Ma lenne 71 éves Török Péter, a Vasas korábbi, tragikusan fiatalon elhunyt labdarúgója

2022-04-18 14:00
Hatalmas küzdeni akarásáról és lendületes elfutásairól elhíresült klublegendánk 1951. április 18-án látta meg a napvilágot Anarcson.

A Vasas legendás labdarúgója, a nagy teherbírása és magabiztossága miatt a szurkolók egyik kedvence, Török Péter 71 évvel ezelőtt ezen a napon, 1951. április 18-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Anarcson született. 1969-ig a Csepeli Papírgyár csapatában szerepelt, innen került az első osztályba, ahol pályafutása jelentős részét - tizenhárom idényt - a Vasasban töltötte. Angyalföldön összesen 349 meccsen lépett pályára, melyeken tíz gólt rúgott, ezzel a mérkőzésszámmal a Vasas örökranglistáján az 5. helyet foglalja el. Előtte olyan legendás Vasas-labdarúgók szerepelnek, mint Szilágyi I. Gyula (361 meccs), Ihász Kálmán (364), Berendy Pál (382) és Komjáti András (443).

Török Péter posztját tekintve eredetileg jobbszélső volt, rendkívül sokat dolgozott, végig kitartó volt a pályán. Kellő sebességgel rendelkezett a felfutásokhoz és nem ijedt meg a párharcoktól sem. Lelkiismeretes volt, mindemellett határozottan és biztonságosan látta el védelmi feladatait. Sokan nem is a csatárokat, hanem őt tartották az első számú kedvencnek, ahogy le, s föl robotolt a jobb oldalon - nem volt véletlen tehát, hogy a „Dara” becenevet kapta.

A magyar válogatottban 1973 és 1980 között 35 alkalommal húzhatta magára a címeres mezt, ezzel a válogatottsági számmal a 4. a Vasas-játékosok listáján Várady Béla (36 mérkőzés), Sárosi László (46) és Mészöly Kálmán (61) után. Török Péter tagja volt az 1978-as argentin világbajnokságra kijutott magyar nemzeti együttesnek is.

Török Péter - második válogatottsága alkalmával - először lépett pályára kezdőként címeres mezben az 1973. június 13-án megrendezett Magyarország-Svédország világbajnoki selejtezőn. Az akkori szövetségi kapitány - egyben korábbi legendás játékosunk és edzőnk - Illovszky Rudolf a Bicskei Bertalan, Török Péter, Kovács József, Vidáts Csaba, Szűcs Lajos, Juhász István, Bálint László, Tóth András, Bene Ferenc, Kozma Mihály, Zámbó Sándor kezdővel állt fel a Népstadionban. Török Péter küzdőszellemét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy nyolcvanezer néző szeme láttára nagyot harcolt Roland Sandberggel az oldalvonal mellett, fáradhatatlanul tette a dolgát a jobb oldalon, segítve csapatát a minél eredményesebb támadásokhoz, szerepléshez.

A Vasas-szurkolók örökre a szívükbe zárták Török Pétert. A bajnoki cím évében, 1976. augusztus 28-án - 16-17.000 néző előtt - a Fáy utcában lejátszott Videoton SC elleni bajnoki mérkőzésen két bombagóllal - előbb jobbal, majd ballal lőtt Kovács László hálójának felső sarkába - segítette együttesünket a 4-2-es győzelemhez. Pályafutását egy bajnoki címmel, két kupagyőzelemmel és egy KK-győzelemmel tette teljessé Angyalföldön. 1982 és 1983 között a spanyol Recreativo de Huelva futballistája volt, majd 1983-84-ben a Volán csapatában fejezte be aktív játékos karrierjét.

Török Péter sok párharcot nyert az ellenfelekkel szemben, de a legnagyobb csatáját 1987. szeptember 20-án elvesztette: fájdalmasan fiatalon, 36 évesen hunyt el.

Török Péter emlékét örökké megőrizzük, nyugodjék békében!