Döntetlennel zárult az évad

2023-05-27 22:15
A MOL Fehérvár FC elleni mérkőzés végeredménye 0-0 lett, a Puskás Akadémia viszont 2-1 arányban legyőzte a Budapest Honvédot, ezzel a kispesti csapat az élvonal másik kieső együttese.

Vasas FC - MOL Fehérvár FC 0-0 (0-0)
OTP Bank Liga
33. forduló
Illovszky Rudolf Stadion
2305 néző

Vasas FC: Uram - Szivacski, Otigba (Iyinbor, 46.), Litauszki, Ódor - Hinora, Berecz, Urblík (Hidi, 75.), Szilágyi (Sztojka, 75.) - Novothny (Szalai, 90.), Ihrig-F. (Deutsch, 55.)
megbízott vezetőedző: Desits Szilárd

MOL Fehérvár FC: Kovács - Bese, Csongvai, Stopira, Heister - Flores, Makarenko - Kastrati (Houri, 90.), Kodro, Schön - Dárdai (Katona, 67.)
vezetőedző: Bartosz Grzelak

sárga lap: Novothny (45.), Ódor (51.), ill. Flores (11.), Schön (39.)

Nagy várakozás övezte csapatunk idei utolsó bajnoki találkozóját: egyrészről a mérkőzés kimenetele nagy eséllyel dönthetett kieső sorstársunk kilétéről, másrészről együttesünk a következő esztendőben nem fog első osztályú bajnoki összecsapást vívni, így sok szurkolónk élőben tekintette meg búcsúmérkőzésünket. Meccsünket megelőzően - az OTP Bank Liga évadzáró fordulójának pénteki játéknapján - két mérőzést rendeztek: a Kecskemét otthon tartotta a három pontot a Kisvárdával szemben, míg Zalaegerszegen döntetlen született a Paks ellen.

Desits Szilárd megbízott vezetőedzőnk a találkozót megelőzően elmondta, míg ellenfelünknek a bennmaradás volt a tét, addig számunkra becsületbeli ügyként tisztes helytállás volt az elvárás. Ennek szellemében csapatunk az Uram – Szivacski, Otigba, Litauszki, Ódor – Hinora, Berecz, Urblík – Szilágyi, Novothny, Ihrig-Farkas összeállításban futott ki a pályára, míg cserepadunkon a Jova, Bánfalvi, Hidi, Rab Kapornai, Iyinbor, Sztojka, Cipf, Hegedűs, Deutsch, Zimonyi és Szalai vártak bevetésre. Szakmai stábunk több játékosra sem számíthatott sérülés miatt: Vida Máté műtét utáni rehabilitációja még is zajlik, Baráth Botond vádlijában a Kisvárda elleni mérkőzésen izomszakadás keletkezett, Holender Filip nyakizma egy hét eleji edzésen esés közben megsérült, Hidi M Sándor combizma pedig továbbra sem gyógyult meg.

Ellenfelünk kezdő tizenegyét a Kovács - Bese, Csongvai, Stopira, Heister - Flores, Makarenko - Kastrati, Kodro, Schön - Dárdai névsor alkotta, míg Bartosz Grzelak vezetőedző kispadján Rockov, Dala, Larsen, Nego, Christensen, Pinto, Kojnok, Serafimov, Katona, Pető, Alef és Houri csereként kapott helyet.

A mai mérkőzés első félidejének kezdőrúgását Varga László végezte el. Szurkolónkat 60. születésnapja alkalmából családja, barátai és kollégái köszöntötték a feledhetetlen pillanattal. László gyermekkorától Vasas-szurkoló, a csapat mellett most is kitart! Isten éltesse Varga Lászlót, boldog születésnapot kívánunk! 

Csapatunk magabiztosan kezdte az összecsapást, bátor labdás játékunk a 4. percben majdnem eredményre is vezetett: a félpályát átlépve Berecz váltott ritmust, egészen a büntetőterület előteréig jutott, ahol Szilágyi elé készített, fiatal támadónk pedig egy testcsel után veszélyesen lőtt a hosszú sarok irányába, de próbálkozása centikkel elkerülte a kaput. Dominanciánkat az ezt követő percekben is fenntartottunk, ám a mérkőzés következő gólhelyzetét ellenfelünk alakította ki: a 15. percben Heister nyert párharcot a tizenhatosunk jobb oldalán, rövidre tartó lövését azonban Uram hárította. A 20. percben Szilágyi és Ódor összjátékából lépéselőnyt szereztünk a bal oldalon, a labdát védőnk pontosan tette Hinora lábára, aki fordulásból lőtt, de lapos kísérletére Kovács vetődni tudott. A 25. percben egy emberként hördült fel az Illovszky Stadion, amikor egy fehérvári felívelést Ódor hatástalanított, majd középpályánk rendkívül hatékonyan hozta ki a játékszert egészen Novothny Somáig.

Támadónk - az oldalvonalon szélsebesen felzárkózó - Ódornak játszotta ki a labdát, akinek beadására az előkészítő center érkezett a legjobb pozícióban, majd egy átvétel után kissé kisodródott szituációból centerezett, de a fehérváriak Ihrig-Farkas elől menteni tudtak a kapu torkában. A 33. percben Litauszki jó érzékkel játszotta meg az oldalvonal mellett Ódort, akinek jobblábas beadását a hazai védő a kapu előterébe fejelte. A labdára Szilágyi csapott le a leggyorsabban, aki Berecz elé készített, kapitányunk lövése ugyan elakadt egy védő lábában, de a lepattanót Ihrig-Farkas tűzte kapura, próbálkozását azonban a kapus védeni tudta. A játékrész utolsó tíz perce során nem forogtak veszélyben a kapuk, így a jó iramú 45 percet követően gólnélküli döntetlennel vonultak szünetre a csapatok.

A mai mérkőzés második félidejének kezdőrúgását Havrán Ákos végezte el. Fiatal szurkolónkat 7. születésnapja alkalmából családja lepte meg az emlékezetes pillanattal. Isten éltesse Havrán Ákost, boldog születésnapot kívánunk!

A szünetben szakmai stábunk a védelmünk tengelyében változtatott, Otigba Kenneth helyén Iyinbor Patrick folytatta a játékot. A második félidő első negyedórája a vendégeké volt, támadások sorát indították meg a fehérváriak. Csapatunk ebben az időszakban nagy figyelmet fordított a védekezésre, melyből támadószekciónk is fegyelmezetten kivette a részét. Szélsőink és centerünk egyaránt gyakran tűnt fel védekező harmadunkban, míg belső középpályásaink szorosan zárták a pálya tengelyében kibontakozó fehérvári támadásokat. Ebben a játékrészben Deutsch is pályára lépett, játékosunk Ihrig-Farkas helyére érkezett a találkozó 55. percében. Negyedórával később Uramnak kellett védenie: Katona gyors ritmusváltása után 20 méterről vette célba a rövid alsót, de kapusunk biztosan fogta a lövést. Az idő múlásával fokozódott a feszültség, mindkét csapat maximális fegyelmezettséggel és küzdőszellemmel próbálta hatástalanítani az ellenfél támadóit. A 75. percben két helyen változtattunk: Szilágyi és Urblík hagyták el a pályát, helyettük Sztojka és Hidi érkeztek a hátralévő időre. A 83. percben Schön kapott labdát a bal oldalunkon, befelé tört és bal lábbal lőtt, csavarása azonban jócskán a kapunk fölé szállt. Az utolsó percekben teljes erőbedobással támadott le a Fehérvár, de csapatunk higgadtan és stabilan hozta ki a labdákat, az intenzív presszing nem vezette eredményre a vendégeket. Ahhoz viszont elég volt az egy pont is számukra, hogy az élvonalban maradjanak, hiszen a Honvéd kikapott a Puskástól, így a kispesti együttes a másik csapat, aki búcsúzik az NB I-től.

A  mérkőzés részletes tudósítása ITT olvasható.

Desits Szilárd megbízott vezetőedző értékelése az összecsapás után:

- Úgy gondolom, hogy az első félidő játékképe alapján győzelmet érdemeltünk volna. A másodikban viszont folyamatosan fogytunk el, az ellenfél fölénk tudott kerekedni és ránk tudta erőltetni az akaratát, azt inkább ikszesnek ítélem meg. Összességében ez a mérkőzés olyan volt, mint az elmúlt nyolc: a csapat mentálisan és játékban is igyekezett megfelelni az elvárásoknak, ma is sok olyan periódus volt, amikor jó játékot tudtunk nyújtani.

Köszönjük, hogy szurkolóink ezúttal is a helyszínről buzdították csapatunkat! Hajrá, Vasas! Mindörökké, Angyalföld!