Magabiztos győzelem a Gyirmót ellen

2023-09-24 19:00
Csapatunk a Merkantil Bank Liga 8. fordulójában a Gyirmót FC Győrt fogadta az Illovszky Rudolf Stadionban és folytatta jó szériáját: Novothny Soma és Hidi M Sándor góljának köszönhetően itthon tartottuk a három pontot és felléptünk a tabella negyedik helyére.

Vasas FC - Gyirmót FC Győr 2-0 (1-0)
Merkantil Bank Liga, 8. forduló
2023. szeptember 24., vasárnap 17:00
Illovszky Rudolf Stadion
1095 néző

játékvezető: Kovács J. Zoltán (asszisztensek: Szalai Dániel és Mohos Milán, tartalékjátékvezető: Kovács Imre)

Vasas FC: Uram - Szivacski, Litauszki, Baráth, Deutsch - Szilágyi (Sztojka, 66.), Hidi M - Radó (Holender, 89.), Tóth (Hinora, 66.), Bakti (Rab, 59.) - Novothny (Pávkovics, 89.)
vezetőedző: Desits Szilárd

Gyirmót FC Győr: Hársfalvi - Helembai (Jova B., 87.), Szegi, Hudák, Polgár - Kicsun, Kovács, D. (Ominger B., 76.), Kovács M. (Madarász, 87.) Szőke - Soltész, Pethő (Adamcsek, 66.)
vezetőedző: Csizmadia Csaba

gólszerzők: Novothny (45+1.), Hidi M (69.)

sárga lap: Szilágyi (18.), Szivacski (55.), Tóth M. (57.) ill. Hudák (42.), Kovács M. (47.), Szegi (50.)

Mai ellenfelünkkel három meccset játszottunk az NB I-ben, a mi szempontunkból egy győzelem, egy döntetlen és egy vereség a mérleg. A másodosztályban eddig kilenc alkalommal csaptunk össze, amelyekből háromszor mi, négyszer a Gyirmót ünnepelhetett, kétszer pedig megosztoztunk a pontokon.

Az összecsapás előtt olyan labdarúgót köszöntöttünk, aki Vasas-mezben való pályára lépésével szép kerek számot ért el: Radó András az FC Ajka elleni bajnoki találkozón 100. alkalommal játszott piros-kék színekben. Gratulálunk, András!

Kezdő tizenegyünk az Uram - Szivacski, Litauszki, Baráth, Deutsch - Szilágyi, Hidi M - Radó, Tóth, Bakti - Novothny formációban vonult ki a pályára, cserepadunkon ezúttal Horváth, Jova L., Pávkovics, Sztojka, Ihrig-F., Holender, Rab, Hinora, Kapornai, Vida, Papp és Zimonyiés ültek. Ellenfelünk vezetőedzője, Csizmadia Csaba a következő összeállítással vágott neki a mérkőzésnek: Hársfalvi - Helembai, Szegi, Hudák, Polgár - Kicsun, Kovács, D., Kovács M. Szőke - Soltész, Pethő, míg a vendégek kispadján Rusák, Lányi, Adamcsek, Major, Jova B., Csörgő, Ominger és Madarász foglalt helyet. Girsik Attila az U18-as válogatottnál combsérülést szenvedett, Urblík József pedig megbetegedett, ezért rájuk nem számíthatott a szakmai stáb a Gyirmót elleni bajnokin. Ahogyan a kisebb sérüléssel bajlódó Faragó Bálintra és Ódor Mátéra sem, nagy öröm azonban, hogy a szurkolók egyik kedvence, Vida Máté immáron teljesértékű edzésmunkát végez, ma már a meccskeretben is szerepelt, ahogyan Papp Csongor is. Otigba Kenneth és Berecz Zsombor rehabilitációja is az utolsó fázisba fordult, így hamarosan ők is visszatérhetnek a csapatba.

A találkozó gyászszünettel kezdődött: klubunk egyik legnagyobb ikonjára, stadionunk névadójára, Illovszky Rudolfra emlékeztünk, aki bármilyen hihetetlen, de immáron 15 éve nincs közöttünk. 2008 szeptember 23-án hagyott itt minket, vagyis tegnap volt a szomorú évforduló. Rudi bácsi edzőként négy bajnoki címet, egy Magyar Kupát és két Közép-európai Kupát nyert a Vasassal, nevét örökre beírta a klub történelmének aranyoldalaira, valamint a szurkolók szívébe. Emlékét megőrizzük és ápoljuk.

Az első perctől magunkhoz ragadtuk az irányítást, beszorítottuk ellenfelünket a saját térfelére. A 2. percben Bakti kényszerítőzött Novothnyval, a visszakapott labdát 20 méterről ellőtte, de egy közbelépő védő blokkolt. Három perccel később Uram hárította Soltész 18 méterről leadott lövését. Továbbra is nálunk volt többet a labda, a 12. percben Uram indításával Radó tört be a tizenhatoson belülre, de mielőtt lőhetett volna, Szegi szögletre mentett. Percekig mezőnyjáték zajlott a pályán, a kapuk nem kerültek veszélybe, egészen a 22. percig, amikor Pethő lapos, 20 méterről leadott lövését védte Uram.

A 28. percben Tóth Milán tört be nagy lendülettel a tizenhatoson belülre, ahol Helembai határozott szereléssel megállította. A 33. percben kellett előszőr védett a vendégek kapusa, amikor megfogta Radó ballábas löketét. Egy perccel később Deutsch csavart be szabadrúgást a jobb oldalról ballal, a kapu elé lőtt labdába senki sem ért bele, amit Hársfalvi megfogott. A 37. percben Radó tört előre, Baktihoz passzolt, játékosunk egyet igazított a labdán, majd 19 méterről lőtt, a gyirmótiak kapusa azonban nagyot vetődve leért a bal alsó sarokra tartó próbálkozásra. Két minutummal később Baráth bedobása után a vendégek tizenhatosán belül előbb Tóth Milán lövése akadt el egy védőben, majd Litauszki kísérletét is blokkolták a vendégek. Az első játékrész ráadásában viszont megszereztük a vezetést: Radó baloldali beadása után Novothny közelről csúsztatott a hálóba (1-0).

A második félidő kezdőrúgását Berencsi Tamás végezte el, akit 51. születésnapja alkalmából családja lepett meg a nem mindennapi ajándékkal. Tamás sokáig focizott, tehetsége alapján profi szerződésre is lett volna esélye, ám egy súlyos térdsérülés miatt végül ez meghiúsult. Édesapja lelkesen követte karrierjét, azt azonban nem láthatta, hogy a fia az Illovszky Rudolf Stadion gyepére lépjen. A kezdőrúgással a család most megadta azt a lehetőséget Tamásnak, hogy pályán legyen kedvenc stadionjában és hogy papa is láthassa őt, még ha nem is mellőlük, hanem egy másik „szektorból”.

A második felvonásban támadóbb felfogásban játszottak a vendégek, a 48. percben Pethő lőtt 20 méterről, Uram kiütötte a középre tartó, félmagas labdát. A folytatásban is a vendégek birtokolták többet a labdát, csapatunk ellentámadásokból próbált veszélyeztetni, de hosszabb ideig egyik oldalon sem kínálkozott komolyabb lehetőség. A 64. percben Radó húzott el a bal szélen, keresztbe passzolt a támadást kísérő Tóth Milánhoz, aki elől szögletre tisztáztak, mielőtt kapura lőhetett volna. A 68. percben Soltész 20 méterről ballal a jobb sarok mellé lőtt. A 69. minutumban viszont megdupláztuk előnyünket: Hidi M szerzett harcosan labdát a vendég térfél közepén, betört a tizenhatoson belülre, buktatni sem tudták, kicselezte Hársfalvit és 10 méterről a hálóba lőtt (2-0).

A 72. percben Kovács 20 méterről lőtt, Uram a jobb felső sarok elől ütötte kapu fölé a labdát. Három perccel később Sztojka lőtt 25 méterről a bal felső sarok irányába, de a gyirmóti kapus megfogta a labdát. A 77. percben baloldali gyirmóti szöglet után Hudák fejelt nem sokkal a kapuk mellé. Hinora átadásával Rab lépett ki a védők között a 79. percben, 18 méterről lőtt, de a labda elakadt a kapujából kifutó és elvetődő Hársfalviban. A záró tíz percben mindent egy lapra feltéve támadtak a vendégek, így előttünk is több hely kínálkozott kontratámadások vezetésére. A 83. percben Sztojka indításával Rab tört be a tizenhatoson belülre, ellenfelével harcolt a labdáért, a gyirmóti védő elesett, a játékvezető kifelé ítélt szabadrúgást. A 89. percben Deutsch futott el a bal oldalon, beadása után Sztojka az ötös sarkánál levette a labdát, lövése azonban elakadt a gólvonalon helyezkedő gyirmóti védőben, így a végeredmény már nem változott, csapatunk megérdemelten nyert 2-0-ra.

A mérkőzés részletes szöveges tudósítása ITT olvasható.

Desits Szilárd vezetőedző értékelése a lefújást követően:

- Gratulálok a csapatnak, meghatározó labdarúgók hiányoztak ma, de ebből is látszik a keretünk erőssége, hogy voltak minőségi játékosaink, akik tudták őket pótolni. Egy nagyon stílusos, szervezett Gyirmótot sikerült tudatos, magabiztos játékkal felülmúlnunk. Teljesen megérdemelt a győzelmünk.

Aki lemaradt a mai mérkőzésünkről, YouTube-csatornánkon tudja azt visszanézni. Szurkolóinknak köszönjük, hogy ezúttal is a helyszínről buzdították csapatunkat! Folytatás 2023. szeptember 27-én, szerdán 16 órakor a BVSC-Zugló otthonában lépünk pályára. Hajrá, Vasas! Mindörökké, Angyalföld!