Holnap este a Ferencvárost fogadjuk

2022-02-08 17:20
A MOL Magyar Kupa 5. fordulójában nagy csata ígérkezik a továbbjutásért.

Holnap este 20 órakor kezdődik az FTC elleni Magyar Kupa-mérkőzésünk, a tét a legjobb 8 közé való bekerülés. A továbbjutás sorsa 1 mérkőzésen dől el, ha a 2x45 perces játékidő végén döntetlen az állás, akkor 2x15 perces hosszabbítás következik, ha akkor is, jönnek a 11-esek.

A Ferencvárost az 1899-es megalapítása óta 32 alkalommal avatták magyar bajnokká (a legutóbbi 3 NB I-es kiírást is a zöld-fehérek nyerték meg), 23 alkalommal hódította el a Magyar Kupát, illetve egy alkalommal, 1965-ben az olasz Juventust legyőzve nyerte meg az Európa-liga és az UEFA-kupa elődjét, a Vásárvárosok kupáját. 1975-ben a második helyet szerezte meg a Kupagyőztesek Európa-kupájában. 1995-ben első magyar csapatként a Bajnokok Ligája főtáblájára, 2004-ben az UEFA-kupa főtáblájára, 2019-ben pedig az Európa-liga főtáblájára jutott. 2020-ban egyedüli magyar csapatként második alkalommal is a Bajnokok Ligája főtáblájára került, 2021-ben az Európa-liga főtáblájára jutott be újra. Az FTC a Magyar Kupát eddig 23 alkalommal hódította el, legutóbb 2017-ben éppen ellenünk, a Ligakupát 2 alkalommal nyerte meg, míg a Szuperkupát 6-szor. A felsoroltak alapján kijelenthető, hogy holnapi ellenfelünk mind hazai, mind nemzetközi szinten a legtöbb sikert elérő magyar labdarúgócsapat.

Az FTC első otthona Soroksáron volt, de az 1500 férőhelyes létesítmény a sorozatos sikerek és az egyre népszerűbbé válás miatt kicsinek bizonyult, ráadásul sok bevételt sem tudott generálni. Az első stadiont az Üllői úton - az 1910 őszén megindult építkezést követően - 1911. február 12-én adták át, melynek befogadóképessége: 40.000 fő volt. Az akkori stadionavató mérkőzést az MTK ellen játszotta a Ferencváros. 1971-ben lebontották a régi lelátókat és megkezdődött egy új labdarúgó-stadion építése. Az új létesítmény avatására a klub alapításának 75. évfordulóján egy Ferencváros-Vasas öregfiúk meccset rendeztek, melyre 1974. május 19-én került sor. A stadionavatón az első gólt Novák Dezső szerezte, a végeredmény 4-4 lett. A bajnoki avatón viszont a Vasas győzött, Müller Sándor góljával 1-0-ra - és nem nehéz kitalálni, hogy ez volt a sokkal fontosabb mérkőzés, hiszen ez bajnoki pontokért zajlott. Erről a találkozóról dalt is írtak szurkolóink, amit minden Vasas-drukker ismer, ráadásul a mai napig előszeretettel éneklik. 

A második Üllői úti stadion befogadóképessége 29.505 fő volt, mely 10.771 ülő- és 18 734 állóhelyet tartalmazott. A 90-es évek elején műanyagszékek felszerelésével csökkent a stadion kapacitása 18.100 főre.

Hosszas előkészítés és tárgyalássorozat után 2012-ben Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke bejelentette a sokak által várt Groupama Aréna megépítését. 2013 márciusában a csapat két mérkőzéssel búcsúzott a legendás stadiontól: előbb az Újpestet verték 2–1-re egy bajnoki mérkőzésen, régen látott nézősereg – 17 ezer néző – előtt, majd a Kolozsvár együttese ellen játszották a végső búcsúmérkőzést. A csapatok 0–0-s eredményt értek el. A Groupama Arénát 2014 augusztusában vette birtokba az FTC.

A Ferencváros jelenleg a 2. az OTP Bank Ligában, eddig ugyanúgy 38 pontot szerezve, mint a 3. Kisvárda, az éllovas Puskás Akadémia mögött pedig 2 pontos a hátránya.

A Ferencvárosból a téli átigazolási szezonban cikkünk megjelenéséig Myrto Uzuni távozott, az albán játékost a spanyol Granada vásárolta meg. Visszatért a zöld-fehérekhez a horvát Roko Baturina a lengyel Lech Poznań gárdájától, míg a nigériai Fortune Akpan Bassey a cseh Budějovice csapatától érkezett, őt megvették a klubvezetők. A legnagyobb változás azonban a kispadon történt, mert Peter Stöger vezetőedző helyét Sztanyiszlav Csercseszov vette át, akinek az irányításával a zöld-fehérek 2022 első bajnoki mérkőzésén 1-0-ra kikaptak a Puskás Akadémiától Felcsúton, majd 1-0-ra győztek Újpesten, múlt vasárnap pedig a Pakstól kaptak ki 3-0-ra.

A Vasas és a Ferencváros mindig különleges csatákat vívott egymás ellen már a kezdetektől fogva, amit jelez, hogy 1931. október 25-én, egy Ferencváros-Vasas találkozón buzdította a hazai szurkolósereg először "Hajrá Fradi-val" a zöldeket. Radványi Pál, a B-közép akkori vezetője úgy vélte, sokkal magyarosabb és könnyebb is kiejteni, mint a korábban használt "Tempó-t". Az FTC ellen eddig 2 alkalommal játszottunk döntőt a Magyar Kupában, ebből 1-szer el is hódítottuk a trófeát, méghozzá 1986-ban a Népstadionban.

2017-ben viszont a Ferencváros nyert, méghozzá a Groupama Arénában, s csupán büntetőkkel...

Az 1976/77-es kiírásban négyes döntőre került sor, az FTC-t 5-0-ra győztük le, de a végső diadal a Diósgyőré lett 4 ponttal, a 2. a Ferencváros lett szintén 4 egységgel, mi lettünk a 3. helyezett 2 ponttal, a 4. Újpest szintén 2 pontot szerzett. Az NB I-ben eddig 167-szer csatázott egymás ellen a két csapat, az FTC 83 alkalommal győzött, mi 43-szor, 41-szer pedig döntetlen lett az aktuális mérkőzés végeredménye. A gólkülönbség 321-223 a Ferencvárosnak.

Ellenfelünk vezetőedzője Sztanyiszlav Csercseszov, munkáját Máté Csaba és Romaschenko Miroslav asszisztens edzők, Granero Gil Paulino erőnléti edző, illetve Balogh Tamás és Gintaras Staučė kapusedzők segítik. Ellenfelünk keretéből egyedül Bogdán Ádám az, aki korábban megfordult Angyalföldön, csapatunkból viszont többen is futballoztak a Ferencváros együttesében: Jova Levente, Silye Erik, Radó András, Ihrig-Farkas Sebestyén és Otigba Kenneth is viselt már zöld-fehér mezt, Iyinbor Patrick pedig az FTC kölcsönjátékosaként szerepel nálunk. Stábunkból Tóth Mihály szintén viselte már a Ferencváros mezét, asszisztens edzőnk 1999-2001 között összesen 54 alkalommal lépett pályára az FTC színeiben, akikkel 2001-ben magyar bajnok is lett.

A holnapi összecsapás játékvezetője Káprály Mihály lesz, munkáját Király Krisztián és Márkus Tamás asszisztensek fogják segíteni. A találkozót az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti, klubhonlapunkon pedig szöveges tudósítással jelentkezünk.