A MOL Fehérvár otthon tartotta a pontokat

2023-03-04 22:30
A hazai csapat korán vezetést szerzett, de a 28. percben Urblík József találatával egalizálni tudtunk, a második félidőben azonban ellenfelünk újabb góljával beállította a 2-1-es végeredményt.

MOL Fehérvár FC - Vasas FC 2-1 (1-1)
OTP Bank Liga
22. forduló
MOL Aréna Sóstó
2563 néző

MOL Fehérvár FC: Kovács - Nego, Fiola, Larsen, Heister - Csongvai, Flores - Katona (Kastrati, 63.), Houri (Alef, 89.), Schön - Kodro
edző: Huszti Szabolcs

Vasas FC: Uram - Litauszki (Hidi, 24.), Iyinbor, Otigba - Baráth, Hinora, Urblík (Márkvárt, 67.), Berecz (Feczesin, 84.), Silye (Cipf, 84.) - Holender, Zimonyi (Ihrig-F., 67.)
vezetőedző: Kondás Elemér

gólszerző: Schön (15.), Kodro (79.), ill. Urblík (28.)

sárga lap: Heister (48.), ill. Berecz (53.), Otigba (92.)

Majdnem fél éve, egészen pontosan 155 napja, a 9. forduló lezártakor előztünk meg utoljára versenytársat az NB I tabelláján. Azóta – bár szoros versenyfutásban voltunk mindvégig több csapattal is – nem sikerült elmozdulnunk a rangsor 12. pozíciójából, ám a MOL Fehérvár ellen úgy léphettünk pályára, hogy egy esetleges győzelemmel egészen biztosan megelőzzük a fehérváriakat a 22. forduló végén. Bár Kondás Elemér a mérkőzést megelőző nyilatkozatában elmondta, a kiírás ezen szakaszában a csapat és a stáb nem nézi a tabella változásait, azt elismerte, nagyon fontos találkozó lehet a közvetlen rivális elleni párharc. Csapatunknak az elmúlt nyolc napban három mérkőzésen kellett helytállnia, így szakmai stábunk játékoskeretünkből merítve három különböző kezdő tizenegyet küldött fel a pályára. A Fehérvár ellen a kapu őrzéséért Uram János felelt, védővonalunkat a Litauszki – Otigba – Iyinbor hármas alkotta. A jobb oldalvonal mellett Baráth ingázott, míg bal oldalon a Paks elleni első gólunk szerzője, Silye Erik kapott bizalmat. A középső területek leosztását és a támadásba való átmenetek hatékonyságát Hinora, Berecz és Urblík hivatott biztosítani, míg a gólszerzésre Holender és Zimonyi kapott megbízást.

Kondás Elemér vezetőedző csereként számíthatott Dombó, Szivacski, Hidi, Ihrig-F., Feczesin, Márkvárt, Ódor, Sztojka, Cipf, Hegedűs, Radó és Deutsch játékára. A hiányzóink között szerepelt Balogh Norbert, aki a Paks elleni meccsen rúgást kapott a combjára, játékosunk kezeléseket kap így nem került be a mérkőzéskeretbe, csak úgy mint Novothny Soma, aki a szerdai találkozón elszenvedett fejsérülése következtében kényszerült kihagyni a találkozót. Hidi M Sándor a héten kisebb betegséggel küzdött, az edzéseken nem tudott részt venni, ezért ő is a hiányzók között szerepel, míg Jova Levente, Pátkai Máté, Faragó Bálint és Vida Máté rehabilitációja továbbra is zajlik. Ellenfelünk a Kovács - Nego, Fiola, Larsen, Heister - Csongvai, Flores - Katona, Houri, Schön - Kodro összeállításban kezdte meg a találkozót, a kispadon Pokorny, Kastrati, Christensen, Stopira, Kojnok, Bese, Rockov, Dala, Menyhárt, Pető és Alef kapott helyet. A fehérváriaknál Rúben Pinto (Achilles-ín-szakadás) sérült, de Szerafimov, Hangya, Dárdai és Szabó Levente sincs ma este keretben.

A szombat esti kezdősípszó előtt a forduló első három összecsapásának végeredménye ismert volt, a nyitómeccsen a Ferencváros hazai pályán nem bírt a Mezőkövesddel (1-1), a ma délutáni találkozókon pedig a Kecskemét csent el három pontot Kisvárdáról, majd a Paks 3-1-es győzelmet aratott a ZTE ellen. A vasárnapi játéknapon a Budapest Honvéd – PAFC és Újpest FC – Debrecen mérkőzéseket rendezik meg.

Katonás fegyelemben vette kezdetét a találkozó, a két csapat pontokban mért közelsége erősen megnövelte a megszerezhető három pont súlyát, ennek tudatában vágtak neki a csapatok a párharcnak. Az első negyedórában kiegyenlített, eseménytelen játék folyt, ám a 15. percben derült égből villámcsapásként megszerezték a vezetést a hazaiak. A saját tizenhatosától indulva épített támadást a Fehérvár, Nego ritmusváltástását követően Kodro ugrott ki, de a visszazáró Berecz szép becsúszással szerelte. Megszerzett labdája Otigbát találta meg, aki egy balszerencsés mozdulattal a túloldalon érkező ellenfelünkhöz juttatta a labdát, a ziccerbe kerülő Schön pedig megbüntette hibánkat és a hosszú alsó sarokba lőtt (1-0). A 24. percben Kondás Elemér vezetőedző reagált a bekapott gólra és az enyhe hazai fölényre: Litauszkit beáldozva szerkezetet váltott, helyén Hidi folytatta egy sorral feljebb. A taktikai húzásnak hamar beérett a gyümölcse. A 27. percben Urblík egy fölészálló átlövéssel figyelmeztette a fehérvári védelmet, de egy perccel később már nem kegyelmezett és egy mintaszerű támadás végén kiegyenlített. Berecz középkörben bemutatott sikeres cseléből és az azt követő ritmusváltásból lövellt ki csapatunk, a kiugratott Holender a jobb oldalon megtartotta a labdát és néhány csel bemutatása közben bevárta a felfutó Urblíkot, aki elé lekészített, télen igazolt játékosunk pedig átvétel nélkül a tizenhatos vonaláról a felső sarokba helyezett, megszerezve ezzel első Vasas-gólját (1-1).

Találatunkat követően némileg megfordult a játék képe, hófehér mezes tizenegyünk átvette a kezdeményezést a hazaiaktól és több lehetőséget is kialakított Kovács kapuja előtt. A félidő harmadik negyedórájában a döntetlen fölött küzdöttek a felek, de maradt az 1-1-es eredmény a szünetig. A félidőt követően csapatunk változtatás nélkül futott ki a pályára. Ellenfelünk - az első játékrészhez hasonlóan - a korai percekben kicsivel nagyobb százalékban birtokolta a labdát. A kevésbé veszélyes hazai próbálkozások után egy Vasas-helyzet jelentette az első komoly lehetőséget: Berecz térfelünk közepéről tálalt egy 50 méteres labdát az induló Zimonyi elé, aki befelé cselezve verte át ellenfelét, jobblábas lövése azonban centikkel célt tévesztett. Az ezt követő percekben mindkét kapu veszélybe került: előbb Hinora próbálkozott átlövéssel, majd a túloldalon Kodro került helyzetbe, a védelmek azonban hatékonyak összezártak. Az elkövetkező 15 percben fokozódott a hazaiak nyomása, így Kondás Elemér vezetőedző kettős cserére szánta el magát: Urblík helyén Márkvárt, Zimonyi helyett pedig Ihrig-Farkas folytatta. A cserét követően némileg frissült előrejátékunk, de nem tudtuk áttörni ellenfelünk védővonalát. Egészen a 77. percig, ekkor ugyanis újabb gólhelyzetet alakítottunk ki Kovács ötösén belül: Hinora futotta le három üldözőjét, majd finoman ugratta ki a mellette felérő Márkvártot, aki az alapvonalhoz közeledve középre adott, de az érkező Ihrig-Farkassal hátraérő védő az utolsó pillanatban menteni tudott támadónk elől. A helyzet után a futball törvényei újabb bizonyosságot nyertek, és a kimaradt ziccer megbosszulta magát: másodpercekkel később a Fehérvár átjátszotta magát a tizenhatosunkig, ahol Kodro találta szembe magát a kapuval 16 méter távolságban és tiszta helyzetből a rövid alsóba helyezett (2-1).

A vezető hazai találatot követően Feczesin és Cipf állt be a véghajrára, Berecz és Silye pedig elhagyták a játékteret. Az utolsó percekben csapatunk próbálta újra egalizálni az eredményt, de próbálkozásaink elkerülték a hazai kaput, így a 2-1-es végeredménnyel a MOL Fehérvár 5 pontra növelte előnyét.

A mai MOL Fehérvár FC elleni összecsapásról részletes szöveges tudósítás is készült, mely IDE KATTINTVA olvasható.

Kondás Elemér vezetőedző értékelése a lefújást követően:

- Szomorú vagyok, mert nem érdemeltünk vereséget annak ellenére, hogy nem kezdtük jól a mérkőzést. Nem működött az, amit elterveztünk, mert jól léptek vissza a védelmünk elé és ott szedték fel a labdákat, aztán sajnos gólt is kaptunk. Muszáj volt váltanunk, ami működött is, mert hamar ki tudtunk egyenlíteni. Ott már megvolt a labda és jó támadásokat tudtunk vezetni. Sajnos a második félidőben volt egy-két ember, aki elfáradt, próbáltunk frissíteni, de nem igazán sikerült. A második gólt szerencsétlen körülmények között kaptuk. Bár abban az időszakban mezőnyfölényben játszott a hazai csapat, de az szerintem inkább meddő mezőnyfölény volt. Nekünk kellett volna helyzeteket kialakítani és sokkal jobban kellett volna sáfárkodnunk a megszerzett labdákkal. Idegenben egy gólt rúgni kevés, azzal nem lehet mérkőzést nyerni.

Aki lemaradt volna a ma esti találkozóról, az felvételről a Médiaklikk felületén visszanézheti a mérkőzést. Folytatás március 12-én, vasárnap 14:05-től a Kecskeméti TE vendégeként lépünk pályára az OTP Bank Liga 23. fordulójában. Addig sem maradunk program nélkül, a Vasas FC II. holnap, március 5-én - 14 órakor - az Aqua-Generál Hajdúszoboszló együttese ellen lép pályára a Bocskai Stadionban. Köszönjük, hogy drukkereink ezúttal is a helyszínről buzdították csapatunkat. Hajrá, Vasas! Mindörökké, Angyalföld!