Vida Máté Belgrádban készült a visszatérésre

2023-05-04 16:49
Játékosunk rehabilitációját a világhírű specialista, Vladimir Cepzanovic segítette – Somogyi Zsolt interjúja.

Négy hónap Szerbiában – Vida Máté azt mondja, mindenre képes volt, hogy újra futballozhasson. Hatszoros válogatott játékosunk december tizedikén sérült meg, huszadikán megoperálták, és január elején már Belgrádban, egy világhírű specialista, Vladimir Cepzanovic irányítása mellett kezdte meg a rehabilitációt. A szakemberhez a Real Madrid, a Bayern München, a PSG sztárjai járnak a gyógyulás reményében, jelenleg a belga válogatott munkáját segíti.

– Béreltem egy lakást Belgrádban, és onnan jártam a rehabilitációs központba – mondta labdarúgónk. – Hosszú éveken át egyetlen edzést nem kellett kihagynom sérülés miatt, és most rövid időn belül mindkét térdem elszakadt. Az első sérülés nagyon kiborított, sajnáltam magam, azt kutattam, miért velem történik ilyen, pedig sajnos nagyon sokakkal előfordul ez. Felépültem, és nem sokkal később ismét megtörtént a baj. Az ünnepek alatt, az első napokban nagyon mélyen voltam, de aztán rájöttem: futballozni akarok, rendbe kell hozni a lábam, és ezért minden áldozatra hajlandó vagyok. Ehhez az kellett, hogy négy hónapra Belgrádba költözzek, ez idő alatt háromszor voltam itthon egy-egy napra.

Vida Máté elmondta: nemcsak monoton, hanem fájdalmas, kimerítő, testileg és lelkileg is megterhelő volt ez az időszak, amelyet a visszatérés reményében próbált túlélni.

– Bevallhatom: soha nem szerettem a konditermi edzéseket, a pályán, a labdával szerettem mindig edzeni – mondta. – Ehhez képest hónapokig ment a kondiedzés. Egy átlagos napon kilenckor amolyan bemelegítéssel kezdtem: elektromágnessel, lézerrel, mindenféle kezeléssel stimulálták a térdem, tíztől egyig zajlott az erőfejlesztés. Természetesen mindig az aktuális állapotom függvényében. Millió gyakorlatot kellett elvégezni, csak egy példa: két perc negyvenöt másodpercig guggolás a falnál, tizenöt másodperc szünet, újra guggolás, ez tízszer, ez ugye félóra. Aztán ezt még kétszer, vagyis másfél óra szinte végig guggolva, öt héttel a térdműtét után, brutális kínszenvedés volt. Egy óra körül ebéd, majd vissza a terembe, és újabb három óra edzés, újabb kezelések, jegelés, reggel indultam, este értem haza, ahol csakis feküdni tudtam, annyira megterhelő volt a gyógytorna. De mindig éreztem a fejlődést, egyre többet, egyre gyorsabban tudtam megcsinálni, majd idővel jöttek a futógyakorlatok, majd a végén azok a feladatok, amelyekben a kitámasztás, a fordulás is szerepet kapott.

Amikor a vizsgálatok azt mutatták, Máté lába a műtét időpontjához viszonyítva kifogástalan állapotban van, hazatérhetett, de máig kapja a feladatokat Szerbiából. Középpályásunk azt mondja, a rengeteg munka mellett a szerencsére is szüksége van: sem gyulladás, sem baktérium, sem vizesedés nem gátolja a rehabilitációt.

– Gyorsan eljutottam oda, hogy nem segítek magamon, ha az okokat keresem, miért velem történt ez meg. Futballozni akarok, tudom, hogy tilos sietnem, és bár ma már edzhetek, mozoghatok rendesen, megtanultam: tilos sietni. A Vasas szakemberei is segítenek, itthon is nagyszerű kezeléseket kapok, és a nyári felkészülés első napjára kell teljesen rendben lennem, és újra a csapattal edzhetek – remélve, hogy a sérüléseket egy életre letudtam.