csapatunk felé billen. Az első osztályban lejátszott találkozókon 56-szor diadalmaskodott csapatunk, 37 alkalommal a Rába-partiak győztek, míg 31-szer nem bírtak egymással a felek. Az NB II-ben 3 Vasas-győzelemmel, 4 Győr-sikerrel és 1 döntetlennel állnak a felek, holnap adott lesz a lehetőség, hogy a statisztikát javítsuk. Az első mérkőzést még a másodosztályban, 1938. szeptember 25-én játszották a csapatok a XIII. kerületi, Béke utcai pályán (ami akkor a Fáy utcai sporttelep része volt), az esemény pedig emlékezetessé vált, hiszen 3-2-es győzelmet arattunk. A legnagyobb gólkülönbségű Vasas-győzelem (7-0) 1961. július 30-án született, akkor a Fáy utcában 10 ezer néző előtt, Illovszky Rudolf irányításával Machos (3), Pál II, Adrigán (öngól), Farkas és Sárosi góljaival kiütöttük ellenfelünket, de abból a szempontból is fontos volt az a győzelem, mert abban az évadban begyűjtöttük második első osztályú bajnoki címünket. A nézőcsúcsot a Vasas pályaválasztásával 1953. szeptember 27-én - a Népstadionban - 50.000 néző jelentette, míg a Győr pályaválasztásával 1984. június 3-án a régi ETO stadionban 20.000 néző zsúfolódott össze.

A Merkantil Bank Liga 2019/20-as bajnoki évadában két alkalommal csaptunk össze a győriekkel. 2019. szeptember 2-án - Nemanja (24’) és Szimcsó (38’) góljaival - még 2-0-ra nyertek a zöldek, ám tavasszal - Hinora (23'), Viczián (31') és Balajti (61') találataival - 3-1-re már mi győztünk. A labdabirtoklási fölényünk eredményes volt, két rögzített helyzet után is gólt szereztünk, melyek fordulópontok voltak az akkori mérkőzésen.


Az idei 18 forduló alatt a győriek 26 pontot szereztek, ami jelenleg a tabella 10. helyéhez elegendő. Vereséggel indították a sorozatot, mely során 7 alkalommal győztesen hagyták el a pályát, 5 mérkőzés döntetlennel zárult, míg 6 meccset elveszítettek. Az utolsó két bajnoki találkozójukon 4-4 találatot szereztek, s csupán egyetlen alkalommal talált be ellenfelük a hálójukba, ezzel pedig a Gyirmót és a Szeged együttesét is magabiztosan verték. A Szeged ellen a Gundel-Takács – Kovács K., Lipták, Temesvári, Kerkez - Vashkeba, Kiss M. - Sipőcz, Berki, Májer – Priskin összeállításban kezdtek, s a szünetben még csupán Priskin és Májer góljaival 2-0-ra vezettek a Szent Gellért Fórumban, a végeredmény Priskin újabb két találatával 4-0 lett a győrieknek.

Csató Sándor vezetőedző munkáját Stark Péter és Igor Nicsenko asszisztens edzők, illetve Sebők Zsolt kapusedző segítik. A győri keretbe visszatér az egy meccses eltiltását letöltő Bagi István, viszont a sérültek között szerepel Szimcso Viktor, a korábban Angyalföldön futballozó Király Botond, Forró Gyula és Szuhodovszki Soma is. Ellenfelünk keretében számos, NB I-es tapasztalattal bíró labdarúgó futballozik: a Szeged ellen mesterhármast szerző Priskin Tamás, Lipták Zoltán, Dvorschák Gábor, Forró Gyula, Fejes András, Kiss Máté, Gundel-Takács Bence, Vári Barnabás. A sérültek között említett Király Botond mellett Temesvári Attila is játszott korábban a Vasasban, csapatunkból viszont Szatmári Lóránd, Balajti Ádám, Pátkai Máté, Csató Martin, Tóth Bence, Hidi M Sándor és Kalmár Olivér is viselték már a győri mezt.


Schindler Szabolcs vezetőedző várakozásai a Győr elleni mérkőzés előtt:

- Egy jó formában lévő csapat ellen játszunk majd, akik láthatóan feljavultak az utóbbi hetekben. Rosszul kezdték a szezont, edzőváltás is történt, az utolsó két mérkőzésük viszont nagyon jól sikerült, sok gólt szereztek, láthatóan jó passzban vannak. A legfontosabb az, hogy mi a saját játékunkkal foglalkozunk, továbbra is szervezettek és fegyelmezettek legyünk, akárcsak az előző hetekben. Nagyon fontos lesz, hogy az első gólt mi rúgjuk, jól kell sáfárkodnunk a helyzeteinkkel, mert ez döntő lesz. Sorozatosan terhelésben vagyunk, az előző két hetet is megnyomtuk, sokat edzettünk, a játékosok mentális oldalról is mozgósítottak, így bízom benne, hogy ez a munka a holnapi meccsen ki fog jönni.

Hidi M Sándor télen érkezett Angyalföldre, a fiatal tehetség rátermettségét alátámasztja, hogy 16 esztendősen éppen ellenfelünk felnőtt keretében mutatkozott be, a Vasasnál az eddigi 18 forduló alatt egyetlen percet sem hagyott ki a szezonból, az U21-es válogatottban pedig alapemberként számítanak rá.

- Különleges lesz számomra ez a mérkőzés, hiszen most fogok először más klub színeiben játszani az ETO-stadionban. A Győr hullámzó játéka után most 2 mérkőzésen 8 gólt rúgott, mi viszont 8 meccs óta folyamatosan egyenletes teljesítményt nyújtunk. Támadójátékban nagyon sokat léptek előre az elmúlt két fordulóban, de a védekezésük is stabilizálódott, egyetlen gólt kaptak. Nagyon jó és gólgazdag mérkőzésre számítok - osztotta meg tapasztalatait fiatal játékosunk.


A korábbi találkozókhoz hasonlóan sérülések és a COVID-protokoll szerint elhúzódó visszatérés miatt sajnálatosan ezúttal is számos játékosunkat nélkülözzük a mai mérkőzésen.

Keisz Márk korábban műtött térde a MOL Magyar Kupa Sényő-Carnifex elleni találkozóján megsérült. Márk kezelése folyamatos, rehabilitációja zajlik, gyógytornát végez, azonban állapota a várakozásokhoz képest lassabb ütemben javul.

Birtalan Botond combközelítő izma az FC Ajka elleni bajnoki mérkőzésen meghúzódott. Botond az elmúlt hetekben kezeléseken vett részt, de állapota ennek ellenére sem változott, a vizsgálatok pedig kezdődő sportsérvet diagnosztizáltak. Játékosunkra nagy valószínűséggel műtét vár, az őszi szezonban már biztosan nem lép pályára.

Silye Erik már a Nyíregyháza elleni mérkőzés előtt is vádli-fájdalomra panaszkodott. Izomszakadás nem történt, a kezelések hatására játékosunk állapota sokat javult, rehabilitációja zajlik.

A Vasas FC játékosai és stábtagjai az előírásoknak megfelelően minden mérkőzés előtt koronavírus-teszten esnek át. A WKW ETO FC Győr elleni találkozó előtti vizsgálatok során nem detektáltunk új esetet, azonban a korábban azonosított pozitív eredmények a hosszadalmas visszatérési protokoll folyamata következtében továbbra is hátráltatják együttesünket.

Ugyanakkor jó hír, hogy bár Csató Martin korábban hasfalizom-húzódást szenvedett és rehabilitációja elhúzódott, játékosunk csatlakozott a csapatedzésekhez.


Felhívjuk szurkolóink figyelmét, hogy a Merkantil Bank Liga 19. fordulójában a WKW ETO FC Győr elleni bajnoki mérkőzést a Vasas FC YouTube csatornája élőben fogja közvetíteni!

WKW ETO FC Győr - Vasas FC

Továbbá tájékoztatjuk szurkolóinkat, hogy a vasárnap 13:00-kor órakor kezdődő WKW ETO FC Győr - Vasas FC bajnoki mérkőzésről klubunk hivatalos honlapján online, részletes szöveges közvetítéssel jelentkezünk. Az online közvetítést ide kattintva érhetik el:

WKW ETO FC Győr - Vasas FC

A mai edzésről készült képeket a Vasas FC hivatalos facebook oldalán, ITT lehet megtekinteni.