Múltidéző: 62 éve Pécsen lettünk bajnokok

2023-06-18 09:00
Csapatunk 62 évvel ezelőtt a Pécs elleni 3-2-es idegenbeli sikerrel biztosította be az aranyérmet.

1961. június 18-án az NB I utolsó előtti fordulójában idegenben a Pécsi Dózsa SC volt csapatunk ellenfele. Azt már a kezdés előtt tudni lehetett, ha sikerül nyerni, akkor senki sem veheti el tőlünk a bajnoki címet.

A 15. percben legendás játékosunk, Mészöly Kálmán góljával megszereztük a vezetést a hazai szurkolók nagy bánatára. Ám a 28. és 32. percben a 20 ezer pécsi drukker örülhetett, ellenfelünk ugyanis két találattal megfordította az állást. Együttesünk tartását mutatta, hogy három perc elteltével Machos Ferenc egyenlített (2-2).

A második félidőben a 70. percben ismét Machos volt eredményes, így 3-2-re nyertünk, sikerünk pedig azt jelentette, hogy megszereztük történetünk második bajnoki címét. A minket üldöző Újpest nem bírta a téttel járó nyomást, idegenben kapott ki 4-2-re a Szegedi EAC-től.

- A Bp. Vasas nagyszerű bravúrja minden tiszteletet megérdemel, mert a legtisztább, a legsportszerűbb küzdelemben vívták ki a hatalmas sikert, a nemzetközi tekintélyt is biztosító büszke címet. Jó munkát végzett a csapat minden tagja, szakértelemből kitűnően vizsgázott a fiatal edző és a sportkör egész vezetősége. Az imponáló diadal céltudatos, a csapat generális átszervezése közepette született meg, hiszen rövid idő alatt egész sor új fiatal tehetség került a csapatba, olyanok, mint Mészöly, Bakos, Kékesi, Ihász, Farkas, de alig idősebb náluk Mathesz és Szentmihályi is. A Bp. Vasas jól megérdemelt bajnokságából sok tanulságot lehet levonni. Tanulhatnak nem csak a rivális csapatok, hanem a válogatott vezetői is - méltatta csapatunkat a Képes Sport az újabb bajnoki cím megszerzését követően.

Fotó: Képes Sport, 1961. január-június (8. évfolyam, 1-26. szám)