Ferencváros II - Vasas FC beharangozó (+videó)

2013-04-09 00:00
Győzni kell mindenáron!!!!


Dicsőséges múltra tekint vissza a ferencvárosi zöld-fehérek és az angyalföldi piros-kékek párharca, amikor a magyar bajnokság első osztályában csaptak össze a csapatok. Ez a mostani mérkőzés több szempontból is rendhagyó, ám jelen helyzetben semennyivel sem jelentéktelenebb az elmúlt évek nagy összecsapásaihoz képest. A múlt történései úgy hozták, hogy a Vasas labdarúgócsapata egy osztállyal lejjebb kényszerülnek összecsapni az FTC csapatával, amely ebben az osztályban tartalékcsapatával, a fiatal tehetségeivel szerepel. A sikert, a győzelmet azonban itt is 3 ponttal díjazzák, s erre most Angyalföldön óriási szükség van, hiszen úgy tűnik lassan beérik a munka.


A másodosztályú pontvadászat pontosan 2/3-ánál, a 20. mérkőzés lejátszása után először a bajnokság folyamán élre állt a Vasas. Ez a pozíció és a Vasas neve kötelez, s innentől ez a plusz motiváció is kell, hogy vezérelje a csapatot abban, hogy elérje célját: a hőn áhított élvonalbeli tagság visszaszerzését.

Nem lesz egyszerű dolga Dirk Berger legénységének, hiszen annak a Ferencvárosnak az otthonába látogat, akik stílusosan, sokat futva és helyenként szemet gyönyörködtető játékot felvonultatva játszanak hétről-hétre. Ennek bizonyságaként egy nagyon szoros mérkőzésen kaptak ki Békéscsabán (a mérkőzés jelentős részében kettős emberhátrányban), s a múlt héten három ponttal tértek haza Balmazújvárosi kirándulásukról. Elkel tehát a biztatás, s ha a nyíregyházi hazai mérkőzésünkre azt mondtuk, nagy harc lesz, akkor ez maga a háború.

Ferencváros – Vasas.

Egy legenda, s a legenda folytatódik. Akkor is, ha az FTC második csapatáról van szó, de tudjuk jól, a név kötelez. A Vasasnak viszont az első csapatáról van szó, s az első tudjuk jól, a legjobb. Jobbnak kell lennünk, mint már annyiszor sikerült, miért ne lenne ez így most is. A páros mérkőzéseink mérlegén lenne mit javítani, még ha ez most itt csak statisztika is, de a tények közé idekívánkozik az, hogy 160 mérkőzést játszott egymás ellen a két együttes az NB I-ben, melyen 42-szer a Vasas diadalmaskodott. A 43. hivatalos győzelmünket tavaly ősszel itthon arattuk (ha úgy tetszik a 161. mérkőzésen), melyen 1:0-ra diadalmaskodtunk Lipcsei Péter együttese felett.

Nézzük az elmúlt két évtized idegenben játszott összecsapásaink eredményeit:

Az első FTC-Vasas meccset az 1916-17-es bajnokságban rendezték meg és a mérkőzés 0-0-ás döntetlennel zárult.  Később az évtizedek folyamán sok emlékezetes összecsapásra került sor a két csapat között. Többnyire igen kis gólkülönbségek döntötték el a mérdkőzések végeredményét a Vasas illetve a Ferencváros között.1990 óta 11 mérkőzést veszítettünk el az idegenbeli bajnokikon, 4 döntetlent játszottunk és csupán kettét nyertünk. Reméljük most változtathatunk ezen a statisztikán.

1990. május 26. Ferencváros - Vasas 3-3

1991. június 15. Ferencváros - Vasas 1-0

1991. augusztus 31. Ferencváros - Vasas 1-0

1993. május 22. Ferencváros - Vasas 1-1

1993. szeptember 4. Ferencváros - Vasas 5-1

1995. május 20. Ferencváros - Vasas 1-1

1995. szeptember 9. Ferencváros - Vasas 0-2

1996. október 12. Ferencváros - Vasas 1-0

1998. március 22. Ferencváros - Vasas 1-0

1998. november 21. Ferencváros - Vasas 3-1

1999. augusztus 6. Ferencváros - Vasas 1-2

2001. június 20. Ferencváros - Vasas 2-0

2001. november 24. Ferencváros - Vasas 2-0

2005. április 17. Ferencváros - Vasas 2-0

2006. április 29.Ferencváros - Vasas 3-1

2010. március 28. Ferencváros - Vasas 1:1

2011. április 15. Ferencváros - Vasas 1:0

2012. március 31. Ferencváros - Vasas 0:1

 

De barangolva kicsit az időben nem kell sokáig visszamenni, hogy akár hivatalos edzőmérkőzéseket is találhassunk az almanachban. Pontosan az újjáalakuló Vasas első edzőmérkőzése Tóth András „Totya” irányításával végződött szoros 1:0 arányú FTC győzelemmel tavaly nyáron, ami már akkor is mutatta a fiatal csapatunk erejét.

Az erőre most is szükség lesz és szerencsére van is a tarsolyban, hiszen a Nyíregyháza edzője nem véletlenül emelte ki nyilatkozatában, hogy föléjük nőttünk ezen a téren is. Nos, ehhez most önbizalom is társulhat, ami kézzel fogható a csapat környezetében a nagyszerű diadal után. Remek a hangulat az öltözőben, a ma délutáni edzés után megtekintették a játékosok a szombati mérkőzés második félidejét, s végre nem a „mit-hogyan-kellett volna” volt túlsúlyban, hanem nyugtázhatták azt, hogy legközelebb is hogy kell csinálni. Ezzel a játékkal komoly esély lehet arra, hogy a mezőny a hátunkat nézze ezentúl, azonban nem szabad alább adni a mércét már szerdán sem. Sérülés szerencsére csak kisebb mértékben zavarja a csapatot, egyedül Popovics Bertoldot bokája kárhoztatja a lelátóra az aláfordult bokája, de a regenerálódás a legjobb úton halad nála is. Bastian Hohmann „könnyűszerkezetes” rögzítője a játékra alkalmas, így a kézsérülést szenvedett német játékos akár pályára is léphet, ha az edző is úgy akarja.

Erre elképzelhetően nem kerül sor, a keretnek azonban akár tagja is lehet, hiszen teljes értékű munkát végez. Kellemetlen hír vagy inkább tény, hogy Thiago ötödik sárga lapja miatt nem játszhat, azonban ha pozitívan fogjuk fel, akkor örülhetünk, hogy a Békéscsaba elleni szuperrangadón már a szakmai stáb rendelkezésére állhat.Volna mit törleszteni a zöld-fehéreknek, hiszen idegenbeli mérlegünk 41 vereség és 19 döntetlen mellett 19 győzelmet számlál, persze mindezek az élvonalbeli pontvadászatokra értendők. Itt az ideje, hogy meglegyen az a bizonyos huszadik a képzeletbeli palettán, s a 145-93 negatív gólkülönbségünket is jó lenne kozmetikázni. Erre minden esélyünk megvan, főképp úgy, hogy a kis Fradi is albérletben, mondhatni idegenben játszik, hiszen a Csepel SC stadionja ad otthont a mérkőzésnek.


Mit ad Isten, piros-kék környezetben fogad minket az FTC, mert a csepeli klub színei megegyeznek a Vasaséval, s a munkás klub múltja és hagyományai is sok azonosságot mutatnak a miénkkel. Várjuk ezért a Csepel szurkolókat is, hogy ismét piros-kék színekért szoríthassanak, mert csapatuk jelenleg az NB III-ban vitézkedik, így most egy osztállyal feljebb gyakorolhatják azt, milyen érzés NB II-es piros-kék csapatnak szurkolni.

A Vasas labdarúgócsapata szerda délelőtt találkozik, majd könnyed átmozgatással készül a mérkőzésre. A közös ebédet követően kis pihenőt tartanak a játékosok, szó esik a taktikáról, s irány a Béke tér.

Információ a szurkolóknak, hogy a vendégszektor bejáratánál 500,- Ft-ért vásárolhatják meg a tiketteket. Azok, akik jeggyel rendelkeznek a március 16-án esedékes találkozóról, azok szintén az ottani jegypénztárban tudják frissíteni tikettjeiket.

Zengjen, zúgjon a hajrá, Vasas, hajrá Angyalföld !!!