Szilágyi Gyula mesterhármasa Lengyelország ellen

2023-06-04 11:01
1950. június 4-én a magyar labdarúgó-válogatott Varsóban játszott barátságos mérkőzést Lengyelország ellen. A találkozót a mieink nyerték 5-2-re, a sikerben döntő érdemeket szerzett legendás játékosunk, Szilágyi Gyula, aki 25 percen belül három góllal vette ki részét a győzelemből.

A magyar válogatott a Grosics Gyula, Rákóczi László, Börzsei János, Lantos Mihály, Bozsik József, Józsa Zoltán, Sándor Károly, Kocsis Sándor, Szilágyi Gyula, Puskás Ferenc, Babolcsay György összeállításban kezdett.

A mérkőzésről akkoriban tudósító Népsport beszámolója szerint a magyar válogatott már a 9. percben megszerezte a vezetést, miután Szilágyi lövését a tizenhatoson belül kézzel blokkolta a hazaiak védője. A megítélt tizenegyest Puskás Ferenc értékesítette. A lengyelek a 24. percben egyenlítettek: Grosics rosszul szabadított fel, Mordarski pedig az üres kapuba gurította a labdát.

Tizennégy perccel később újra nálunk volt az előny, Kocsis indítása után Szilágyi 13 méterről bombázott a bal felső sarokba. A Vasas korábbi középcsatára a 48. és 63. percben is eredményesnek bizonyult, nemzeti együttesünk ötödik találata pedig ismét Puskás Ferenc nevéhez fűződött.

A 75. percben egy másik korábbi Vasas-játékos, Ruzsa Sándor is játéklehetőséget kapott. A második lengyel gólt Cieślik szerezte tíz perccel a találkozó vége előtt, több találat a hátralévő időben már nem született. A magyar válogatott Szilágyi főszereplésével a varsói Wojska Polskiego Stadionban 47 ezer néző előtt megérdemelt 5-2-es győzelmet aratott.

- A szünet után már úgy játszott a csapat, ahogyan a taktikai értekezleten megbeszéltük. Grosics és Lantos kisebb sérüléseket szenvedett, ezért cseréltem ki őket – mondta a találkozó után a Népsportnak Sebes Gusztáv szövetségi kapitány.