Fontos győzelmet arattunk Siófokon

2024-03-03 16:00
A Merkantil Bank Liga 23. fordulójában a BFC Siófok otthonába látogattunk, ahonnan Holender Filip góljának köszönhetően mindhárom pontot elhoztuk, így bajnoki mérkőzésen Gera Zoltán sikerrel debütált a kispadunkon.

BFC Siófok – Vasas FC 0–1 (0–1)
Merkantil Bank Liga, 23. forduló
2024. március 03., vasárnap 14:00
Siófok Városi Stadion
700 néző

játékvezető: Rúsz Márton (asszisztensek: Szilágyi Norbert és Dobos Dávid, tartalékjátékvezető: Nagy Róbert)

BFC Siófok: Winter – Varjas, Hegedűs, Vékony – Major, Gyurkits (Kovács, 58.), Posztobányi (Svedyuk, 58.), Kitl (Szedlár, 87.), Varga (Schildkraut, 79.) – Németh, Dénes (Girsik Á., 79.)
vezetőedző: Vukmir Dragan

Vasas FC:  Jova – Ódor, Baráth, Otigba – Bakti (Girsik A., 71.), Urblík (Vida, 87.), Hidi M, Doktorics – Radó (Berecz, 58.), Tóth M., Holender (Szalay, 71.)
vezetőedző: Gera Zoltán

gólszerzők: Holender (23.)

sárga lap: Vékony (21.), ill. Otigba (3.), Berecz (61.), Tóth M. (65.)

Gera Zoltán vezetőedző bemutatkozó bajnoki mérkőzésén az alábbi kezdőtizenegynek szavazott bizalmat: Jova – Ódor, Baráth, Otigba – Bakti, Urblík, Hidi M, Doktorics – Radó, Tóth M., Holender, míg Uram, Horváth, Litauszki, Sztojka, Berecz, Rab, Deutsch, Vida, Girsik A., Szalay és Zimonyi a kispadon foglalt helyet. Pávkovics Bence és Szánthó Regő rehabilitációja a tervezett ütemben zajlik, remélhetőleg hamarosan mindketten csatlakozhatnak keretünkhöz. Faragó Bálint sajnos továbbra is térdsérüléssel küzd, Hinora Kristófra pedig eltiltás miatt nem számíthattunk.

A siófokiak Winter – Varjas, Hegedűs, Vékony – Major, Gyurkits, Posztobányi, Kitl, Varga – Németh, Dénes összeállításban kezdtek, Vukmir Dragan döntése értelmében Hutvágner, Debreceni, Svedyuk, Nemes, László, György, Szedlár, Girsik Á., Kovács B., Tóth B., Schildkraut és Csató csereként várt bevetésre.

Tétmeccsen – az első- és másodosztályban – eddig összesen 46 alkalommal találkoztunk a siófokiakkal: 22-szer nyertünk, 9 találkozón lett döntetlen a végeredmény és 15 mérkőzésen szenvedtünk vereséget, az összesített gólkülönbség 68-46 a javunkra. Az őszi idényben magabiztos, 4–0-s sikert arattunk.

A siófokiak a kezdés után visszahúzódtak a térfelükre, átadták nekünk a kezdeményezés lehetőségét és gyors kontrákra építették a taktikájukat. Nem kellett sokat várni az első hazai lehetőségre, a 3. percben Gyurkits lövését ütötte ki szép mozdulattal Jova, a kipattanót Dénes emelte közelről a kapu fölé. Az első szögletet is a hazaiak végezhették el, ebből nem alakult ki veszélyes helyzet. A találkozó első perceiben a hazaiak elképzelése érvényesült.

A 9. percben Varga indításával Dénes tört be a tizenhatosunkon belülre, eltolta a labdát a kapujából kifutó Jova mellett, majd talán túlságosan is látványosan próbálta eljátszani, hogy kapusunk szabálytalankodott ellene, a játékvezető pedig jelezte, nem történt szabálytalanság. Egy perccel később Urblík 30 méteres lövését fogta meg Winter.

Az eseménydús kezdés után nyugodtabb időszak következett, a hazaiak tíz emberrel védekeztek, középen nem lehetett eljutni a kapu előterébe, a széleken pedig a pontatlan átadások miatt nem jutottunk előrébb. 

A 23. percben viszont sikerült a jobb szélen a hazai védelem mögé kerülni és meg is szereztük a vezetést: Radó passzolt Tóth Milánhoz a 16-oson belül, majd a visszakapott labdát az alapvonalról középre gurította, a hosszún érkező Holender pedig közelről a hálóba passzolt, 0–1. A vezető gólunk „megfogta” a hazaiakat, akiknek több percre volt szükségük, amíg rendezték soraikat.

A vezetés tudatában egyértelmáen átvettük az irányítást, a hazaiak térfelén zjalott a játék. A 38. percben Urblík 25 méterről tekert a bal felső sarok mellé. Az első tíz percben több veszélyes helyzetet alakítottak ki a hazaiak, ám a folytatásban fokozatosan átvettük az irányítást és Holender góljának köszönhetően megérdemelten mehettünk előnnyel a szünetre.

Félidőben egyik szakvezető sem cserélt és mi kezdtük aktívabban a második felvonást: a 47. percben Tóth tört be remek csellel a tizenhatoson belülre, az alapvonal közeléből veszélyesen gurított középre, de a védők tisztáztak.

A labda Urblíkhoz került, aki egy csel után 18 méterről lőtt, a játékszer egy védő lábáról pattant az alapvonalon túlra. Az 51. minutumban a siófoki tizenhatos előtt járattuk a labdát, amit végül ismét Urblík lőtt kevéssel a jobb kapufa mellé. Csapatunk a vezetés birtokában sem az előny megtartására törekedett, hanem megpróbált újabb gólt szerezni.

A csereként egy perccel korábban beállt Berecz az 58. minutumban 19 méterről, kissé jobbról az oldalhálóba lőtte a labdát. Hátul sem lankadhatott azonban a figyelem, hiszen a 63. percben Major ívelt be a jobb oldalról, az egyedül maradt Varga kapásból, 12 méterről lőtt, de Jova nagy bravúrral védett. A 71. percben Kovács próbálkozott 21 méterről, ez a kísérlet a bal sarok mellé szállt. Átkerült a játék a térfelünkre, nem sokkal később Svedyuk lőtt 17-ről, de Jova megfogta a kapu közepébe tartó labdát. A 86. minutumban Svedyuk végzett el szabadrúgást 24 méterre a kapunktól, lövése nem sokkal kerülte el a jobb felső sarkot.

A hajrában beszorított minket a hazai együttes, a 92. percben azonban Szalay a felezővonalról ívelt a kapu felé, amelyet bár a labda elkerült volna, Winter olyan balszerencsésen ért bele, hogy mi végezhettünk el szögletet. Ez volt a találkozó utolsó említésre méltó eseménye, csapatunk nagy csatában hozta el a három pontot Siófokról.

A BFC Siófok elleni mérkőzésről szöveges tudósítás IDE KATTINTVA olvasható.

Gera Zoltán vezetőedző így értékelt a lefújás után:

– Nehéz mérkőzés volt, az első félidőt kontrolláltuk, időnként jól is játszottunk, voltak helyzeteink, amiből egyet ki is használtunk. A második játékrészben a siófokiak többet kockáztattak, hosszú labdákkal próbáltak bontani. Nekünk is voltak lehetőségeink, megrúghattuk volna a második gólt, de sajnos nem sikerült. Érezhetően még benne volt a lábunkban a hétközi, 120 perces kupamérkőzés, de a legfontosabb most az, hogy megszereztük a három pontot. A játékosok mindent megtettek ezért, gratuláltam is érte, hiszen egy jó Siófokot győztünk le, amely tavasszal még veretlen volt. Megbecsüljük és helyén kezeljük ezt a győzelmet.

A BFC Siófok elleni mérkőzésről élő közvetítésben számoltunk be hivatalos YouTube-csatornánkonköszönjük drukkereinknek, hogy a helyszínen szurkoltak csapatunknak! Együttesünk legközelebb március 10-én, vasárnap 17 órakor lép pályára, az Illovszky Rudolf Stadionban az FC Ajka csapatát fogadjuk a Merkantil Bank Liga 24. fordulójában. 

Hajrá, Vasas! Mindörökké, Angyalföld!