Nagy Miklós a Sportrádió vendége volt

2023-07-03 20:50
Sportigazgatónkkal Szabó Bence riporter beszélgetett a keretalakításról, az átigazolási időszakról és a csapatban bekövetkezett változásokról, de érintették a fiatalokkal kapcsolatos témakört és a feljutást is, mint kitűzött célt.

- Most kezdjük a felkészülés harmadik hetét, ilyenkor ez a legerősebb időszak, mert bár az első két hét is alapvetően az állóképesség fejlesztéséről szólt, de az még a ráhangolódás jegyében telt. Két edzőmérkőzés van mögöttünk és most kezdjük a felkészülés harmadik hetét, amikor a legnagyobb terhelést fogják kapni a játékosok. A negyedik héten is lesznek még különféle speciális állóképesség-fejlesztő feladatok, a felkészülés ötödik-hatodik hete pedig elsősorban a frissítésről, gyorsításról fog szólni.

Eddig két edzőmérkőzést játszott a Vasas a Komárno és a Paks ellen: a szlovák csapat ellen 1-1-es döntetlen, a Paks ellen pedig 3-1-es győzelem. Milyenek voltak ezek a találkozók, milyen képet lehetett látni a csapaton?

- Ezeken a mérkőzéseken az eredmény másodlagos. Az ellenfelek is és mi is próbálgatjuk a játékosokat és a formációkat, ezért az eredményekből nem vonnék le következtetéseket. Pozitívum, hogy nagyon sok fiatal szerephez jutott és jól is szerepeltek. Látszik az, hogy vannak tehetségeink, hogy tudunk majd nyúlni a fiatalokhoz, de természetesen még építeni kell őket, mindenesetre voltak biztató jelek, én elsősorban ezt emelném ki.

És ha már fiatalok, láttam, hogy sok játékos érkezett vissza kölcsönből. Rájuk fog épülni alapvetően a Vasas jövő évi kerete?

- Jelentős keretszűkítés zajlott ebben az elmúlt egy hónapban. Nagyon fontos, hogy meg tudtuk tartani a csapat vázát, azokat a játékosokat, akiket szerettünk volna. Ez volt a legfontosabb egy olyan szituációban, amikor jelentős költségcsökkentést kellett végrehajtanunk. Ez részben fizetéscsökkentések révén, részben pedig létszámleépítéssel történt. Az nagyon lényeges volt, hogy mindezek mellett a szakmai szempontok is érvényesüljenek. Nem volt egy egyszerű feladat, de elégedett vagyok azzal, amit ennek kapcsán sikerült megtennünk. Egy jelentősen leszűkített kerettel tudtuk elkezdeni a munkát, amit annak jegyében szeretnénk végezni, hogy a csapatkohéziót, a csapategységet erősítsük. Természetesen figyelemmel kell lennünk arra is, hogy NB II-ben a fiatalszabály szempontjából a 2004-es korosztály a preferált. Szeretnénk lehetőséget adni olyan tehetséges játékosoknak, akik meg akarják mutatni, hogy itt a helyük. 11 játékos távozott tőlünk az elmúlt időszakban, elsősorban ezekkel a fiatalokkal fogjuk kiegészíteni a keretünket. Azonban nem csak 2004-es játékosokban gondolkodunk, hiszen örömteli, hogy náluk fiatalabb, akár 2006-os születésű játékosok is szerephez jutottak. Számos fiatalunk van, így ebben az időszakban azt nézzük, hogy az utánpótlás és a felnőtt futball közötti ugrást milyen szinten tudják meglépni. Több ilyen fiatallal fogunk majd versenybe szállni, hiszen egyrészt a szabály miatt a keretben legalább négy ilyen játékosnak kell lennie, a pályán pedig folyamatosan egy 2004-es vagy annál fiatalabb születésűnek, másrészt viszont nem feltétlen csak a fiatalszabály miatt szerepeltetnénk ezeket a tehetségeket, és talán ez a legfontosabb üzenet.

Költségszűkítés miatt is távoztak játékosok. Ezzel együtt van olyan poszt esetleg, ahova sürgősen igazolni kellene, hogy látod ezt a jelenlegi helyzetet?

- A jelenlegi keretünket elnézve előfordulhat, hogy belső védőt szükséges lehet igazolnunk, hiszen mindössze három belső védőnk maradt: Otigba, Litauszki és Baráth. Iyinbor Patrick távozott tőlünk, de a létszámleépítés kapcsán is történtek szerződésbontások: Hegedűs is elment, illetve olyan is, aki adott esetben visszalépőként szerepet kapott volna. Ennek okán az edzőmérkőzéseken is kísérleteztünk: Szivacski belső védőt játszott, pedig alapvetően nem az a posztja, de biztatóan mozgott, de Sztojka Dominikot is próbáltuk ezen a poszton, szerintem ő sem vallott szégyent. Igyekszünk házon belülről megoldani ezt is, de ha lesz rá lehetőségünk, akkor előfordulat, hogy ebben a csapatrészben erősítenünk szükséges.

A csapatnak Desits Szilárd maradt az edzője. Egyértelmű volt számodra, hogy ő a jó választás a következő idényre?

- Alaposan megfontoltuk ezt a döntést, ezért sem választottunk gyorsan, pedig nagy nyomás volt rajtunk a szurkolók és a közvélemény részéről. Meg kellett adnunk neki a lehetőséget, hiszen szerettünk volna házon belülről építkezni, amennyiben van erre mód. Másrészt olyan edzőnek lehetőséget adni, akinek felfelé ível a pályafutása, aki nem az edzőkeringőből érkezik, aki megtiszteltetésnek veszi ezt a feladatot. Szilárd megfelelt ezeknek a szempontoknak. Emellett azért kiemelném, hogy nemcsak a vezetőedző személye, hanem a többi szakember tekintetében is törekedtünk arra, hogy lehetőség szerint házon belülről alakítsuk ki a stábot, ami mind az első, mind a második csapat tekintetében megtörtént. Nagy Gábor lett Desits Szilárd segítője, akivel már az akadémián együtt dolgoztak. Gábor végigjárta az akadémiai ranglétrát, volt korábban a Vasas labdarúgója, legutóbb az U17-es csapatunknak volt a vezetőedzője. A tartalékcsapatunknál Schindler Szabolcs korábban dolgozott már az első csapatnál, tavaly az U19-es korosztálynak volt a vezetőedzője. Szintén korosztályos edzőnk volt László András is, aki Schindler Szabolcs segítője lesz. A stáb kialakításnál nagyon komoly szerep juthat Ferenczi Istvánnak, aki szintén vasasos múlttal rendelkezik, bízom benne, hogy az ő kezében az erőnléti munka nagyon jó kezekben lesz, illetve pályaedzőként is tud funkcionálni. Késedi Gáborral is sokat erősödtünk, aki videoelemző poszton, általános elemző feladatokkal kapcsolatosan szerintem talán az ország egyik legjobb szakembere. Ahogy a csapat tekintetében, úgy a stáb tekintetében is nem az egyének, hanem a közös munka, a kohézió az, amit szeretnék előtérbe helyezni a jövőben.

Július 30-án kezdődik a bajnokság, a Budafok lesz a Vasas vendége. Ezzel kapcsolatban mennyire van a játékosok előtt ez a dátum, neked mennyire van a szemed előtt a bajnokság kezdése, mennyire várjátok?

- Nekem illik előre gondolkodnom, ez természetes. A játékosoknak viszont mindig a következő feladatra kell koncentrálni. Az ő szemük előtt most a felkészülés harmadik hete lebeg, ami - ahogy említettem - nagyon komoly és erős terheléssel fog járni. Nekik most erre kell koncentrálni, illetve a szerdai Újpest elleni edzőmérkőzésre, utána pedig majd mindig az éppen aktuális következő feladatra. Nem nagyon szoktuk nézni a sorsolást, hiszen mindenkivel játszani kell, nem törődünk azzal, hogy kivel mikor. Talán abból a szempontból pikáns lesz a budafoki mérkőzés, hogy ellenük estünk ki a kupából, ezért nagyon remélem, hogy revánsot tudunk venni és az első bajnoki mérkőzésünket sikerrel vesszük.

A klub ambícióit ismerve azt gondolom, abszolút az a célotok, hogy az első osztályban szerepeljetek. Mekkora csalódás lenne, hogyha nem sikerülne, illetve erősíts meg ebben, hogy jól gondolom.

- A Vasasnak nem lehet más célja, mint az azonnali visszajutás. Azonban hozzátenném azt, hogy ennek akkor van értelme, ha a csapatkohézió, a csapategység lehetővé teszi, hogy az első osztályban is sikerrel tudjuk majd venni az akadályokat. Természetesen vissza szeretnénk jutni, ez nem is lehet kérdés. Fel sem merül, hogy ne akarnánk. Azonban ezt az évet arra szeretnénk felhasználni, hogy építsük a csapatunkat. Ahogy már említettem örülök, hogy a csapat gerincét együtt tudtuk tartani, talán ez egy előny lehet itt a másodosztályban. Viszont senkinek nem szabad azt gondolnia, hogy ez egy könnyű év lesz. Pokolian nehéz lesz, ezt már megtapasztalhattuk az elmúlt négy évben. Ennyi ideig tartott, amíg a Vasas visszajutott az első osztályba. Most talán annyival előrébb tartunk, hogy akkoriban a kiesést követően szétesett a társaság, így idén arra igyekeztünk koncentrálni, hogy a költségmegszorítások és a keretszűkítés mellett együtt tartsuk azokat, akik a csapat gerincét képezik. Ezt sikerült végrehajtanunk. Nekünk mindenképpen előny lehet, hogy azzal a csapattal tudunk továbbmenni, akik már fél vagy egy éve együtt játszanak. Hozzájuk jönnek a fiatalok. Bízom benne, hogy ez a csapat mentális erejét tovább fogja erősíteni, mert ebben azért voltak problémák a múltban. A játéktudásunkban nem láttam olyan hatalmas deficitet, sokkal inkább a mentális és a csapatkohézió területén láttam problémákat, amiket szerintem fogunk tudni orvosolni. Bízom benne, hogy egy jó év áll előttünk, ami visszajutással fog végződni.