Szilágyi Zoltán: Amíg tizenegyen vagyunk, nem lesz gond

2020-11-16 17:08
Szilágyi Zoltán az elmúlt hetekben folyamatosan jelen van a Vasas kezdőcsapatában, teljesítménye alapján pedig bizton állítható, hogy rászolgált a szakmai stáb által megelőlegezett bizalomra.

Még a DEAC elleni, végül 4-1-re megnyert bajnoki mérkőzés szünetében történt, hogy - a játékot eleve sérülten vállaló - Litauszki Róbert helyére Schindler Szabolcs vezetőedző Szilágyi Zoltánt cserélte be, aki megbízható teljesítménnyel rukkolt elő. Tette ezt nem csupán a debreceniek ellen, hanem az azt követő bajnoki meccseken is, ráadásul mindegyiken a kezdő sípszótól egészen a mérkőzés lefújásáig a pályán volt – annak ellenére, hogy a pozitív eredménnyel záruló COVID-tesztek száma folyamatosan nő a csapatban és a sérülések miatt is számos hiányzóval küzd a keret.

- Szerencsére én teljesen rendben vagyok, fizikálisan és mentálisan egyaránt. Sok meccsünk volt, a válogatott szünet miatt vasárnap-szerda-vasárnap ritmusban játszottunk, ennek ellenére a megfelelő regenerációnak köszönhetően friss tudtam maradni. Most igazolódik be, hogy a klubvezetés részéről nagyon jó döntés volt a bő keret biztosítása, ebben a világjárvány sújtotta időszakban ez kétség kívül az előnyünkre válik. Minden posztra több olyan képességű játékos van a csapatban, akikkel megfelelőn lehet helyettesíteni a hiányzókat. Amíg tizenegyen vagyunk, nem lesz gond.

Zoli pályafutása Hajdúböszörményben indult még 2004-ben, s az akkor mindösszesen hat esztendős kissrác álmai között minden bizonnyal szerepelt mindaz, amit most – 22 évesen – magáénak tudhat. S bár a karrierje elején tart, játékosunk korosztályos válogatottként, a Vasas Kubala Akadémián magára szedett ötévnyi utánpótlás-múlttal, majd négy esztendős NB II-es tapasztalattal a háta mögött büszkén viseli a Vasas címerét és lép pályára piros-kék mezben. Talán kevesen tudják, de Schindler Szabolcs vezetőedző személyében régi-új trénerrel dolgozik a labdarúgó, hiszen évekkel ezelőtt ugyanilyen felállásban szerepeltek – csak akkor még a Vasas Kubala Akadémián.

- Az utolsó akadémiai évemet Schindler Szabolcs keze alatt tölthettem el, ahol nagyon sokat tanultam tőle. Ő volt az az edzőm, aki mindig a maximumot akarta kihozni belőlem is és a csapatból is. Igyekeztem mindig a 100%-ot nyújtani, legyen az edzés vagy meccs, rengeteg plusz munkát végeztem minden nap. Bíztam benne, hogy a jövőben még fogunk együtt dolgozni, ezért nyugodtan elárulhatom, örömmel töltött el, amikor megtudtam, hogy ilyen hamar újra közös célért küzdhetünk.

Szilágyi Zoli 2016 nyarán írt alá profi szerződést a Vasasnál, azonban az akkori szakmai stáb – a fejlődés és a folyamatos játéklehetőség érdekében – a kölcsönadás mellett döntött – Zoli pedig alapemberré vált a Balaton partján is.

- A 2016/2017-es idénytől a BFC Siófok csapatának tagja lettem. Szerettem volna, hogy sikeresek legyünk a bajnokságban, hiszen vissza akartam kerülni a Vasas FC csapatához, majd ott bizonyítani és beverekedni magam a keretbe.

A siófoki 2 év alatt a játékos tapasztalt labdarúgóvá vált a felnőttek profi világában, ezt pedig Angyalföldön is díjazták, a Vasas FC 2018 szeptemberében 2021.06.30-ig szóló szerződést hosszabbított Szilágyi Zoltánnal. A játékost olyan tehetségnek tartotta a klub, aki hosszú évekre megoldhatja a középső védő posztot, hiszen kiemelkedő fizikai adottságai mellett céltudatos és alázatos, ez pedig rendkívül jó alap a további fejlődéséhez.

„Hat éve arra vártam, hogy egyszer bemutatkozhassak a Vasas felnőtt csapatában. Ez az álmom valóra vált. A Vasasban nevelkedtem, nagyon szeretem az egész klubot és az azt övező szurkolói közeget is, melyek óriási szerepet játszottak a döntésemben. Elsődleges célom, hogy minél többször pályára lépjek a csapatban, de tudom, hogy ennek érdekében folyamatosan sokat kell nyújtanom, hiszen a keretben nagyon komoly a konkurencia. Minden pillanatban azért dolgozom, hogy idővel az újjáformálódó Vasas meghatározó játékosává váljak. Óriási álmom válna valóra, ha később a klub színeiben mutatkozhatnék be az NB I-ben” - nyilatkozta az akkori szerződéshosszabbítását követően Szilágyi Zoltán.

Minden játékos életében vannak sérülések, hullámvölgyek, melyek fizikailag és lelkileg is megviselik a sportolót, nem könnyű feldolgozni, hogy egy ideig biztosan nem léphetnek pályára. Zoli túlvan mindkettőn, hétről hétre stabilan játszik, a hiányzókkal és sérültekkel megtizedelt keretben pedig határozott tagja lett a védelemnek.

- Magabiztos játékot vár tőlem a stáb, illetve azt, hogy egyszerűen, letisztultan dolgozzak. A pályán rendkívül fontos a kommunikáció, így folyamatosan beszélek, irányítom a társakat. A korkülönbség nem számít a fociban, én is szólok a harmincöt évesnek, ő is nekem, de ez így természetes, egymást kell segítenünk, ez az egyik tényező, ami miatt jó a kapcsolat csapaton belül, ráadásul folyamatosan tanulunk egymástól.

A fiatal középső hátvéd szemmel látható fejlődő teljesítményével a szurkolók felé is bizonyított, a Vasas-drukkerek a közösségi oldalakon számos kommentben méltatják a játékost, így adódik a kérdés, vajon a szünet milyen hatással lesz Zoli és a csapat sikeres szériájára?

- Jobban örültem volna, ha játszunk tovább, akár még vasárnap-szerda-vasárnap ritmusban is. Viszont fontos, hogy a hiányzók talán így még jobb állapotban térhetnek vissza, persze azok, akik ezt már megtehetik. Még erősebbnek, még egységesebbnek kell lennünk, ehhez pedig valóban fontos, hogy minél többen legyünk.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az utóbbi időben azokon a meccseken, ahol a csapat jól teljesített, bizony hiányzott szinte a fél keret. Az edzéseken jó, ha 14 játékos tudott készülni, de az összegyűjtött pontok mégis azt mutatják, hogy a sérülések és a pozitív koronavírus-teszteredmények ellenére is bármire képes a Vasas.

- Ajkán vezettünk kettő-nullára, majd az ellenfelünk – a kihagyott tizenegyesünk után – talált egy gólt. Az utolsó huszonöt percben nagyon jöttek előre a hazaiak, mi ráálltunk a kontrákra, rengeteg fel- és beívelésük volt, de nagyon együtt voltunk a végén, így a csapatvédekezésnek köszönhetően nyerni tudtunk. Ha csak a saját teljesítményemet nézem, akkor a legbiztosabbnak a Pécs ellen éreztem magam, de semmiképpen sem emelném ki a sorból, hiszen lehet még jobban játszanom, mindig fejlődni kell.

Ezt a pozitív tendenciát pedig a Magyar Labdarúgó Szövetség szakmai stábja is figyelemmel kísérte, ám ehhez először fontos visszatekinteni az előzményekhez: Szilágyi Zoltán a Vasas Kubala Akadémia tehetséges labdarúgójaként 13 utánpótlás-válogatott mérkőzésen lépett pályára, 2015 őszén az Észak-Macedónok elleni győzelemhez góllal járult hozzá, majd egy évvel később kezdődött az U19-es elitkörért való küzdelem, a folyamatnak pedig a Vasas fiatal védője oszlopos tagja volt. A 2016 novemberében megrendezett Európa-bajnoki selejtezőn 2-1-es győzelmet arattunk Svájc felett, a fiatalok – kezdőjátékosként Szilágyi Zoltánnal – nagyot léptek afelé, hogy bejussanak az elitkörbe. „Az akarat diadala volt a mai mérkőzés, a játékosok hallgattak arra, amit a meccs előtt mondtam nekik. Megfelelő akarattal bárkit le lehet győzni. Csapatként múltuk felül a svájciakat, a keret minden tagja hozzájárult ehhez a sikerhez.”- nyilatkozta akkor a játékosok teljesítményéről Michael Boris szövetségi edző. Az U19-es magyar labdarúgó-válogatott 4-0-ra nyert Örményországban a házigazdák ellen a selejtezőkör 3. fordulójában, s mivel a csoportok első két helyezettjei kvalifikálták magukat az elitkörbe, ezzel a győzelemmel Magyarország kiharcolta helyét az elitkörben. Ne felejtsük el megemlíteni, hogy Szilágyi Zolin kívül Tóth Bence és Kleisz Márk is tagja volt az elitkörbe jutó U19-es válogatottnak, a szakmai stáb névsorában pedig feltűnik a Vasas FC rehabilitációs szakembere, Máthé Botond neve is.

fotó:mlsz.hu

„A magyar akadémiákról több nagy tehetség is kikerült, és bízom benne, hogy hosszú távon tudunk fejlődni válogatott szinten is.” – fűzte hozzá a sikerhez Bernd Storck, a magyar szövetség akkori szakmai igazgatója.

Gera Zoltán szövetségi edző tehát felfigyelt Szilágyi Zoltán teljesítményére: a labdarúgót először 2019 őszén nevezte keretbe a dánok és a norvégok elleni barátságos mérkőzésre, s miután a magyar U21-es válogatott automatikus résztvevője a 2021-es magyar-szlovén közös rendezésű Európa-bajnokságnak, így idén is számít a Vasas fiatal védőjátékosára.

- Az U19-es Eb örök emlék lesz az életemben, hatalmas élmény volt, hogy bejutottunk az elitkörbe. A mostani meghívásnak azért is örülök nagyon, mert az U21-es hazai rendezésű En-n is aktív kerettag szeretnék lenni. Keményen dolgozom, hogy erre a továbbiakban is rászolgáljak a teljesítményemmel. Készen kell állnom, mert ha szólnak, bármikor rendelkezésére fogok állni.