Jova büntetőt védett, a hajrában azonban fordított a Yelimay

2024-01-13 17:00
Első felkészülési mérkőzésünkön hiába szereztünk vezetést Radó szabadrúgásgóljával, kazah ellenfelünk a második játékrész végén megfordította az eredményt.

Vasas FC – FC Yelimay 1–2 (0–0)
Nemzetközi felkészülési mérkőzés
2024. január 13., szombat 17:00
Maxx Royal Field
Törökország

Vasas FC: Jova (Uram, a szünetben) – Bakti (Girsik, 57.), Pávkovics, Baráth, Deutsch (Papp, 77.) – Sztojka (Puskás,77.), Vida (Rab, 70.), Hidi M – Radó (Molnár, 82.), Hinora (Faragó, 70.), Zimonyi (Kapornai, 57.)
vezetőedző: Desits Szilárd

Yelimay FC: Kavlinov – Schmidt, Mate, Aytbaev, Keiler – Maikom, Matsunaga, Nurgaliev – Sovetkazy, Smailov, Aymanov
vezetőedző: Andrey Karpovich

gólszerzők: Radó (48.), illetve Aytbaev (79.), Shina (83.)

Litauszki Róbert a csütörtöki edzésen izomsérülést szenvedett a vádlijában, így az edzőtábor végéig már biztosan nem tudott volna edzeni, ezért a mai napon hazautazott, a pontos diagnózis jövő hét elején várható. Horváth Kornél betegség miatt hiányzott, míg a sorozatterhelés miatt szakmai stábunk több játékosunkat pihentette, így Doktorics Áron, Holender Filip, Ihrig-Farkas Sebestyén, Ódor Máté, Otigba Kenneth, Tóth Milán és Urblík József sem lépett pályára. 

Mi kezdtük a mérkőzést, és rögtön az első percben elvégezhettük az első szögletet is, ám tisztázott a kazah védelem. Nem sokkal később ellenfelünk is kiharcolt egy sarokrúgást, ám ebből sem alakult ki komoly gólveszély. A folytatásban mezőnyben küzdöttek egymással a csapatok, mindkét együttes igyekezett már ellenfele tizenhatosánál labdát szerezni.

A 21. percben Sztojka lőtt 19 méterről kapura, a pattogós labdát a bal sarok elől ütötte ki Kavlinov. A 26. percben Radó vette célba a bal sarkot 18 méterről, de ellenfelünk kapusa ezúttal is hárított. Egyértelmen veszélyesebben futballoztunk, félóra elteltével azonban nagy lehetőség adódott a Yelimay előtt: Aimanov lépett ki a védőink mögül, Jova a kapujából kifutva becsúszva próbált szerelni, de ellenfele lábát találta el. A megítélt büntetőt Nurgaliyev végezte el, kapusunk azonban javított: a jobb alsó sarokra helyezett próbálkozást Jova megfogta.

Ezután kicsit feszültebb lett a légkör a pályán, több kemény belemenést láthattak a nézők mindkét oldalon, az egyik után Deutschot kellett ápolni, de szerencsére folytatta a játékot. A 38. percben Aimanov lövését Jova hárította, négy minutummal később, a túloldalon Vida átadását Hinora 20 méterről lőtte kevéssel a kapu mellé. Az első félidőben nem esett gól, csapatunk előtt több ígéretes lehetőség adódott, a kazahok egyetlen komoly helyzete a tizenegyes volt, amit Jova megfogott.

A második felvonás elején viszont rögtön megszereztük a vezetést: a 48. percben Radó végzett el szabadrúgást 25 méterről, a labda a sorfalon megpattanva, védhetetlenül vágódott a hálóba (10). Két minutummal később Yashin próbálkozott, szintén szabadrúgásból, a félidőben a kapunkba beálló Uram azonban magabiztosan fogta meg a labdát. Az 56. percben Shina 15 méterről lőtt a kapunk mellé, majd nem sokkal később megint ő próbálkozott, a labda a kapufát érintve hagyta el a játékteret.

A vezetésünk óta fölénybe került a Yelimay, a 65. percben egy szöglet után Abilghazy fejelte a labdát a kapunk fölé. Többet is cseréltünk a frissítés érdekében, a játékunk azonban ezt követően sem volt olyan folyamatos, mint az első félidőben. A 79. percben megszületett ellenfelünk egyenlítő találata: egy jobboldali szöglet után Murtazayev elé pattant a labda, aki 14 méterről lőtt, a labda pedig Hidi M lábai között a hálóba gurult (11). Négy perccel később pedig már a kazahok vezettek: Hidi M passzolt Baráth-hoz, ám védőnk a fellocsolt pályán kitámasztásnál elcsúszott, Shina pedig lecsapott a labdára és Uram mellett, 15 méterről a kapuba gurította a játékszert (12).

A 85. percben egyenlíthettünk volna, Molnár tört előre a kazah védők között, ám ígéretes helyzetben, 15 méterről a kapu fölé lőtte. Az első felvonásban mi játszottunk jobban és veszélyesebben, a másodikban, főleg vezető gólunk után azonban a Yelimay akarata érvényesült. A meccs összképe alapján a döntetlen talán igazságosabb lett volna, ám a Yelimay 2–1-re megynerte a találkozót.

Csapatunk következő felkészülési mérkőzésén január 16-án, kedden 13 órakor (helyi idő szerint 15 órakor) a koszovói FC Drita ellen lép pályára.