5. felkészülési meccsünkön a Győr lesz az ellenfél

2021-07-13 12:15
A szerdai találkozón csapatunk az NB II-es ellenfél otthonában lép pályára.

A nyári felkészülési időszak ötödik mérkőzéséhez érkeztünk, szerdán 17 órától a Merkantil Bank Liga egyik résztvevője, a WKW ETO FC Győr lesz csapatunk ellenfele.

A felek eddig 124 NB I-es és 10 NB II-es találkozón léptek pályára egymás ellen, a mérleg nyelve magabiztosan csapatunk felé billen. Az első osztályban lejátszott mérkőzéseken 56 alkalommal győztük le a Győrt, 37 meccsen a Rába-partiak voltak sikeresek, 31-szer viszont nem bírtak egymással a csapatok. Az NB II-ben 5 Vasas-győzelemmel, 4 Győr-sikerrel és 1 döntetlennel szintén csapatunk statisztikája a meggyőzőbb.

Az első mérkőzést még a másodosztályban, 1938. szeptember 25-én játszották a felek a XIII. kerületi, Béke utcai pályán (ami akkor a Fáy utcai sporttelep része volt), az esemény pedig emlékezetessé vált, hiszen akkor 3-2-es győzelmet arattunk. A legnagyobb gólkülönbségű Vasas-győzelem (7-0) 1961. július 30-án született: a Fáy utcában 10 ezer néző előtt, Illovszky Rudolf vezetőedző irányításával Machos (3), Pál II, Adrigán (öngól), Farkas és Sárosi góljaival múltuk felül ellenfelünket, de abból a szempontból is fontos volt az a győzelem, mert begyűjtöttük második első osztályú bajnoki címünket. A nézőcsúcsot a Vasas pályaválasztásával 1953. szeptember 27-én - a Népstadionban - 50.000 néző jelentette, míg a Győr pályaválasztásával 1984. június 3-án a régi ETO stadionban 20.000 néző zsúfolódott össze.

A mögöttünk álló bajnoki évadban kétszer csaptunk össze a győri együttessel, mindkét alkalommal győztesen hagytuk el a pályát.

A másodosztályú küzdelem 19. fordulójában a Győr otthonában játszottunk. A novemberi találkozón Balajti Ádám 63. percben szerzett találatával 1-0-ra megnyertük a mérkőzést, ám Jova Levente bravúros hárításaira is szükség volt, így a begyűjtött 3 ponttal akkor már 9 meccs óta volt veretlen a Vasas.

A Merkantil Bank Liga 38., záró fordulójában az Illovszky-stadionban fogadtuk a Győr együttesét. Szatmári Lóránd, Otigba Kenneth és Radó András góljaival 3-0-ra nyertük meg a szezon utolsó bajnoki összecsapását.

A WKW ETO FC Győr együttese - 12 győzelemmel, 10 döntetlennel és 16 vereséggel, összesen 46 pontot begyűjtve - a 2020/21-es Merkantil Bank Liga 12. helyén végzett, a másodosztály összesített góllövő listáját 21 találattal Priskin Tamás nyerte meg.

Nyáron Dobos Barna vezetőedző távozott a WKW ETO FC Győr kispadjáról, a felkészülési program már az új tréner, Klausz László irányításával kezdődött meg. A korábbi huszonhétszeres válogatott labdarúgó 1992 és 1994 között a Rába ETO játékosa volt, ahol 58 mérkőzésen 14 gólig jutott, UEFA Pro licenszes edzőként legutóbb a Budapest Honvéd akadémiáján dolgozott, a győri honlapnak adott interjújából pedig egyértelműen kiderül, hogy a támadó futballt szeretné előnyben részesíteni. Július elején bővült a szakmai stáb, Klausz László vezetőedző munkáját korábbi játékostársa és kollégája, Popovits Pál segíti majd az előttünk álló idényben.

A Győr keretében is számos változás történt. Az érkezők névsorában megtalálható a Nyíregyházáról érkező Fadgyas Tamás (kapus) és Fodor Ferenc (30 éves belső védő), a román másodosztályban szereplő FK Csíkszereda együttesétől Győrbe igazoló Csonka Bonifác (24 esztendős, 192 cm magas belső védő), visszatért a legutóbb az NB I-es Budafokban szereplő 29 esztendős Kulcsár Kornél (támadó középpályás), Kazincbarcikáról érkezett a 26 esztendős Toma György (középpályás), a 22 esztendős Tony-Markos Kanalos (támadó) Dorogról írt alá, Barna Szabolcs az MTK együttesétől érkezett Győrbe (25 esztendős bal oldali védő), Forgács Dávid Szentlőrincről csatlakozott a kerethez (bal szélső középpályás), Óvári Zsolt (támadó) Pécsről érkezett, kapus posztra pedig hároméves kitérő után visszatért az ETO-nevelés, Pálfi Donát, míg Tamás Kornél személyében akadémista kapott profi szerződést az ETO FC Győrnél. A klub szerződést hosszabbított Lipták Zoltánnal, Berki Istvánnal, Vukasovic Markoval és Múcska Viktorral. Távozott a Győr keretéből Vankó Imre.

Holnapi ellenfelünk idei első felkészülési mérkőzésén a szlovák másodosztályú FK Dukla Banksá Bystrica együttesével csapott össze hazai pályán. Az első félidőben a Fadgyas – Fodor, Lipták, Csonka B., Óvári, Toma, Vukasovic, Kovács K., Kulcsár K., Priskin, Vitális összeállítású csapat lépett pályára, a második részben Ruisz – Szalka, Csonka Bá., Tamás K., Tuboly, Bagi, Múcska, Kiss M., Szimcso, Farkas B., Berki keret futott ki a szlovák csapat ellen, ám a vendégek 3-1-re legyőzték a győrieket. Második felkészülési mérkőzésükön eredetileg a szintén szlovák másodosztályú Somorja lett volna a Győr ellenfele, ám a koronavírus okozta korlátozások miatt végül a Mosonmagyaróvár együttesével csapott össze holnapi ellenfelünk. A Győr magabiztosan - Berki (2), Vitális és Kovács K. góljaival - 4-0-ra nyert a Credobus ellen. A találkozón az alábbi összeállítással játszott a WKW ETO FC Győr:
1. félidő: Ruisz – Óvári, Fodor, Lipták, Barna, Forgács, Toma, Bagi, Kulcsár K., Priskin, Szimcso
2. félidő: Fadgyas – Barna, Csonka B., Vukasovic, Vincze Á., Kovács K., Kiss M., Berki, Vitális., Farkas B., Szalka

A holnapi találkozó 17 órakor kezdődik az ETO Stadionban, a mérkőzés zárt kapuk mögött kerül megrendezésre, YouTube közvetítés nem lesz.