Emlékezetes meccsekkel kívánunk boldog születésnapot!

2024-03-16 09:16
Klubunk a mai napon ünnepli alapításának 113. évfordulóját. A jeles alkalomból végeztünk némi kutatómunkát – március 16-i, emlékezetes mérkőzések felidézésével köszöntjük a Vasast.

1919. március 16., Kispesti AC – Vasas 0–1

Az első március 16-i sikerünket 1919-ben arattuk, ráadásul éppen az egyik legnagyobb riválisunk, a Kispest AC ellen. A találkozó egyetlen gólját Rucskay Gyula szerezte, Bánás II József beadásából. Külön érdekesség, hogy a Sporthírlap másnapi beszámolója szerint a győztes találatot jegyző támadónak nem csak a KAC elleni mérkőzés volt az egyetlen fontos eseménye azon a hétvégén: "Rucskayt külön dicséret illeti rendkívüli sportszeretetéért, mert jól­lehet, ma volt az esküvője, nem hagyta cserben csapatát, sőt ő rúgta a győztes gólt, értékes két ponthoz juttatván azzal csapatát."

1969. március 16., Tatabányai Bányász – Vasas 0–7

Fél évszázaddal később a Bányász Stadionban vendégekeskedtünk, Illovszky Rudolf irányította csapatunk pedig alaposan megünnepelte klubunk alapításának 58. évfordulóját: kiütéses, hétgólos (!) győzelmet aratott. Két korábbi legendás játékosunk, Puskás Lajos és Farkas János volt a főszereplő, előbbi négyszer, utóbbi háromszor volt eredményes. Puskás kezdte a gólgyártást a 3. percben, ezt követően viszont az első játékrészben nem esett több találat.

A második félidőben viszont ellenálhatatlanul játszott a Vasas, Puskás az 56. és az 59. percben triplázta meg előnyünket és saját találatainak számát. Farkas a 65. és a 70. minutumban vette be a hazaiak kapuját, majd megint Puskás következett, aki a 88. percben már 6–0-ra módosította az állást, a végeredményt pedig Farkas állította be a hosszabbítás perceiben.

1977. március 16., FK Vojvodina Novi Sad – Vasas 2–2

A Közép-európai Kupa-találkozón az első félidőben nem esett gól, ám a második játékrész elején a hazaiak egy percen belül kétszer is bevették Mészáros Ferenc kapuját. Csapatunk azonban nem omlott össze, Kovács István találatával a 60. percben csökkentettük a különbséget, a 74. minutumban pedig Várady Béla 11-esből egyenlített.

A sorozat végén mégis a Vojvodina örülhetett, mert bár ugyanúgy 7 ponttal zárt, mint mi, a gólkülönbsége eggyel jobb volt a miénknél – 10-8 a 9-8-cal szemben. Összességében azonban a KK küzdelmeire mindig szívesen gondolhatunk vissza, hiszen a legtöbbször, 6 alkalommal mi hódítottuk el a trófeát.

1996. március 16., Fehérvár FC – Vasas 0–1

Az NB I 1995/96-os szezonjának tavaszi fordulójában, éppen alapításunk 85. évfordulóján látogattunk a Sóstói Stadionba. Az összecsapást Szilveszter Ferenc gólja döntötte el az 59. percben, korábbi nagyszerű játékosunk mellett azonban kapusunkat, Sáfár Szabolcsot is ki kell emelni, aki nagyszerű védésekkel járult hozzá az ünnepi győzelemhez.

2002. március 16., Vasas – Kispest Honvéd FC 3–3

Habár ezen a budapesti rangadón a győzelem nem jött össze egyik legnagyobb riválisunk ellen, nem unatkozott az az 5 ezer néző, aki az Illovszky Rudolf Stadionban követte a kispestiek elleni csatát. Hercegfalvi révén a vendégek kerültek előnybe a 26. percben, Aranyos Imre, majd Szabados Attila révén viszont az 51. minutumban már nálunk volt az előny.

Németh Norbert viszont előbb az 55., majd a 63. percben is betalált, a piros-feketék azonban nem örülhettek sokáig, Tóth Norbert ugyanis azonnal egyenlített és mint később kiderült, a gólgazdag döntetlent is kialakította.

2005. március 16., Nyíregyháza Spartacus FC  – Vasas 1–2

Az Arany Ászok Liga 17. fordulójában a Szpari vendégei voltunk a jeles dátumon, Szanyó Károly révén pedig már az 5. percben vezettünk. Gyánó Szabolcs a 65. percben megduplázta az előnyünket, és mivel a vendéglátók erejéből a hajrában csak a szépítésre futotta, mindhárom pontot elhoztuk Nyíregyházáról.

Boldog Születésnapot! Hajrá, Vasas! Mindörökké, Angyalföld!