Egyetlen gól döntött a címvédő Ferencváros elleni meccsen

2022-08-31 22:45
Ellenfelünk az első félidőben vezetést szerzett, az eredmény pedig a második játékrészben sem változott.

Vasas FC – Ferencvárosi TC 0-1 (0-1)
OTP Bank Liga
6. forduló
2022. augusztus 31., szerda 20:30
Illovszky Rudolf Stadion
4295 néző

játékvezető: Andó-Szabó Sándor (asszisztensek: Georgiou Theodoros és Kóbor Péter)

Vasas FCJova - Baráth, Otigba, Hidi - Ódor, Márkvárt (Pátkai, 70.), Berecz, Szilágyi (Novothny, 79.), Deutsch (Silye, 70.) - Hinora (Radó, 79.), Holender (Géresi, 70.)
vezetőedző: Kuttor Attila

Ferencvárosi TCBogdán - R. Mmaee (Boli, 73.), Knoester, Kovacevic, Botka (Civic, 46.) - Esiti (Besic, 58.), Laidouni, Zachariassen (Marcos, 58.) - Wingo, Traore, Tokmac (Sigér, 87.)
vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov

gólszerzőZachariassen (17.)

sárga lap: Esiti (27.), Bogdán (64.), Knoester (91.), ill. Holender (66.), Berecz (87.)

Stadionunkban érezhető volt minden Vasas-szurkoló, játékos és stábtag rezgésén, hogy nem egyszerű feladatra készülünk az este folyamán: 13 éve már, hogy az Illovszky-stadion gyepén utoljára megvertük a Ferencvárost, 2009. augusztus 21-én 3-2-re győzedelmeskedtünk. Utoljára a zöld-fehérekkel idén februárban a MOL Magyar Kupa sorozatában találkoztunk, akkor ferencvárosi győzelem született, melynek folytatásaként a kilencedik kerületiek megnyerték a serleget. A mérkőzés előtti napokban ellenfelünk vezetőedzője nyilatkozatában kitért arra, hogy sok változás történt azóta a keretekben, ezért a kupameccs nem jelent kiindulási alapot az NB I-es találkozóra. Az orosz mester és Bogdán Ádám egyaránt kihangsúlyozták, nehéz mérkőzésre készülnek az Illovszky Stadionban. Ellenfelünk brazil támadója, Marquinhos kiemelte, a két fővárosi klub csatája különleges atmoszférát fog teremteni. A mérkőzésre készülve belső védőnk, Otigba nyilatkozott az előzetes erőviszonyokról: „A Ferencváros egy kicsivel erősebb keretű együttes az NB I-es átlagnál, de ez csak plusz motivációt jelent számunkra, hogy egy ilyen jó csapat ellen mutathatjuk meg magunkat.”

Kuttor Attila vezetőedző keretéből ma is többen hiányoztak sérülés miatt: Feczesin Róbert és Faragó Bálint térdműtét után gyógyulnak, Dombó Dávid válla pedig a tegnapi edzésen sérült meg, Iyinbor Patrick viszont visszatért részleges bokaszalagszakadás utáni rehabilitációjáról. Csapatunk a Jova - Baráth, Otigba, Hidi - Ódor, Márkvárt, Berecz, Szilágyi, Deutsch - Hinora, Holender kezdő összeállítással vonult ki a pályára, ellenfelünk felállása a következő volt: Bogdán - R. Mmaee, Knoester, Kovacevic, Botka - Esiti, Laidouni, Zachariassen - Wingo, Traore, Tokmac. A pálya szélén a hazai kispadon helyet foglalt Uram, Szivacski, Iyinbor, Litauszki, Silye, Hidi M, Pátkai, Vida, Radó, Géresi, Novothny és Ihrig-Farkas, a ferencvárosiaknál Dibusz, S. Mmaee, Besic, Mercier, Civic, Sigér, Auzqui, Costa, Boli és Lisztes alkották a cserenévsort. A mérkőzés napján bejelentett új ferencvárosi igazolás, Amer Gojak nem szerepelt még a keretben, ahogy a mérkőzés napján szerződést bontó és már DVTK-hoz igazoló Gera Dániel sem.

Az első félidei kezdőrúgást Köteles Márk végezte el. Az ünnepi lehetőséget 18. születésnapjára kapta szüleitől, testvérétől és annak élettársától, akikkel Borsod megyéből, Ragály községből járnak mérkőzésekre. A család minden mérkőzésen lelkesen szurkol a Vasasnak, ha tehetik idegenbe is elkísérik a csapatot. Márk a Vasas szeretetét édesapjától örökölte, aki több mint 60 éve Vasas-szurkoló. Nagyon boldog születésnapot kívánunk Köteles Márknak, Isten éltesse őt sokáig!

Mindkét együttes aktívan kezdte a mérkőzést, egyik csapat sem mondott le a kezdeményezés lehetőségéről a biztonsági játék érdekében. Az első percekben mi jutottunk el a Ferencváros kapujáig, ahol szöglettel és lövéssel veszélyeztettünk. Ezt követően a vendégek is szöglethez jutottak és lövőhelyzetet is sikerült kialakítaniuk, de védelmünk minden próbálkozást hatástalanított. Az első 15 perc eltelte után kiegyenlített volt a játék képe. Ekkor jött a hidegzuhany: egy labdavesztésünk után - nem kifejezetten veszélyes támadás végén - Zachariassen próbálkozott lövéssel, szerencséjére Otigba lábán irányt változtatott a labda, a megpattanó lövés pedig nagy ívben, védhetetlenül szállt Jova fölött a hosszú felső sarokba (0-1).

A középkezdéskor a vendégszektor gólörömét már elnyomta a hazai lelátókról megdörrenő „Mindent bele!”. A 21. percben egy veszélyesen érkező Ferencváros szögletet Otigba magabiztosan hatástalanított és fejelt ki a mezőnybe.

Két perccel később Holender harcolt ki szabadrúgást az ellenfél kapujától 20 méterre. A pontrúgást a sértett vállalta el, jobblábas lövése a felső kapufa fölött hagyta el a játékteret. Az ezt követő 10 percben eseménytelenül zajlott a játék, melyet Tokmac távoli próbálkozása szakított meg, de lövése nagyon messze elkerülte a kaput. A 36. percben Hinora ugrott ki a 16-oson belül, majd a szűk területen egyből középre adott, ahol a Holender elől menteni próbáló védő a saját kapujába pörgette a labdát. A stadion felugrott, de ezzel egy időben a partjelző is emelte a zászlót, a lest pedig a VAR-vizsgálat is jóváhagyta. A találat érvénytelen, maradt a vendégek egygólos előnye.

A 45. percben Traore küzdötte le magát az ötösünk oldalvonaláig, középre célzott labdáját azonban védelmünk lefülelte, végül Jova kezében landolt a labda. Kapusunk gyorsan játszotta meg a játékszert, kontratámadásunkból szögletet harcoltunk ki, de gólhelyzet nem alakult ki belőle. Az első játékrész 3 perces hosszabbítása sem telt eseménytelenül. Ellenfelünk kapujától 22 méterre Szilágyi fordult a kapu felé, az ütemhátrányban védekező ferencvárosi játékos csak szabálytalanul tudta megállítani.

A labda mögé Hinora állt, a teli rüsztel elvégzett erős löketet Bogdán bravúrral ütötte ki a kapu bal felső sarkából. A labda az alapvonal mögé pattant, szöglet következett, melyből bár helyzet nem alakult ki, a játékvezető VAR-vizsgálat miatt megakadályozta a játék folytatását. Az ellenőrzés ítélet nélkül zárult, 0-1-es ferencvárosi vezetéssel vonultak a csapatok az öltözőbe.

A második játékrészt megelőző ünnepélyes kezdőrúgást Ács Zsolt végezte el. Zsolt számára a Vasas örök szerelem, nem véletlen, hogy 50. születésnapja alkalmából felesége, Kati és gyermekei, Zsófi és Sanyi ezzel a lehetőséggel lepték meg őt. Nagyon boldog születésnapot kívánunk Ács Zsoltnak, Isten éltesse őt sokáig!

A félidőben Kuttor Attila vezetőedző nem cserélt, ellenfelünk azonban a védelemben kényszerült változtatni: a fájdalmakkal küzdő Botka helyett Civic lépett pályára. A második játékrészt erősen kezdtük, Otigba harcosságával jó helyzetbe hozta magát a jobb szélen, és a tőle nem megszokott pozícióból veszélyesen adott be. Az ötös hosszú oldalára tartó ívelésbe Bogdán nyújtózkodva tudott csak beleérni, de ez pont elég volt ahhoz, hogy érkező csatárunk ne tudjon lecsapni rá.

A folytatásban a Ferencváros több kapu elé ívelt labdával próbálkozott, Jova egymás után mindegyiket magabiztosan hatástalanította. A 61. percben ellenfelünk veszélyes helyről jutott szabadrúgáshoz, Laidouni erős lövésével egyidőben tökéletes ütemben ugrott fel a sorfal, így szögletre pattant ki a labda.

A 63. percben egy már-már elveszettnek tűnt indításra robbant be Holender, a vele tartó védő és a kapujából kifutó Bogdán összezavarodott támadónk lendületes megindulásától, melynek következtében a kapus a büntetőterületen kívül fogta meg a labdát. A megmozdulásért sárga lap járt a hálóőrnek, Hidi Patrik pedig a 16-os oldaláról végezhetett el szabadrúgást, éles lövése azonban szögletre pattant ki a sorfalról.

A 70. percben vezetőedzőnk hármas cserét eszközölt: Márkvárt helyett Pátkai, Deutsch helyett Silye, Holender helyett pedig Géresi lépett pályára. Két perccel később Wingo beadását Traoré rendkívül veszélyesen fejelte kapura, Jova hatalmas bravúrral a léc alól ütötte ki a játékszert. Parázs pillanatok következtek Vasas-szemszögből: először Hidi csúsztatta ki a Ferencváros veszélyes beadását, majd a kapunk elé szorulva többször próbálkozott az FTC, de a kritikus szituációkban mindig akadt egy blokkoló angyalföldi láb. A 79. percben Radó váltotta Szilágyit, ezzel egy időben Novothny is beállt Márkvárt helyett. Kuttor Attila vezetőedző a teljes támadószekciót felfrissítette, egyértelműen az egyenlítés céljával.

Nem sokkal később Baráth hosszú bedobása után Otigba készített le a 16-os vonalára, Hidi lövése azonban a kapu fölé szállt. A hosszabítás utolsó percében Novothny harcolt ki szabadrúgást kedvező helyről, majd Silye próbálkozott ballábas lövéssel, de a labda a kapu fölé szállt. Néhány másodperc múlva a játékvezető véget vetett a mérkőzésnek, 0-1-re nyert az Európa-ligában csoportkörös, az idei bajnokságban eddig veretlen Ferencváros együttese. Csapatunk emelt fővel hagyhatta el a pályát, az utolsó percig próbáltuk a szoros eredményt egalizálni, csupán egyetlen találat döntötte el a Vasas-Ferencváros összecsapást.

Kuttor Attila vezetőedző értékelése a mérkőzés lefújását követően:

- Gratulálok a Ferencvárosnak a győzelemhez. Tudtuk, hogy ki az ellenfél és milyen játékerőt képvisel. A saját magunk játékerejéhez képest, amit lehetett kitettünk a pályára. Az eredménnyel természetesen nem elégedett az ember egy vesztes mérkőzés után, de a srácokat nem tudom bántani a mutatott játék alapján. Ami bennünk volt, azt kijátszottuk. 

Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző összegzése:

- Nagyon örülhetünk ennek a győzelemnek, hiszen egy nehéz mérkőzésen szereztük meg a három pontot, ahol az ellenfél nem nagyon hagyott nekünk területeket. Ezért próbálkoztunk intenzívebb presszinggel, mely néha működött, néha nem. A következő mérkőzésre készülünk mostantól, ami szintén egy rangadó, a Derbi lesz. Pontok szempontjából jó úton járunk, de a játék szempontjából van mit javítanunk.

A Ferencvárosi TC elleni összecsapásunkat az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetítette, így aki lemaradt volna a találkozóról, az élő közvetítés után felvételről a Médiaklikk felületén visszanézheti.

Folytatás szombaton: szeptember 3-án, 16:15-től újra hazai körülmények között lépünk pályára, a Puskás Akadémia csapatát fogadjuk a 2022-23-as OTP Bank Liga 7. fordulójában. Köszönjük szurkolóinknak, hogy ma is a helyszínről buzdították csapatunkat. Hajrá, Vasas! Mindörökké, Angyalföld!