A következő megálló: Székesfehérvár!

2023-03-03 11:11
Csapatunk az OTP Bank Liga 22. fordulójában a MOL Aréna Sóstóban lép pályára, a találkozó március 4-én 20:15-kor kezdődik.

Két - tavaszi nyeretlenségét megtörni vágyó - piros-kék együttes csap össze szombat este, mely párbajból elengedhetetlen, hogy csapatunk jöjjön ki győztesen. A MOL Fehérvár idei szezonja a korábbi években elért eredményeikhez képest igencsak elmarad a várttól, a tavaszi kiírás során eddig három vereség mellett két döntetlent sikerült elérniük, így két ponttal megelőzve minket a 10. helyen várják a hétvégi összecsapást. Legutóbbi bajnoki pályára lépésük során igen korán vezetést szereztek, ám a Zalaegerszeg megfordította a mérkőzést, így egygólos vereséget szenvedtek a ZTE Arénában. Gólmutatóit tekintve a fejér megyei alakulat nem kiemelkedő sem a rúgott, sem a kapott találatok terén, mindkét adat alapján felállított rangsorban a középmezőnybe sorolhatók, és a mínusz 6-os gólkülönbségük is csupán a 9-10. helyre predesztinálja őket. Amennyiben csak a hazai mérkőzéseiket nézzük, akkor a 6. helyen is állhatnának, hiszen eddigi 10 fehárvári összecsapásukon 17 pontot zsebeltek be.

Első osztályú örökmérlegünket tekintve egy hajszálnyival több győzelmet (33) jegyezhet ellenfelünk, de 32 döntetlen mellett csapatunk is 30 alkalommal hagyhatta el győztesen a pályát. Legutóbbi fehérvári pályára lépésünk 2018 februárjában történt, akkor 2-1-es vereséget szenvedett csapatunk. Utolsó idegenbeli győzelmünkkor a Pancho Aréna adott ideiglenes otthont az akkori Videoton FC-nek, így a ténylegesen fehérváron ünnepelt utolsó diadalunkig egészen 2001-ig kell visszamennünk, akkor Szili, Pető és Simek góljával 3-2-re múltuk felül a hazai gárdát. Jó ómen, hogy 1973. március 4-én, napra pontosan 50 évvel a bajnoki találkozót megelőzően játszottunk a Fehérvár együttesével, akkor Baróti Lajos vezetőedző játékosai 3-0-ra nyertek.

Idén eddig egyszer találkoztunk a fehérvári alakulattal, 2022 októberében ellenük tört meg a jég, és szereztük meg hosszú évek után az első NB I-es győzelmünket. Az OTP Bank Liga 11. fordulójában Novothny szerezte meg a vezetést egy gyönyörű kontra végén, majd Radó önzetlen passzából Ihrig-Farkas adta meg a kegyelemdöfést. Diadalunk után az akkori vezetőedzőt, Michael Borist felmentették pozíciójából, helyét Huszti Szabolcs vette át, míg a sportigazgatói tisztséget Sallói Istvántól Juhász Roland örökölte. Az új menedzser azóta 11 mérkőzésből kettőt tudott megnyerni és négy döntetlent játszott, ez 0,91-es pontátlagot jelent meccsenként.

Négy helyen erősítettek a tél folyamán Fehérváron: érkezett Tobias Christensen (norvég, Valerenga – Norvégia), Deybi Flores (hondurasi, Panetolikosz – Görögország) és az Újpest FC két fiatalja is csatlakozott a transzferablak utolsó napján, így Katona Mátyás és Csongvai Áron is a MOL Fehérvár FC játékosai lettek. Mellettük Szabó Levente kecskeméti kölcsönjátékát követően újra csatlakozott a piros-kék kerethez. Távozott Funsho, Budu Zivzivadze és Kovács Bence (kölcsönbe, Kazincbarcika), Bohdan Lednev és Szendrei Ákos kölcsönszerződése pedig lejárt, így elhagyták a fehérvári egyesületet.

Ellenfelünk keretében szerepel az a Hangya Sziveszter, aki 2015 és 2018 között a Vasas FC játékosa volt, mellette Kovács Dániel is rendelkezik angyalföldi múlttal, ő 2013-ban a Vasas Kubala Akadémiáról került ki Brazíliába a Fluminense csapatához. Hasonlóképp akadémiánkon nevelkedett a Fehérvár két új igazolása, Csongvai Áron és Katona Mátyás. A mi oldalunkon is több játékos megfordult már a székesfehérvári öltözőben: Pátkai Máté, Berecz Zsombor és Feczesin Róbert az NBI-ben, míg Ódor Máté a Fehérvár harmadosztályú második csapatában lépett pályára, Hinora Kristóf pedig U12-es játékosként fél évet töltött a fejér megyei klubnál.

Tájékoztatjuk szurkolóinkat, hogy a MOL Fehérvár elleni összecsapásunkat az M4 Sport és az m4sport.hu élőben fogja közvetíteni. A találkozót felvételről a Médiaklikk felületén lehet visszanézni.

Hajrá, Vasas! Mindörökké, Angyalföld!