Vasárnap a Haladás érkezik az Illovszky-stadionba

2020-08-19 11:00
2020. augusztus 23-án, vasárnap 15:00 órától - a Merkantil Bank Liga 5. fordulójában - a tabella 7. helyén álló Szombathelyi Haladás ellen lép pályára csapatunk az Illovszky Rudolf Stadionban.

Vasárnap délutáni ellenfelünk az OTP Bank Liga 2018/19-es szezonjában 30 pontot szerzett, mellyel az utolsó helyen végzett, így a Hali abban az esztendőben elveszítette élvonalbeli tagságát. A szombathelyieknek nem volt elég, hogy kiestek az első osztályból, az NB II-ben való indulásuk sem volt problémamentes: a szövetségtől ugyan megkapták az indulási engedélyt a következő idényre, ugyanakkor a közben felmerült pénzügyi problémák miatt azt az MLSZ felülvizsgálta, ám végül a Haladás klublicence érvényben maradt a 2019/20-as bajnoki évadra. További nehézséget okozott a valaha szebb időket látott klub számára az is, hogy az első osztálytól búcsúzó gárdánál szinte teljesen kicserélődött a keret.

Az 1919-ben alakult klub életében nem ez volt az első kiesés: 1941 és 2002 között összesen tíz alkalommal köszöntek el az első osztálytól. A zöld-fehérek legnagyobb sikere egy magyar bajnoki bronzérem (2008/2009), valamint három Magyar Kupán szerzett ezüstérem (1975, 1993, 2002). Amellett, hogy a Hali 9-szeres magyar másodosztályú bajnok, emlékezetes marad a klub keretében szereplő játékosok névsora is: a Szombathelyi Haladáshoz fűződik - többek között - Király Gábor, Halmosi Péter, Illés Béla és Guzmics Richárd neve is.

Ellenfelünk a 2019/20-as bajnoki évadban sem szerepelt túl rózsásan, a 27 fordulóban megszerzett 7 győzelem, 9 döntetlen és 11 vereség a végelszámolásnál csupán a tabella 17. helyéhez volt elegendő. Az őszi szezon során az Illovszky-stadionban fogadtuk és 3-2-re vertük a Halit, a tavaszi visszavágóra azonban a koronavírus-járvány miatt már nem került sor.

Séllei Árpád, a Szombathelyi Haladás NB II-es labdarúgó-csapatának ügyvezető igazgatója júniusban - a 2019/20-as bajnokság korai befejezése után - azt nyilatkozta a klub honlapjának, hogy elsődleges célja a jelenlegi keret és a szakmai stáb egyben tartása. Ennek első lépéseként négy - június 30-án lejáró szerződésű - labdarúgó is hosszabbítást írt alá: Verpecz István, Tóth Dávid, Devecseri Szilárd és Farkas Balázs is Szombathelyen maradtak. További fontos tényező volt, hogy az idei szezonban is Mátyus János vezetőedző irányítja a csapatot, akinek másodedzője Felipe Matos maradt, illetve súlyos sérülése után, több mint hét hónap elteltével a nyár elején ismét edzésbe állt Németh Márió, aki a felkészülést a felnőtt csapat kerettagjaként kezdte meg. Június közepén további aláírások következtek: Rózsa Dániel, Németh Milán, Kiss Bence, Jancsó András, Rácz Ferenc és Tóth Barna szintén kontraktust hosszabbítottak, de érkezőket is jelentett be a klub, Siófokról a 25 éves középpályás, Csilus Tamás három évre kötelezte el magát, a győri Simon András két évre írt alá (de már a nyáron továbbigazolt Gyirmótra), az Illés Akadémián nevelkedő -18 éves védőkkel, Balogh Ferenccel és Bokor Bencével, valamint a szintén 18 esztendős támadóval, Doktorics Áronnal - pedig profi szerződést kötött a klub. A saját nevelésű Jagodics Márk Mezőkövesdre igazolt, Tóth-Gábor Kristóf a Budapest Honvéd kötelékében folytatja pályafutását, míg a Szombathelyi Haladás kapusának, Gyurján Mártonnal lejárt a szerződése és távozott a klubtól. Júliustól viszont tovább folytatódott a játékosok megtartásának folyamata: Bosnjak Predrag, Holdampf Gergő és Medgyes Zoltán meghosszabbította kontraktusát, illetve csatlakozott a kerethez a MOL Fehérvár FC-től érkező Mocsi Attila és egy évre kölcsönbe az NB I-es Paks belső védője, Kelemen Dávid.

A nyári felkészülési időszakban a következő szombathelyi eredmények születtek:

BFC Siófok – Szombathelyi Haladás 1:2
PMFC – Szombathelyi Haladás 0:2
Vép (megyei I. osztály) – Szombathelyi Haladás 1:8
Szombathelyi Haladás - Ménfőcsanak (NB III.) 4:0
Mosonmagyaróvár (NB III.) – Szombathelyi Haladás 2:0
Szombathelyi Haladás - FTC 2:2
Szombathelyi Haladás - MOL Fehérvár FC 0:0

Ellenfelünk a 2020/21-es szezonban eddig négy alkalommal lépett pályára, az idei fordulók során 2 győzelem, 1 döntetlen és 1 vereség a vasiak mérlege, a megszerzett 7 ponttal a tabella 7. helyén szerepelnek. A rajt jól indult számukra, a Siófok együttesét 5-1-re verték. A szolnokiakkal szemben már 1:1-es döntetlent játszottak, Gyirmóton pedig 2:1-re kikaptak.

A 4. fordulóban újra 3 pontot szerzett a Hali, múlt héten hazai pályán nyertek 2:0-ra a Szeged-Csanád Grosics Akadémia ellen.

Szombathelyi Haladás – Szeged-Csanád Grosics Akadémia 2:0 (1:0)
Szombathely, 2697 néző
Játékvezetők: Móri Tamás (Bede Tamás, Hofbauer Roland)
Szombathelyi Haladás: Verpecz – Schimmer, Mocsi, Németh Milán – Tóth D. (Farkas B., 84'), Csilus T., Holdampf, Szekér, Bosnjak – Jancsó (Kiss B., 46'), Szalay Sz. (Tóth Barna, 58')
Szeged-Csanád Grosics Akadémia: Takács J. – Kárász, Pejovics, Bitó, Oláh G. (Simon Á., 73') – Varga Sz. (Dobos Á., 56'), Grumics (Gajdos, 65'), Jovanovic, Deák – Germán, Takács T.
Gólszerzők: Németh M. (45'), Tóth B. (71')