Palackposta - 2021.01.30.

2021-01-30 18:40
Tavaly indult el a Vasas FC és a Vasas Szurkolói Klub közös kezdeményezése, a Palackposta. A Szurkoló kérdez - üzen - véleményez, a Vasas Szurkolói Klub az igényeket összesíti, feldolgozza, majd továbbítja klubunk részére, a Vasas FC pedig - miután pontos kép rajzolódik ki a szurkolókat foglalkoztató témákról, kérdésekről - hivatalos felületein válaszol.

Az eddig kölcsönadott játékosokon kívül várható-e további távozó vagy érkező?
Nagy Miklós, sportigazgató:- Az új vezetés alatti előző két átigazolási szezonban jelentős változások történtek a keretben. A 2020/2021-es őszi szezon második felében kezdett kialakulni az új közösségen belüli egyensúly, ezért ebben a téli átigazolási szezonban tudatosan minél kevesebb változást szerettünk volna. A keretszűkítésre szükség volt több szempontól is. Előfordulhat, hogy a kereten belüli verseny következtében, illetve egyes játékosok több játéklehetőséghez juttatása érdekében további szűkítésekre, kölcsönadásokra kerül sor. Az átigazolási szezon még két hétig tart, ha minőségi igazolással tudjuk tovább erősíteni a csapatot, akkor 1-2 poszton ez sincs kizárva. 

Milyen posztok megerősítését látja szükségesnek a vezetőség?
Schindler Szabolcs, vezetőedző: - A középpályára mindenképpen szükségünk lenne egy nagy munkabírású játékosra, aki 50-50% -ban védekezni és támadni is tud.

Kilyén Szabolcs nem játszik a bajnoki mérkőzéseken, mi ennek az oka? Cél a felépítése vagy erre a posztra más megoldásban gondolkodik a klub? 
Schindler Szabolcs, vezetőedző:- A versenytársai jobban teljesítettek az őszi szezon nagy részében. Jelenleg sérült, ami tovább nehezíti számára a csapatba kerülést.  

Ugye, Balajti Ádámtól nem fog megválni a klub?
Schindler Szabolcs, vezetőedző
: - Balajti Ádám a Vasas nagy értéke. A korábbi években magasra tette a lécet, sok gólt rúgott, ezt várjuk tőle tavasszal is. 

A klub tervezi-e a stáb bővítését (több segédedző, videoelemző, sportpszichológus, stb)?
Nagy Miklós, sportigazgató:
- A napokban videoelemzőként csatlakozott a stábunkhoz Karpjuk Gábor, aki korábban többek között Bernd Storck magyar válogatott szakmai stábjának tagjaként szerzett tapasztalatokat. Tervezzük továbbá egyéni képzés területén tovább fejleszteni a szakmai stábunkat, mert nagy hangsúlyt szeretnénk fektetni a fiatalok felnőtt futballba történő integrációjára, a fiatal magyar játékosok felépítésére, melynek egyik eszköze lehet a posztspecifikus egyéni képzés.

A fiatalok nem jutnak elég lehetőséghez, pedig a felkészülési mérkőzéseken jól szerepelnek. Mikorra várható a játékosok beépítése? A feljutás felülírja ezt a folyamatot? NB I esetén nem lesz ez még nehezebb?
Schindler Szabolcs, vezetőedző:- A fiatal játékosok beépítése nem megy egyik napról a másikra. Láthatóan szokniuk kell a tehetséges fiataloknak a felnőtt légkört, ami teljesen más, mint az utánpótlás futball. A felnőtt futball a versenyről szól, kifejezetten keressük azokat a karakteres fiatalokat, akik „leveszik” a mezt az idősebbekről, de csak a teljesítmény számít, nem a kor.

Schindler Szabolcs vezetőedző év közben érkezett, így ő azóta kész csapattal dolgozott. Az átigazolási folyamatban ki dönt véglegesen? 
Nagy Miklós, sportigazgató: - Soha nem beszélhetünk arról, hogy egy csapat „kész” lenne. Egy csapat alakítása folyamat, mely számtalan tényezőtől függ, többek között a csapatot alkotó játékosok teljesítményének alakulásától és az aktuális vezetőedző munkájától. A keret alakítása minden esetben az aktuális vezetőedzővel egyeztetve történik, beleértve a keretszűkítéseket és az új igazolásokat is, nincs ez másként Schindler Szabolcs esetében sem. 

Feljutás esetén a csapatban várhatóak-e további változások?
Nagy Miklós, sportigazgató:- A keretalakítási stratégiánk egyik lényeges eleme, hogy az elmúlt egy évben olyan játékosokat igyekeztünk igazolni, akik közül többen hosszú távon is a hasznunkra lehetnek – akár feljutás esetén is. Változásokra, erősítésekre – ha nem is az elmúlt egy évben tapasztalható mértékben – de nyilvánvalóan szükségünk lenne akkor is, ha feljutnánk, hiszen erősítésekre, frissítésekre mindig szükség van, különösen osztályváltás esetén. Azonban nagyban támaszkodnánk a jelenlegi keretre, azokra a játékosokra, akikkel a klub a feljutást eléri. 

Mennyire tartja fontosnak a klub a MOL Magyar Kupát?
Schindler Szabolcs, vezetőedző: - Minden mérkőzés fontos, aminek tétje van! Természetesen tudjuk, hogy a Fehérvár számít esélyesebbnek ebben a sorozatban…

Feljutás esetén lesz-e NB III-as csapata a Vasasnak? A kölcsönadott játékosok kölcsönben maradnának vagy a tartalékcsapatban játszanának?
Nagy Miklós, sportigazgató:- Az utánpótlásból a felnőtt csapathoz felkerülő fiatal játékosok lépcsőzetes fejlődése, felnőtt futballba történő felépítése szempontjából nagyon fontosnak tartjuk a felnőtt tartalék csapat szerepét, így ha az MLSZ lehetőséget biztosít erre és meglesz az egy osztálynyi különbség, akkor feltétlenül szeretnénk elindítani a Vasas NB III-as tartalék csapatát. Ez a kiválóan szereplő U19-es csapatunk szempontjából is fontos lehet, melyet a jövőben is szeretnénk együtt tartani. Minden fiatal játékos esetében arra törekszünk, hogy a pillanatnyi játékerejének megfelelően olyan együttesben szerepeljen, ahol a legtöbb játéklehetőséghez juthat. Ha ez a reménybeli NB III-as tartalékcsapat, akkor ott, ha a másodosztályú kölcsönadás szolgálja a fejlődését, akkor azt választjuk, de elsősorban azt szeretnénk, ha a Vasas első csapatában jutnának minél több szerephez ezek a fiatalok.

Biztosított-e az anyagi háttér arra az esetre, ha idén mégsem sikerülne a feljutás?
Nagy Miklós, sportigazgató: - Igen, a klub megfelelő anyagi háttérrel rendelkezik ahhoz, hogy a jelenlegi másodosztályban, illetve adott esetben az első osztályban is képes legyen biztosítani a működés feltételeit.

A játékosok és a stáb számára előírás lesz-e a COVID-19 elleni védőoltás? Ha igen, mikor várható a beoltás?
Nagy Miklós, sportigazgató:- Egyelőre nem kaptunk olyan információkat, hogy kötelező előírás lenne a védőoltás a kerettagok és a stábtagok számára. A sportági szakszövetség által jelenleg előírt tesztelési- és egyéb elővigyázatossági előírásoknak a pandémiás helyzet kirobbanásától kezdve folyamatosan és maximálisan eleget teszünk.

Milyen orvosi és rehabilitációs háttérrel rendelkezik a csapat? Van-e megállapodásuk valamely magán egészségügyi intézménnyel? 
Nagy Miklós, sportigazgató:- Az elmúlt időszakban sokat fejlődött ez a fontos terület a klubon belül. Az orvosi hátteret két tapasztalt, a szakmájában elismert orvos biztosítja specializált háttérintézményekkel, mint az Uzsoki utcai Kórház FIFA minősített ortopédiai és traumatológiai osztálya és a Sportkórház. A diagnosztikai és különféle képalkotó eljárások is elsősorban ezen intézményekben, valamint egyéb szerződött diagnosztikai magánintézményekben történnek, melyek élsportolók diagnosztikájában megfelelő tapasztalattal rendelkeznek. A sportrehabilitációs hátteret három szakember, köztük egy rehabilitációs edző végzi, akik főállásban a stábhoz tartoznak. A sérülések ellátására, a sérülésből történő rehabilitációs szakaszra, valamint a prevenciós tevékenységekre egyaránt protokollokat állítottunk fel és mindent napi szinten dokumentálunk. A kezeléseket korszerű fizikoterápiás eszközparkkal végezzük. A sérült játékosok terhelésbe történő visszaintegrálása a rehabilitációs szakembereink és az erőnléti edző együttműködésével, a felállított protokollnak megfelelően történik és különböző objektív mérésekkel kontrollált.  

Számos olyan profil található a közösségi oldalakon, melyek nevében szerepel a "Vasas" kifejezés, ebből adódóan ezek megtévesztőek lehetnek, a szurkolók esetlegesen hivatalos oldalként kezelhetik azokat. Nem lenne célszerű minden ilyen - engedéllyel nem rendelkező - közösségi oldalt töröltetni vagy névváltoztatást kérni?
Ádám Krisztina, kommunikációs vezető:- Folyamatosan figyelemmel kísérjük és mérhető adatokkal reális képet kapunk szurkolóink aktivitásáról, így örömmel látjuk, hogy a Vasast követők táborának létszáma jelentősen megnőtt az elmúlt egy évben. Egy lelkes drukkernek egyáltalán nem mindegy, hogy szeretett csapata hogyan teljesít, hiszen a tabellán elfoglalt helyezés mellett egy adott mérkőzésen elért eredmény komoly hatással bír a szurkolók mindennapjaira. A kudarcok nem csupán a csapatot, de a szurkolókat is erőteljesen megviselik, győzelem esetén pedig a dicsőség emeli föl őket, ad újra reményt és hitet, az az egységet összekovácsoló erő, hogy a sikert közösen értük el. A Vasas szeretete összeköt olyan embereket is, akik egyébként sosem találkoztak volna egymással, akik a hétköznapok során elsétálnának egymás mellett, de egy piros-kék sállal a nyakukban vagy Vasas-maszkot viselve biztosak lehetünk benne, hogy megszólítják egymást, intenek az utca túloldaláról, mert valóban úgy érzik, hogy egy azon közösség tagjai. Az online térben található közösségi oldalak csoportjai és egyéb szurkolói fórumok a 2020-as év koronavírus-járvány okozta időszakban meghatározó szerepet töltöttek be a drukkerek életében. A zárt kapuk mögött megrendezett mérkőzések szurkolók nélküli, üres lelátókat eredményeztek, a kormányrendeletekben meghatározott szigorítások pedig erősen szabályozták a pandémia időszaka alatti személyes jelenlétet – legyen szó az élet bármely területéről. Szurkolóink egymással és a klubbal, a csapattal való kapcsolattartása szinte teljes egészében virtuálisan zajlott, melyben óriási szerep jutott a közösségi felületeken kialakított szurkolói oldalaknak, fórumoknak. A folyamat a korlátozások meghosszabbítása miatt jelenleg is tart, a Vasas iránti elköteleződés pedig egyre erősebben mutatkozik meg, köszönhetően annak, hogy még a legidősebb szurkolói korosztály képviselői is bátran élnek a modern kori vívmányokkal. Regisztrálnak, profilt hoznak létre annak érdekében, hogy ne szakadjanak el szeretett csapatuktól, láthassák a játékosok mindennapjait a közösségi oldalak fotóin, videóin. Drukkertársaikkal így már nem csupán telefonon beszélnek, hanem a virtuális térben is megosztják egymással érzelmeiket, erőt merítve a többi szurkoló elszánt bizalmából, a csapattal és a szurkolókkal együtt, egy családként örülnek a sikereknek, győzelmeknek. Ezek a szurkolói oldalak, fórumok többezres taglétszámmal rendelkeznek, néhányuk sokévtizedes múltra tekint vissza, a mindennapi kezelésük pedig komoly befektetett munkát, időt, energiát igényel. Klubunk tisztelettel tekint minden olyan kezdeményezésre és folyamatra, mely a Vasas egészének identitásában, klubhűséget erősítve fontos és építő szerepet játszik, ezért ebben a kérdésben nem kívánunk változtatni. Természetesen továbbra is folyamatosan nyomon követjük a területet annak érdekében, hogy amennyiben szükséges, változtatni tudjunk.

Idén lesz-e lehetőség a stadionban a bankkártyás fizetésre (jegypénztárak és büfék)? 
Nagy Miklós, sportigazgató:- Ettől az évtől kezdve a bankkártyás fizetési lehetőség biztosítása kötelező és természetesen a jegyvásárlások során a pénztárainkban is lehetőség nyílik majd erre. A stadion büféjét egy, az anyaegyesülettel szerződésben álló alvállalkozó üzemelteti, így ebben a tekintetben nem a Vasas FC illetékes.

Nagyon köszönjük a YouTube közvetítéseket a mérkőzésekről. Továbbra is láthatjuk majd minden találkozónkat?
Ádám Krisztina, kommunikációs vezető: - A tavalyi évhez hasonlóan idén is folytatjuk azon bajnoki- és kupamérkőzések online közvetítését, melyeket az MTVA csatornája nem tűz műsorra. A 2020/21-es évadban az élő közvetítések klubunk hivatalos YouTube csatornáján láthatóak, a találkozók mindegyike felvételről is megtekinthető.

A stadion átadása után szurkolói bejáráson voltam egy pénteki napon. Másnap az Újpest játszott nálunk albérletben, s láttuk, ahogyan már délután elő volt készítve a másnapi VIP szektor vendéglátása. Nem voltam ott a szombati meccsen, de ennek alapján egyértelmű volt, hogy ott nem a rántott húsos szendvics volt a szint. Tudom, hogy a szolgáltatások rendszerét még az előző tulajdonos idejében alakították ki, így az új vezetés ezt örökölte, azonban ez a szerény szintű szendvics + sör nagyon puritánnak tűnik a VIP bérlet árához képest. Nem feltétlenül a színvonal emelését gondolnám megoldásnak, hanem kedvezőbb lenne kettéválasztani a bérlet konstrukcióját (ellátással vagy anélkül), hiszen a parkolóhely esetében is van ilyen lehetőség.
Ádám Krisztina, kommunikációs vezető:- Szurkolóink elégedettsége kiemelten fontos számunkra, ezért a rendszeres visszajelzések alapján folyamatosan azon dolgozunk, hogy a stadion szolgáltatásai által színvonalas élményt nyújtsunk. A kérdésben megfogalmazott igény mindenképpen hasznos javaslat és időszerű feladat, a megújult rendszer kidolgozása már a tavalyi, őszi szezon folyamán elkezdődött.

Tervezik-e vasasos mobilalkalmazás létrehozását?
Ádám Krisztina, kommunikációs vezető: - A klub 2019 decemberi átvétele után egyértelművé vált, hogy a különböző területek mellett a marketing részlegen is számos fejlesztés időszerűvé vált. A feladatlista hosszú, melyen a mobilalkalmazás is szerepel, hiszen a csapatot és bajnokságot érintő legfrissebb eredményekről, részletekről ma már nem maradhat le egyetlen szurkoló sem. A mobiltelefon minden drukker zsebében jelen van, az alkalmazással pedig minden mozzanatról időben értesülhetünk, ami rohanó világunkban hangsúlyos szempont.

A címer nagyon rosszul látható a mezen, miért nem hagyják ki belőle a fehér sávot? 
Nagy Miklós, sportigazgató:- A címerünk szent és sérthetetlen. Semmiképpen nem szeretnénk és nem is tervezzük, hogy bármilyen formában változtassunk rajta.

Javasoljuk, hogy jövőre feljutás estén az 1977-es retro egyszerű Puma piros-kék mezben, illetve Puma tartalék mezben játsszon a labdarúgó csapat.
Ádám Krisztina, kommunikációs vezető: - Csapatunk Adidas felszerelésben szerepel, mely a mérkőzéseken látható mezekre, az edzéseken használt ruházatra és a klub hivatalos eseményein való megjelenések, utazások során viselt öltözetre egyaránt érvényes. 2020 elején elkezdtünk egy projektet, mely során célunk volt egy egyedi, kizárólag a Vasasra jellemző csapatmez bevezetése. Fontosnak tartottuk, hogy a jelenlegi – 2020-ban kiadott, csúcskategóriás – mezeink mellett legyen olyan egyedi felszerelésünk is, ami erősíti a klubidentitást, a dizájn pedig nem köszön vissza más csapatok ruházatában. Az egyedi megjelenés egy külön erre a célra kifejlesztett alkalmazással klubcsapatra szabható, a variációs lehetőségek tárháza pedig számtalan eszközzel segíti a felmerülő igények kielégítését. A 2020-as koronavírus-járvány okozta pandémiás helyzet azonban nagyban befolyásolta ezt a területet is. Márciustól már érezhető volt, hogy a gyártó – a gazdasági piac többi szegmenséhez hasonlóan – nem képes lépést tartani a megrendelések és szállítások tekintetében, tavasztól pedig gyakorlatilag a teljes rendszer leállt. A korlátozások nyári enyhítését követően ugyan elérhetővé vált néhány termék, azonban a gyártó továbbra is folyamatos hiánnyal küzd, így szemmel látható, hogy hosszú lesz az a folyamat, míg ezen a területen is minden visszatér az eredeti kerékvágásba. Természetesen továbbra is mindent megteszünk annak érdekében, hogy még idén egyedi meze legyen a Vasas felnőtt labdarúgócsapatának.

Mikor lesz a Vasas FC-nek saját ajándékboltja, shopja? Olyan, ahol a labdarúgók által viselt vagy ahhoz hasonló eredeti felszerelést lehetne kapni (mindenkori csapatmezek és felszerelések, akár minimális külső változtatással, illetve megegyező márkában szurkolói ruházat, mez, igényes ajándékok, stb.). Olyan régen tervezve van már, viszont igazi megoldás nincs. A jelenlegi lehetőség – bár a semmitől jobb – nem az, amit várnánk.
Nagy Miklós, sportigazgató:- Ez a terület valóban hosszú ideje megoldásra, fejlesztésre szorul. Jelenleg a Vasas SC üzemeltet ajándékboltot, ahol a Futball Club aktuálisan használt termékei nem beszerezhetők, valamint egy független vállalkozó foglalkozik Vasas logóval ellátott termékek forgalmazásával egy korábbi megállapodás alapján. Az elmúlt egy évben igyekeztünk elsősorban a sportágspecifikus feladatok terén fejleszteni. A shop témában szurkolóink igényeinek kiszolgálása lenne a célunk. Ennek egyrészt infrastrukturális előfeltételei lennének, másrészt a klubunk által használt Adidas termékek szállítási kapacitásának normalizálódása, mely az elmúlt év pandémiás időszakában sokszor a csapat belső igényeit is akadozva tudta kielégíteni. A Vasas-maszkokkal elindítottunk egy online értékesítési projektet, ami adott esetben akár a komplett termékpalettára is kiterjeszthető lehet. 

A hírek szerint a stadiont ebben az évben már a Vasas FC üzemelteti. A csapat továbbra is konténerben fog öltözni, vagy birtokba veszi a stadiont? Elvileg biztosítottak rá költségvetési forrást is, de ez elég lesz-e a fenntartásra?
Nagy Miklós, sportigazgató:- A stadion és a környező edzőpályák, valamint a kiszolgáló infrastruktúra üzemeltetését jelen pillanatban továbbra is a Vasas Sport Club végzi, a Futball Club és az Akadémia bérlőként használja ezeket. A vonatkozó kormányrendelet lehetőséget biztosít arra, hogy további jogi lépések megvalósulása esetén az üzemeltetés az infrastruktúrát napi szinten használó Futball Club kezébe kerüljön, hogy ezáltal az infrastruktúrával kapcsolatos és a szakmai döntések összehangoltan, azonos érdekek mentén történhessenek napi szinten. 

A sporttelep kezelésének átvételével a labdarúgás infrastruktúrájának fejlesztése is átkerült az FC-hez? Épülnek még pályák? Van-e a kívánt számú pályához elegendő hely, nem ütközik-e az FC elképzelése az SC terveivel?
Nagy Miklós, sportigazgató:- A Vasas labdarúgás infrastruktúrájának a fejlesztése és a források előteremtése a Futball Club és az Akadémia feladata lesz a jövőben. A további edzőpályák építése egyértelmű szándékunk, mert ez elengedhetetlen a fejlődéshez. Bár a szakmai színvonal nem a pályák számától függ, de a jelenlegi pályahelyzet napi szintű szervezési nehézségek elé állít bennünket elsősorban akadémia működése során és hosszú távon, amennyiben nem kerülne megoldásra, a szakma rovására is mehetne. Ezek a fejlesztési tervek a Sport Clubbal összehangoltan kerülnek kialakításra, meghagyva a területet a Sport Club kezelésében álló szakosztályok működésének számára is. Új futballpályák építésére a sporttelep Béke út és a Rákos patak által határolt területén és a jelenlegi kisméretű tördelt gyakorlópályák helyén kerülhet sor. Mivel ezek a fejlesztések az akadémia edzésmunkájában jelenleg is folyamatosan használt és a rendelkezésre álló időben teljes mértékben kihasznált területeket érintik, ezért a megvalósítás az anyagi források biztosítása mellett komoly szervezőmunkát is igényelni fog.

A hibrid pálya miért nem fűthető? Ha új pályák épülnek, azok fűthetőek lesznek-e?
Nagy Miklós, sportigazgató:- Sajnos a felnőtt csapat hibridfüves gyakorlópályája pályafűtés nélkül került kialakításra. Ez a hibrid technológiából adódóan azt jelenti, hogy azokon a napokon, amikor fagypont alatti a hőmérséklet, a pálya nem használható edzésre, mert balesetveszélyesen csúszik. Szerencsére ezeken a napokon – összehangolva az akadémia szakmai munkájával és sok kompromisszummal az időbeosztás terén - rendelkezésünkre áll a műfüves edzőpálya és a sátorral fedett műfüves gyakorlópálya, valamint a kisméretű élőfüves gyakorlópályák, így a szükséges edzésmunkát el tudjuk végezni. Ha új hibridfüves edzőpályát építünk, mindenképpen pályafűtéssel fogjuk megépíteni.