Múltidéző: Hosszabbításban búcsúztattuk a címvédőt a KK-ban

2023-06-23 17:15
A Vasas 120 perces nagy csatában múlta felül 5-4-re a Közép-európai Kupa elődöntőjében a Sparta Praha csapatát 1965. június 23-án.

Az előző kiírás győztese, a csehszlovák TJ Sparta CDK Praha várt csapatunkra a Közép-európai Kupa elődöntőjében. A továbbjutás egy mérkőzésen dőlt el, a találkozót semleges helyszínen, Bécsben rendezték. A Népsport akkori tudósítása szerint tizenkétezren voltak a helyszínen.

A két együttes látványos, gólokban gazdag csatát vívott egymással, a Vasas kapta el jobban a rajtot: Fister Ferenc a 2. percben megszerezte a vezetést, Puskás Lajos pedig hat perccel később megduplázta az előnyt. A prágaiak a 18. percben csökkentették a különbséget, Puskás viszont második találatával a 35. percben visszaállította a kétgólos különbséget. Egy perccel a játékrész vége előtt újabb gólt szerzett az ellenfél, így 3-2-es angyalföldi előnnyel kezdődött a második félidő.

A folytatásban ellenfelünk a 67. és 77. percben szerzett gólokkal 4-3-ra fordított, Molnár Dezső azonban a 84. percben egyenlített, ezzel a rendes játékidő 4-4-es döntetlennel zárult. A kétszer tizenöt perces hosszabbítás első felvonásában nem változott az eredmény, a 109. percben a prágaiak védője, Táborsky Vladimír saját kapujába juttatta a labdát, ezzel az öngóllal nyert a Vasas 5-4-re és bejutott a döntőbe.

- Nagyon elfáradtunk, nem sok olyan meccset játszottunk akkoriban, ahol hosszabbítás lett volna, nem voltunk hozzászokva ekkora terheléshez – idézte fel az elődöntőt Puskás Lajos. – Ez a mérkőzés lehetőséget adott arra, hogy megmutassuk, nemzetközi szinten is jó csapatunk van. A felkészülésünkben nem volt semmi különös, nem befolyásolt minket, hogy Európa egyik legjobb együttese, a címvédő várt ránk. Minden meccsre úgy készültünk, hogy mindent meg kell tenni a győzelemért. Éreztük, hogy jó erőben vagyunk, nagyon jól összerakott csapatunk volt, köszönhetően Illovszky Rudolfnak és Rózner Győzőnek. Hittünk magunkban, ez nagyon sokat számított. 

A 120 perces csata után három nappal döntőt kellett játszani, kulcskérdés volt, hogyan tudnak regenerálódni a játékosok.

- Akkoriban még nem voltak csodakrémek, a lefújás után Vinkovics Lajos mindenkit alaposan megmasszírozott, ezt követően sokat pihentünk, sétáltunk és próbáltunk minél jobban felkészülni a következő feladatra.