Rangadónak indult, gála lett belőle!

2023-11-27 22:00
A Merkantil Bank Liga 16. játéknapjának zárómeccsén a forduló előtt listavezető ETO FC Győrt fogadtuk az Illovszky Rudolf Stadionban. Habár a tabellán elfoglalt helyezések alapján végletekig kiélezett összecsapásra volt kilátás, csapatunk esélyt sem adott a vendégeknek és végül több mint meggyőző, 6–0-s győzelmet aratott.

Vasas FC – ETO FC Győr 60 (20)
Merkantil Bank Liga, 16. forduló
2023. november 27., hétfő 20:00
Illovszky Rudolf Stadion
1395 néző

játékvezető: Karakó Ferenc (Belicza Bence Péter és Szilágyi Norbert, tartalékjátékvezető: Jakab Árpád)

gólszerzők: Baráth (26.), Novothny (45+2., 51.), Tóth M. (72.), Berecz (79.), Holender (90.)

sárga lap: Baráth (38.), ill. Csontos (46.), Kovács (65.), Bumba (71.)

Vasas FC: Jova – Bakti (Girsik, 88.), Otigba, Baráth, Pávkovics  Urblík (Vida, 82.), Hidi M, Berecz  Radó (Kapornai, 88.), Novothny (Holender, 77.), Tóth M. (Zimonyi, 82.)
vezetőedző: Desits Szilárd

ETO FC Győr: Ruisz  Vera, Szépe, Keresztes (Csontos, a szünetben), Vianna (Diarra, 55.)  Anton-Paul, Vingler (Rodrigues, 55.), Bumba (Tóth R., 82.), Skvarka, Kovács  Huszár (Csóka, 55.)
asszisztens edző: Lipták Zoltán (Antonio Muñoz eltiltása miatt)

A mérkőzés előtt több köszöntésre is sor került: egy héttel ezelőtt, november 20-án ünnepelte 70. születésnapját klubunk egykori legendás játékosa, majd edzője, Komjáti András, aki a Vasas történetében legtöbbször szerepelt piros-kék mezben: 433 alkalommal. A jeles évforduló alkalmából klubunk sportigazgatója, Nagy Miklós köszöntötte Komjáti Andrást, akinek ezúton is boldog születésnapot és jó egészséget kívánunk!

Hétfőn este egy olyan labdarúgót is köszöntöttünk, aki Vasas-mezben való pályára lépésével szép, kerek számot ért el: Hidi M Sándor az ETO FC Győr elleni találkozón 100. alkalommal játszott piros-kék színekben bajnoki mérkőzésen.

Ugyancsak hétfőn ünnepelte születésnapját klubunk sportigazgatója, Nagy Miklós, akit csapatunk nevében csapatkapitányunk, Berecz Zsombor köszöntött.

Csapatunk eddig 124-szer találkozott a győriekkel az élvonalban, 56 győzelem és 31 döntetlen mellett 37 alkalommal szenvedtünk vereséget. A másodosztályban szorosabb az egymás elleni mérleg: hatszor nyertünk, ötször kikaptunk, egyszer pedig megosztoztak a csapatok a pontokon. Legutóbb 2022. március 13-án, a Merkantil Bank Ligában játszottunk hétfői riválisunk ellen az Illovszky Rudolf Stadionban, ahol Kiss Máté öngóljának, valamint Feczesin Róbert találatának köszönhetően itthon tartottuk a pontokat.

Együttesünk a Jova  Bakti, Otigba, Baráth, Pávkovics  Urblík, Hidi M, Berecz  Radó, Novothny, Tóth M. összeállításban kezdett, a kispadon Uram, Horváth, Litauszki, Holender, Ódor, Kapornai, Vida, Szilágyi, Girsik, Papp és Zimonyi foglalt helyet. Hinora Kristóf egymeccses eltiltását töltötte ezen a napon, így rá ezúttal nem számíthat szakmai stábunk. Ahogyan a továbbra is térdsérüléssel bajlódó Faragó Bálintra sem, míg Ihrig-Farkas Sebestyén, Szivacski Donát és Sztojka Dominik betegség miatt maradt ki a keretből. Deutsch László a hétközi edzések egyikén rúgást kapott a bokájára, ő várhatóan jövő héten csatlakozhat újra csapatunkhoz. 

Az ETO FC Győr az alábbi kezdőtizenegyet küldte pályára: Ruisz  Vera, Szépe, Keresztes K., Vianna  Anton-Paul, Vingler, Bumba, Skvarka, Kovács  Huszár, míg Lipták Zoltán asszisztens edző döntése értelmében Pap, Tóth R., Diarra, Csóka, Csontos, Yasin, Mendes, Christopher, Lucarelli, Lacza és Kiss csereként várt bevetésre.

Mi indítottuk útjára a labdát. A listavezető győriek nem húzódtak vissza a térfelükre, az első kapuralövési kísérlet is az övék volt, igaz Bumba 25 méteres próbálkozása nem jelentett veszélyt. Az 5. percben „Hajrá, Győr!” rigmus volt hallható a Vasas-táborból, amire „Gyerünk, gyerünk Angyalföld!” válasz érkezett a vendégtáborból. A 7. percben Pávkovics tört be a jobb oldalon a tizenhatosn belülre, középre gurított, ám Berecz 11 méterről leadott kapáslövése centiméterekkel elkerülte a bal sarkot. Az ellentámadásnál Vera 17 méterről, külsővel csavart kapura, de Jova magabiztosan védett. A 15. percben megint Pávkovics tört előre, a jobb szélről kapu elé lőtt labdáját Novothny elől rúgták ki az alapvonalon túlra. Kiegyenlített küzdelem zajlott a pályán, felváltva jutottak el a kapuig a csapatok.

A 23. percben Hidi M szerzett labdát a felezővonalnál, Urblíkhoz passzolt, aki remekül ugratta ki Tóth Milánt, támadónkat Szépe csak szabálytalanul tudta megállítani a büntetőterületen belül. A 11-est Radó végezte el, a jobb sarok felé lőtt labdáját Ruisz kiütötte, a kipattanó labdát pedig Urblík éles szögből az oldalhálóba lőtte. A kihagyott büntető sem szegte kedvünket és három perccel később megszereztük a vezetést: Radó baloldali szabadrúgása után a röviden érkező Baráth csúsztatott bele a labdába, amely védhetetlenül vágódott a hosszú sarokba (10). Két perccel később majdnem megdupláztuk az előnyt: Berecz 25 méteres lövése a jobb oldali kapufán csattant. A bekapott gól érezhetően megzavarta a győrieket, átvettük az irányítást és közelebb álltunk a második találat megszerzéséhez, mint ellenfelünk az egyenlítéshez.

A 30. percben Radó jobboldali szabadrúgására Pávkovics robbant be a rövid oldalon, ám hátvédünk fejsese centikkel suhant el a jobb kapufa mellett. Fél perccel később Novothny csapott le egy röviden elpasszolt labdára az ellenfél 16-osán belül, védője szorításában 15 méterről tüzelt, ám Ruisz bravúros vetődéssel hárított. A 33. minutumban Tóth Milán futott el a bal oldalon, lapos beadását Radó estében, 5 méterről perdítette a kapu mellé. A folytatásban kiegyenlítettebb lett a küzdelem, a 40. minutumban Bumba lövése kerülte el a jobb felső sarkot, ez volt az addigi legnagyobb győri helyzet. Az első játékrész hosszabbításának utolsó másodperceiben Tóth Milán estében kanalazta középre az alapvonalról Berecz indítását, amelyre Novothny érkezett remekül középen, és közelről, védhetetlenül lőtt a hálóba (20). Már középkezdésre sem maradt idő, az első felvonás után csapatunk megérdemelten vezetett két góllal, a vendégeknek nem volt igazán komoly lehetősége a gólszerzésre.

A második felvonás első helyzete is előttünk adódott, Berecz 18 méteres, lapos lövése alig kerülte el a jobb alsó sarkot. Három minutummal később Berecz ugratta ki remek ütemben Radót, aki középre gurított és Novothny közelről megszerezte a harmadik gólunkat (30). A győriek cserékkel próbáltak frissíteni, mi visszahúzódtunk a térfelünkre és leginkább gyors ellentámadásokkal próbálkoztunk. Egyorányi játékot követően, éppen egy ilyen kontra végén Radó beadását tisztázta nagy vetődéssel Ruisz az érkező Novothny elől.

A 66. percben Radó szabadrúgása után Reisz ütötte ki a labdát, amit Berecz 18 méterről kapásból küldött kapura, az ígéretes próbálkozást azonban egy védő szögletre csúsztatta. Jova Leventének a 70. minutumban kellett először komolyan játékba avatkoznia: Rodrigues 20 méterről lőtt, a labda megpattant Baráth lábán, de kapusunk vetődve hárított. A 72. percben négyre növeltük a különbséget, véglegesen lezárva a lényegi kérdéseket: Urblík fantasztikus ütemben ugratta ki Tóth Milánt, aki eltolta a labdát a kifutó Ruisz mellett és az üres kapuba helyezett (40).

A negyedik találatunk véglegesen megtörte a győriek ellenállását, a 76. percben Radó ívelte a hosszú oldalra a labdát egy  szabadrúgást követően, a bevetődő Novothny lábáról azonban az oldalhálóba pattant a játékszer. Fél perccel később Tóth csavart Radó elé, aki 7 méterről, centiméterekkel lőtt a jobb sarok mellé. A 79. percben Csontos 19 méteres lapos lövését hárította Jova. Az ellentámadásból viszont újabb gólt szereztünk: Tóth adott középre a bal szélről, Berecz egy finom cselt követően kényszerítőzött a nem sokkal korábban csereként pályára lépő Holenderrel, majd csapatkapitányunk a visszakapott labdát 10 méterről, a kapus mozgásával ellentétesen a jobb sarokba lőtte, 50!

A 86. percben Radó futott el a jobb szélen, visszapasszolt a tizenhatos vonalára, ahol Vida Zimonyihoz továbbbított, utóbbi kevéssel csavart a léc fölé. A 90. percben újabb gólt szereztünk: Diarra adta el a labdát, Holender 20 méterről lőtt, a játékszer pedig Ruisz kezei között a hálóba pattant, 60!

Csapatunk kiváló teljesítményt nyújtva, ekkora különbséggel is teljesen megérdemelten győzte le a forduló előtt még listavezető ETO FC Győrt. A két szurkolótábor kölcsönösen biztatta a másik csapatát, a lefújás után a drukkerek mindkét együttest éltették.

A Győri ETO FC elleni mérkőzésünkről részletes szöveges tudósítás IDE KATTINTVA olvasható.

Desits Szilárd vezetőedző értékelése a lefújás után:

– Ezen a mérkőzésen minden összeállt ahhoz, hogy így tudjunk játszani. Gratulálok a stábnak, gratulálok a csapatnak, nagyszerű teljesítményt nyújtottunk. Keményen beleálltunk a párharcokba és ezúttal minden működött. Ha a folytatásban is ez a mentalitás lesz ránk jellemező, akkor bárkit legyőzhetünk!

Az ETO FC Győr elleni összecsapásunkat az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetítette, így aki lemaradt volna a találkozóról, felvételről, a Médiaklikk felületén visszanézheti. Köszönjük szurkolóinknak, hogy a hideg idő ellenére ilyen sokan buzdították a helyszínen csapatunkat! Legközelebb a Soroksár SC otthonában lépünk pályára a Merkantil Bank Liga 17. fordulójában december 3-án, vasárnap 13 órakor. Ezen a mérkőzésen is óriási szükségünk lesz drukkereink támogatására.

Hajrá, Vasas! Mindörökké, Angyalföld!