Hatgólos meccsen döntetlen a Haladás ellen

2023-11-12 19:00
A Merkantil Bank Liga 15. fordulójában a Szombathelyi Haladás otthonába látogattunk, ahol fordulatos, küzdelmes találkozón egy pontot szereztünk.

Szombathelyi Haladás - Vasas FC 3-3 (2-1)
Merkantil Bank Liga, 15. forduló
2023. november 12., vasárnap 17:00
Szombathelyi Haladás Sportkomplexum
1270 néző

játékvezető: Kovács Imre (Aradi József és Baghy Csaba, tartalékjátékvezető: Sipos Tamás)

Szombathelyi Haladás: Pálfi – Nyíri (Horváth R., 80.), Csonka, Bolla, Bosnjak – Beronja, Rácz (Doktorics, 58.), Jancsó (Simut, 58.), Szakály – Pintér (Kelemen, 73.), Csernik (Mohos, 73.)
vezetőedző: Jovic Aleksandar

Vasas FC: Uram Szivacski (Berecz, a szünetben), Pávkovics, Otigba, Deutsch (Hinora, 63.) Hidi M, Urblík (Litauszki, 91.), Bakti (Girsik, a szünetben) Radó, Novothny, Holender (Zimonyi, 68.)
vezetőedző: Desits Szilárd

gólszerzők: Bolla (26.), Rácz (36., 54.), ill. Radó (43.), Pávkovics (50.), Zimonyi (74.)

sárga lap: Bosnjak (78.), ill. Girsik (80.)

kiállítva: Hinora (81.)

A két klub közös történelme során 115 alkalommal találkozott egymással – 107 élvonalbeli, valamint 8 másodosztályú mérkőzésen –, az összesített mérleg pedig Vasas-fölényt mutat: 53 győzelem és 35 döntetlen mellett 27-szer kaptunk ki a Haladástól. A legtöbb gólt hozó meccseket 1943-ban és 1953-ban jegyeztük: mindkét alkalommal 7–1-es angyalföldi siker született.

Együttesünk az Uram - Szivacski, Pávkovics, Otigba, Deutsch - Hidi M, Urblík, Bakti - Radó, Novothny, Holender összeállításban kezdett, a kispadon Jova, Bánfalvi, Litauszki, Ihrig-F., Berecz, Rab, Hinora, Ódor, Vida, Szilágyi, Girsik és Zimonyi foglalt helyet. Ódor Máté és Litauszki Róbert sérülése rendbe jött, így ők már ott voltak a meccskeretben. Faragó Bálint viszont továbbra is térdsérüléssel bajlódik, Tóth Milán pedig megbetegedett, így rájuk ezúttal nem számíthatott a szakmai stáb. Baráth Botond az előző fordulóban a Budapest Honvéd elleni mérkőzésünkön megkapta ötödik sárga lapját ebben a szezonban, ezért kihagyta a mai mérkőzést. 

A Szombathelyi Haladás az alábbi kezdőtizenegyet küldte pályára: Pálfi - Beronja, Bolla, Csonka, Bosnjak - Nyíri, Jancsó, Szakály, Rácz - Csernik, Pintér, míg Jovic Aleksandar vezetőedző döntése értelmében Verpecz, Mohos, Frák, Lucas, Doktorics, Katona, Horváth, Kelemen, Yaroslav és Tarján csereként várt bevetésre.

A hazaiak előtt adódott az első lehetőség: a 2. percben Szivacski veszített labdát a térfelünk közepén, Nyíri átadásával Jancsó tört be a tizenhatosunkon belülre, félmagas lövését azonban Uram védte. Ezt követően kiegyenlített küzdelem zajlott a pályán, többet volt a labda a szombathelyi térfélen, de nem sikerült veszélyes helyzetet kialakítanunk.

A 10. percben a hazaiak végezték el a mérkőzés első szögletét, a bal oldalról beívelt labdát Szivacski fejelte ki. Továbbra is egyenlő erők küzdelme zajlott a pályán, de kapuralövésük ismét a hazaiaknak volt: a 19. percben Csernik a tizenhatos jobboldali sarkáról próbálkozott, de Uram a helyén volt.

A játékrész közepére átvette az irányítást a hazai csapat, percekig a térfelünkön zajlott a játék, szerencsére veszélyes helyzet nélkül. A 24. minutumban Rácz 18 méterről lőtt, kevéssel a bal sarok mellé. Egy perccel később Rácz futott el a jobb oldalon, középre gurítását követően Jancsó 16 méterről laposan lőtt, Uram megfogta a labdát.

A 26. percben vezetést szereztek a hazaiak, a játék addigi képe alapján nem érdemtelenül: Szakály baloldali szöglete után a labda kicsúszott Uram kezéből és Bolla közelről a hálóba továbbított (1-0).

A hazai vezetés után ritmust váltottunk, beszorítottuk a hazaiakat. A 30. percben Radó jobboldali szöglete után a védők röviden fejelték ki a labdát, amit Hidi M 17 méterről, kapásból lőtt kevéssel a kapu fölé. Egy perccel később Novothny vette el a labdát Pálfitól, de mielőtt az üres kapuba lőhetett volna, a hazaiak kapusa visszaszerezte a játékszert.

Beszorult a Haladás, két szögletet végeztünk el egymásután, de egyikből sem alakult ki veszélyes helyzet. A 37. percben viszont megduplázta előnyét a hazai együttes: Bolla szerzett labdát 20 méterre a kapunktól, egyből lőtt, a próbálkozás megpattant a közbenyúló Otigba lábán, így Uram hiába vetődött, nem tudott menteni (2-0). A 42. percben Nyíri tört be a tizenhatosunkon belülre a jobb oldalról, ám éles szögből, 10 méterről a kapunk mellé bombázott.

A 43. percben tizenegyeshez jutottunk, miután Radó előreívelését Beronja próbálta lekezelni, ám elbotlott és estében a kezével ért hozzá a labdához. A megítélt büntetőt Radó a jobb felső sarokba lőtte (2-1). 

A félidő utolsó lehetőségét a hazaiak hagyták ki, Csernik nagy lendülettel tört be a tizenhatosunkon belülre, de hosszan tolta meg a labdát, ami így Uramé lett. Az első játékrészben ellenfelünk jobban és veszélyesebben játszott nálunk, megérdemelten vezetett.

A második félidőben Szivacski helyett Girsik, Bakti helyett Berecz folytatta a játékot csapatunkban. Az első percektől beszorítottuk a Haladást, előbb Bereczki lövését blokkolták a védők a gólvonalon, az azt követő szögletből azonban az 50. minutumban rögtön egyenlítettünk: Radó bal oldali szöglete után Holender csúsztatta meg a labdát a rövid oldalon, amit a hosszún érkező Pávkovics közelről a hálóba passzolt (2-2).

Továbbra is mi irányítottuk a játékot, teljesen megváltozott a játék képe az első 45 perchez képest. Az 53. percben Radó csatázott az előreívelt labdáért a tizenhatoson belül, a két szombathelyi belső védő együttes erővel földre vitte, a játkvezető azonban ezúttal nem ítélt büntetőt.

Az 55. percben váratlanul ismét vezetést szereztek a házigazdák: Bolla futott el a jobb szélen, laposan középre gurított, Rácz pedig bevetődve a jobb sarokba lőtt (3-2). Két perccel később Pávkovics ívelt keresztbe a jobb oldalról, a bevetődő Radó centiméterekkel maradt le a labdáról.

A 61. percben Novothny kapott jó labdát Radótól, egy csellel elfektette ellenfelét, majd 14 méterről lőtt, Pálfi vetődve védett. Egy perccel később Urblík 16 méterről lőtt estében, Pálfi azonban ezt is megfogta. Teljesen beszorítottuk a hazaiakat, szinte csak a Haladás térfelén folyt a játék, ellenfelünk tíz emberrel próbálta őrizni előnyét.

A 74. percben ismét egyenlítettünk: Hidi M 40 méteres, hajszálpontos indításával Pávkovics tört be a tizenhatoson belülre a jobb oldalon, középre gurított, Zimonyi pedig pár lépésről az üres kapuba továbbította a labdát (3-3). Az egyenlítő találatunkat követően ismét kiegyenlítettebb lett a játék, a hazaiak feladták a zárt védekezést.

A 81. percben emberhátrányba kerültünk: Simut lépett ki nagy helyzetben, Hinora utolsó emberként, a tizenhatosunk vonala előtt szabálytalankodott vele szemben, a játékvezető pedig kiállította játékosunkat. A 84. percben Berecz ugratta ki Radót, Pálfi a tizenhatoson kívülre kifutva, lábbal tisztázott.

A 86. minutumban Radó csavart középre remekül, Zimonyi 6 méterről kevéssel csúsztatott a kapu mellé, talán jobban járunk, ha hagyja a labdát a mögötte még jobb pozícióban érkező Novothnynak. A 89. percben Kelemen került ziccerbe, 11 méterről centiméterekkel gurította a bal kapufa mellé. Mindkét csapat győzelemre játszott, ezért nagyon izgalmasan alakult a hajrá. 

A 95. percben Radó végzett el szabadrúgást 17 méterre a kaputól, ám a léc fölé lőtt. Az első félidőben a hazaiak játszottak a jobban, a második játékrészben nálunk volt többet a labda, mindkét együttes több veszélyes helyzetet dolgozott ki, a döntetlen megfelelt a mérkőzés összképének.

A Szombathelyi Haladás elleni mérkőzésünkről részletes szöveges tudósítás IDE KATTINTVA olvasható.

Desits Szilárd vezetőedző értékelése a lefújás után:

– Az egész mérkőzést tekintve reális a döntetlen, sajnos nem érdemeltünk győzelmet. Túl nagy előnyt adtunk az ellenfélnek az első félidőben, amely után hiába rohamoztunk és próbáltuk megnyerni az összecsapást, nem sikerült. A második játékrészhez gratulálok a csapatnak, de sajnos jó pár ember még mindig nem érzi át a helyzet jelentőségét, hogy minden mérkőzésen szét kell szakadni és bele kell állni a meccsekbe, mert nincs könnyű ellenfél. Gratulálok a szombathelyieknek, az egész találkozón jól játszottak.

A Szombathelyi Haladás elleni mérkőzést hivatalos YouTube-csatornánkon élőben közvetítettük, aki lemaradt a találkozóról, IDE KATTINTVA visszanézheti. Szurkolóinknak köszönjük, hogy éltek a klubunk által szervezett különbuszos utazás lehetőségével és a helyszínről biztatták csapatunkat! A magyar válogatott Európa-bajnoki selejtezői miatt rövid szünet következik a Merkantil Bank Ligában.

Legközelebb november 27-én, hétfőn 20 órakor az ETO FC Győrt fogadjuk az Illovszky Rudolf Stadionban, a meccset élőben közvetíti az M4 Sport. Addig sem maradunk program nélkül, második csapatunk november 18-án, szombaton 11 órakor a Szeged-Csanád Grosics Akadémia II. együttese ellen lép pályára az NB III. Keleti csoportjának 16. fordulójában. 

Hajrá, Vasas! Mindörökké, Angyalföld!