Armata: A Vasas egy sosem múló szenvedély mindannyiunk szívében

2023-01-27 15:05
Legnagyobb szurkolói csoportunk születésnapja kapcsán Kovács Gergővel, az Armata Rossoblu vezetőjével beszélgettünk.

Immáron 17 éve képviselteti magát vezető szurkolói csoportunk, az Armata Rossoblu a Vasas hazai és idegenbeli mérkőzésein. A kapu mögötti életről, a szurkolói csoport történetéről és jelenéről annak vezetőjével, Kovács Gergővel beszélgettünk az Armata születésnapja és a közelgő tavaszi szezonrajt apropóján.

- A kilencvenes években több társammal együtt aktívan jártam a Vasas mérkőzéseire, de akkor még nem szervezett formában. Ezt követően én ugyan eltűntem a lelátóról egy időre, de 2006-ban megalakult az Armata Rossoblu, ami nem sokkal később már vezető csoportként tevékenykedett Angyalföldön. Az Armata hosszú ideje a legnagyobb létszámú piros-kék szurkolói alakulat, mi adjuk az előénekest a tábornak és ahogy a csapat a pályán, úgy mi is próbálunk minden héten az ellenfél szurkolótábora fölé kerekedni minden formában, belehajszolni a csapatot a győzelembe. Magyarországon a rivális szurkolótáborok között is elismert csoport vagyunk, ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy mint az, hogy íratlan szabályokat átlépve volt olyan rivális, aki még a betörés bűntettét is bevállalta egy szépen csillogó Armata-drapériáért.

A szurkolói életformát a kívülállók nehezen értik, a benne élőknek pedig nem kell magyarázni. Ez nem szól másról, csak a Vasas-szívről.

- Mindannyian Vasas-szurkolók vagyunk kisgyermekkorunk óta, roppant összetartó brigádként működünk, igazi barátok alkotják a közösséget. A legtöbben nem csak hétvégenként találkozunk a mérkőzéseken, hanem a hétköznapokban is egységet alkotunk, ez nagyon erős összetartóerőt jelent a csoport szempontjából, ami elengedhetetlen volt az elmúlt 17 esztendőben. Minden évben megünnepeljük a csoport alapításának évfordulóját, ez egyfajta hagyomány már. Természetesen az egységünk alapját legfőképp a Vasas iránti abszolút szeretetünk adja, mely egy sosem múló szenvedély mindannyiunk szívében.

Aktualitása miatt nem mehettünk el szó nélkül a napokban megrendezett II. Serfőző András-emléktorna mellett, ami a Vasas-család szívbe markolóan fontos, korán elhunyt tagjának tiszteletére jött létre, mely reményeink szerint egy hosszú hagyomány kezdetét jelenti.

- Nagyon örültünk, hogy létrejött ez a torna, köszönjük a szervezőknek! Nagyon fontos, hogy azokat a szurkolótársakat, akik sajnos már nem lehetnek velünk, sosem felejthetjük el. Ez az emléktorna egy kiváló módja a Sesére való megemlékezésnek minden év januárjában. Sese egy csupaszív szurkoló volt, aki megkérdőjelezhetetlenül a Vasasért élt és halt, akit mindenki kedvelt, egyszerűen nem lehetett rá haragudni. Meghatározó karaktere volt az angyalföldi lelátónak, ezért szeretnénk, hogy minden évben megrendezésre kerüljön ez az emléktorna.

A bajnokság tavaszi rajtja rohamosan közeledik, a Ferencváros elleni mérkőzés pedig nem csak a tabella, de a szurkolók szemszögéből is egy kiemelkedő összecsapás. Gergő biztosította csapatunkat arról, hogy szurkolótáborunk ott fog állni mögöttük a legnehezebb pillanatokban is az idény hátralevő részében.

- Csoportunk már javában készül a tavaszi idényre, folynak a tervezések és a munkálatok a szezon folyamán bemutatásra kerülő látványelemekkel kapcsolatban is. A Groupama Arénában megrendezett szezonnyitó mérkőzésen is természetesen jelen leszünk, ahogy az idény további részében is az összes találkozón képviselteti magát az Armata. Rendületlenül kitartunk a klub és a csapat mellett, attól függetlenül, hogy a vártnál egy kicsit gyengébben szerepeltünk az ősz folyamán. Reméljük, hogy minél hamarabb sikerül feljebb kapaszkodnunk a tabellán. Az Üllői úton nem lesz egyszerű dolgunk, de úgy gondolom, hogy nem is várható el a győzelem, ellenben az mindenképp követelmény minden játékos felé, hogy a szurkolók lássák, a csapat mindent megtesz a győzelemért és megszakad a pályán. Ennél többet mi nem is kérhetünk egy játékostól.