Kuttor Attila: Járjuk a hadak útját

2021-12-21 14:55
Vezetőedzőnk értékelte az őszi szezont.

Második helyen vonulhatunk a téli pihenőre, egy pontos hátrányban az első DVTK mögött, de három pontos előnnyel a harmadik Kecskemétet megelőzve. A pihenő természetesen idézőjelesen értendő, hiszen a játékosok feladatokat kaptak a szakmai stábtól, akik szintén nem csak a tétlenkedéssel töltik majd az idejüket. Mindezt Kuttor Attilától, csapatunk vezetőedzőjétől tudjuk, akivel visszatekintettünk az elmúlt fél évre, de beszélgettünk vele a Vasas előtt álló feladatokról is.

Melyek voltak a legfontosabb elvárások, célkitűzések, amikor elfogadtad a Vasas ajánlatát?
- Nagy Miklós sportigazgató elmondta akkoriban többször is, hogy másfajta futballal, kicsit egyedi szemlélettel szeretne szerepelni a Vasas, mint korábban. Ehhez kellett hozzátennem a saját tudásomat. Azt gondolom, ez megtörtént. Viszont természetes, hogy egy új kapcsolat, egy új vezetőedző személye nem öt perc alatt látszik meg egy csapaton, sem annak a játékán. Ez velünk is így van, járjuk a hadak útját a mai napig is. Az elmúlt fél év - miközben eredményt is kellett produkálni - azzal telt el, hogy megismertem a csapatot, a játékosokat, a klubot és fordítva. Mert a stábot is meg kellett ismerniük a többieknek, az elvárásainkat, a követelményeinket. Ezen az úton haladunk tovább, aminek még nem értünk a végére.

Nem éreztél a közös munka elkezdésekor csalódottságot azokon a játékosokon, akik már az előző bajnokságban is itt voltak és átélték azt, hogy sajnos nem sikerült feljutnunk az élvonalba?
- Tapasztaltunk ilyet, mert mindenkinek fájt, de pont amiatt, hogy új impulzus érte a társaságot, egyből próbáltuk előre mozdítani őket. Azonnal igyekeztünk felvenni az új arculatot, kimozdítani mindenkit az apátiából. Szerintem ez sikerült, mert nem gondolom, hogy magába roskadt csapat benyomását keltettük bármikor is. És ez akkor is így van, ha tudom, hogy mindig, mindenki jobbat szeretne.

Melyek voltak az őszi idény legfontosabb tapasztalatai?
- Két részre bontanám. Egyrészt kellemesebb tapasztalatot levonni egy győztes összecsapás után. Nagy mondás viszont, hogy a vereségekből lehet a legtöbbet tanulni, mi pedig levontuk belőlük a következtetéseket. Próbáltunk kielemezni minden találkozót, mert mindegyikből lehet tanulni. Ebből az elvből kiindulva kell elérnünk, hogy folyamatos legyen a munka és a fejlődés. Másrészt mindenki saját magához képest próbált megfelelni annak, amit neki személyre szabott igényként támasztottunk. Mindenki megtett mindent azért, hogy a legjobbját nyújtsa, kinek így, kinek úgy sikerült. Mi is kiértékeljük a tapasztalatokat, átbeszéljük őket, ha kell, akkor változtatunk.

Minden csapat minden játékosa és edzője elmondja a szakértőkkel együtt, hogy nagyon nehéz teljesíteni az NB II-ben. Miért lehet ez?
- Nem csak az NB II-ben van ez így. Ha megfigyeljük a világ futballját, akkor látható, hogy az alapvető dolgokat nagyon sokan tudják. Ezért komoly feladat a siker, illetve a meccseken a győzelem. Az NB II-től abszolút ezt kaptam vissza, sőt, kicsit hatványozottabban is. Eddig még nem dolgoztam a másodosztályban, ez új feladat nekem is. Az NB II is sokat fejlődött, főleg a fizikai mutatók és a játék szervezettségében. Amelyik csapat megnyeri a bajnokságot vagy feljut, az megérdemli, hogy az élvonalban szerepeljen.

A meccs előtti nyilatkozatokban, fogadkozásokban egyértelmű volt idén ősszel is, akárcsak az előző bajnokágban a pályán is, hogy mindenki a Vasas ellen akarta a legjobbját nyújtani. Most is így volt?
- A mai futballban már szinte semmit nem lehet elérni úgy, ha a játékos és a csapat nem ad ki magából mindent, ami éppen benne van. Tapasztaltuk igen, hogy ellenünk hatványozottan akarnak az ellenfelek, de nekünk ezt el kell tudni viselnünk, ha el akarjuk érni a célunkat.

Rengeteg a fiatal a játékoskeretben, jól működik a Vasas Kubala Akadémia, tehetségeink rendszeresen tagjaik a korosztályos válogatottaknak.
- Ebben a fél évben ebben a szegmensben is előre léptük. A nyarat úgy kezdtük, hogy nagyon sok fiatalt megnéztünk a 2002-es 2003-as korosztályból. Az élet úgy hozta, hogy több 2003-as került be az első csapat keretébe, mint 2002-es. Ők nagyobbat léptek előre, megismerkedhettek a felnőtt futballal. Egy-egy meccsen szerepet is kaptak, ami a saját és egyben a Vasas fejlődését is szolgálják. Abszolút bizakodó vagyok a jövőt illetően, mert bőven vannak tehetségeink.

Milyen útmutatással engedted el a csapatot a pihenőre?
- Nem klasszikus időszakot idéz a téli alapozás, mert sokkal rövidebb idő áll a rendelkezésre a felkészülés során. Éppen ezért a pihenő alatt van passzív pihenő, utána van egy aktív rész házi feladattal, kiosztott edzéstervekkel. Január harmadikán találkozunk, négy hét után pedig már jön az első bajnoki mérkőzés.

Ezen a találkozón kapásból az éllovas Diósgyőrt fogadjuk. Ez azért fontos, mert ősszel azt nyilatkoztad az Indexnek, hogy a bajnokság egy maraton, nagy a táv, a végén kell elöl lenni.
- Még mindig egy hosszú távú versenyen veszünk részt. Ugyanúgy három pontot adnak a DVTK elleni meccsért is, mint bármelyikért. Természetesen ez a meccs az első és a második csatája, ezért rangadó hangulata lesz, de ugyanolyan fontos, mint bármelyik másik találkozónk.

Mit üzensz a szurkolóknak?
- Először is nagyon szépen köszönöm nekik, hogy a csapat mellett vannak, elképesztően sokat jelentenek a Vasasnak és nekünk is. A legszebb, legmeghittebb ünnepeket kívánom mindenkinek, és azt is, hogy mindenki egészséges maradjon. Mi pedig közben azért dolgozunk, hogy a nyaruk is örökké emlékezetes és boldog legyen!