Szilágyi Gyula legemlékezetesebb pillanatai

2023-01-18 16:20
Videós összeállítás legendás csatárunk Vasas- és válogatott mezben lejátszott mérkőzéseiről.

A Vasas labdarúgásának egyik legnagyobb alakja, Szilágyi I. Gyula ma lenne 100 esztendős. A „Sziszi” becenévre hallgató legendás csatár klubunk színeiben elért sikerei mellett számos egyéni elismerésben részesült. 1949-ben kiérdemelte a Magyar Köztársasági Sportérdemérem ezüst fokozatát, 1951-ben a Magyar Népköztársaság kiváló sportolója címben részesült, 1955-ben az év labdarúgójának választották, míg 1956-ben a Gépipar Kiváló Dolgozója és a Magyar Népköztársaság Kiváló Sportolója díjat is megkapta. Tagja volt 1955-ös kupagyőztes együttesünknek és 1957-es bajnokcsapatunknak is, az 1957-58-as idényben csapatunkkal elődöntőig menetelt a BEK-ben, a Közép-európai kupában (1956, 1957) pedig kétszer is a csúcsra ért.

Angyalföldi pályafutása során több olyan emlékezetes mérkőzést játszott, amelyen hátára vette a csapatot és páratlan teljesítményével öregbítette a Vasas hírnevét.

Legemlékezetesebb találkozója piros-kék szerelésben az 1956. augusztus 4-én lejátszott Rapid Wien elleni KK-mérkőzés volt. A Népstadionban 100 ezer néző előtt lejátszott döntőben egymaga intézte el a bécsi együttest, hiszen kezdőként játszva - 23 perc alatt - mesternégyest ért el, hozzájárulva a kiütéses, 9-2-es sikerhez:

Címeres mezben is jeleskedett a gólszerzésben: 73 évvel ezelőtt – 1950. április 30-án – a Csehszlovákia elleni barátságos mérkőzésen is bevette az ellenfél kapuját, az akkori beszámoló szerint „Szilágyi I. becserélése meghozta a kívánt változást. A második félidőre már összerendeződött a csapat játéka. Tervszerű, helycserés támadások indultak és lassan teljesen felőrölték a vendégek védelmét.” Íme, az emlékezetes találkozó:

1950. június 4-én a Sebes Gusztáv szövetségi kapitány által irányított magyar válogatott Szilágyi Gyula mesterhármasának is köszönhetően nyert 5-2-re Varsóban Lengyelország ellen:

Szintén 1950-ben, de már októberben az osztrákok elleni barátságos mérkőzésen is eredményes volt, hiszen csereként beállva a 67. percben szerzett góljával vette át a vezetést a magyar válogatott:

Fotó: Puskás Intézet