Döntetlen Újpesten

2023-05-06 16:30
Egy pontot szereztünk a lila-fehérek ellen.

Újpest FC - Vasas FC 1-1 (1-1)
OTP Bank Liga
30. forduló
Szusza Ferenc Stadion
3880 néző

Vasas FC: Uram - Szivacski, Otigba (Iyinbor, 46.), Baráth, Silye - Hinora (Cipf, 83.), Berecz, Urblík (Hidi M, 83.), Szilágyi (Ódor, 60.) - Holender (Hidi, 70.), Novothny
megbízott vezetőedző: Desits Szilárd

Újpest FC: Nikolic - Kastrati (Borello, 80.), Antzoulas, Abdoulaye, Antonov - Mack (Boumal, 57.), Onovo, Simon (Ambrose, 57.), Varga (Mörschel, 71.), Csoboth - Goure (Pauljevic, 57.)
vezetőedző: Nebojsa Vignjevic

gólszerzők: Antzoulas (42.), ill. Holender (37.)

sárga lap: Urblík (26.), Holender (31.), Novothny (50.), Berecz (92.)

Az OTP Bank Liga 30. fordulója a Honvéd Kecskemét elleni hazai győzelmével rajtolt, majd a szombati játéknapot csapatunk Megyeri úti küzdelme nyitotta. Két rendkívül balszerencsés bajnoki fordulót követően az utolsó szalmaszálba kapaszkodva vágtunk neki a lila-fehérek elleni összecsapásnak: a Ferencváros egy pillanatnyi figyelmetlenségünket büntette meg győztes góljával, míg a Puskás Akadémia az utolsó percekben az általunk megfordított meccset mentette döntetlenre, így a bajnokság végkimenetelét tekintve igencsak lehetetlen helyzetben vonultunk ki a Szusza Ferenc Stadion gyepére. A Puskás Akadémia elleni összecsapás névsorához képest egy helyen változtatott szakmai stábunk a kezdő tizenegyen, így az Uram - Szivacski, Otigba, Baráth, Silye - Hinora, Berecz, Urblík, Szilágyi - Holender, Novothny felállásban futottunk neki a találkozónak.

Cserepadunkon ezúttal Jova, Dombó, Litauszki, Hidi, Ihrig-F., Hidi M, Ódor, Iyinbor, Cipf, Hegedűs, Zimonyi és Balogh kapott helyet. Pátkai Máté, Faragó Bálint és Vida Máté műtét utáni rehabilitációja még zajlik, így rájuk továbbra sem számíthatott Desits Szilárd megbízott vezetőedző.

Az Újpest FC kezdő tizenegyét a Nikolic - Kastrati, Antzoulas, Abdoulaye, Antonov - Mack, Onovo, Simon, Varga, Csoboth - Goure  névsor alkotta, míg Nebojsa Vignjevic vezetőedző kispadján Banai, Boumal, Mörschel, Szabó, Ambrose, Mucsányi, Jakobi, Jevtovski, Pauljevic, Kovács és Borello csereként kapott helyet.

Rögtön egy Vasas-helyzettel indult a szomszéd várak összecsapása: a 3. percben egy formás labdajáratás végén Szilágyi vette át a labdát a bal lábára a tizenhatos sarkánál, majd a hosszú sarkot célozta meg, de Nikolic résen volt és lehúzta lövését. A 15. percben Hinora a szélen nagyon szépen verte meg őrzőjét, Kastrati mögé kerülve aztán a kapu felé vette az irányt és centerezett, de az érkező Novothny és Holender kicsivel lemaradt a bepasszról. Percekkel később Silye mélységi indítására Holender robbant be a hazai védővonal mögé, ám a tizenhatoson belül - kissé kisodródva - erőtlenre sikerült lövése, így a hazai kapus magabiztosan hárított. A játékrész középső harmadában mindkét csapat szűk területen védekezve fojtotta el ellenfele próbálkozásait, ebben az időszakban sok párharc jellemezte a mezőnyjátékot, de a labdaszerzéseket követően a masszív védőfalak nem hagyták, hogy bármelyik oldalon komoly gólszerzési lehetőség alakuljon ki. A 33. percben Antonov hosszú alsó sarok felé tartó bal lábas szabadrúgása ijesztett rá csapatunkra, de nem is maradt válasz nélkül a kísérlet: egy perccel később - egy szép labdaszerzés után - Urblík Holendert ugratta ki, aki a hosszú oldalon érkező Hinorának emelte át a játékszert, támadónk fejese azonban a kapu fölé szállt. A 37. percben megszereztük a vezetést! Szivacski a saját alapvonalunknál szerzett labdát, aminek köszönhetően csapatunk ellentámadásba lendült: Berecz váltott ritmust a pálya tengelyében, a támadóharmadba érkezve Silyét játszotta meg, aki átvétel nélkül a hosszún érkező Holender elé készített, játékosunk pedig magabiztosan értékesítette a ziccert (0-1).

Gólunknak nem sokáig örülhettünk, a 42. percben jött a lila-fehérek válasza: Antonov szögletére Antzoulas érkezett az ötösön, majd  védhetetlenül fejelt Uram kapujába (1-1). Egy perccel később hálóőrünk bemutatta első komoly védését: Csoboth került a kapunktól tíz méterre lövőhelyzetbe, erős kapufa mellé tartó próbálkozását azonban Uram látványos vetődéssel fogta. A szünetre döntetlennel vonultak a csapatok, mely a játék képe és a kidolgozott helyzetek alapján igazságosnak volt mondható.

A félidőben kényszerű cserét hajtott végre szakmai stábunk, Otigba helyén Iyinbor folytatta a játékot. A játékrész első tizenöt perce eseménytelenül telt, nem tudtunk fölényt kialakítani és kontratámadásokra sem adódott lehetőség. A 60. percben újabb friss ember érkezett csapatunkba: elhagyta a pályát Szilágyi, helyén Ódor kapott szerepet. A 69. percben átrendeződött hadrendünk: Holender cseréjeként Hidi állt be, így Novothny egyedüli ék-pozícióban folytatta, míg Berecz némileg támadóbb szerepkört kapott mögötte. Cserénk reakcióként szolgált az újpesti taktika váltására, a hazaiak hármas frissítését követően intenzívebben és magasabban kezdték meg letámadásukat, így Desits Szilárd megbízott vezetőedző okkal erősítette meg a labdakihozatalokért felelős szekciónkat. Egészen a 76. percig kellett várni, amíg újra veszélybe került a hazai kapu: Berecz a lilák belső védői között szöktette Novothnyt, aki a kapuig menetelt, de az utolsó pillanatban mentett a hátra igyekvő hátvéd, ráadásul a helyzet után a játékvezető lest intett. A 83. percben újabb két helyen változtattunk: Urblík és Hinora hagyták el a pályát, helyettük Hidi M és Cipf érkeztek a hátralévő percekre. A 88. percben a mérkőzés védését mutatta be Uram János: egy szögletet követően újra Antzoulas fejelhetett, a felső sarok felé pattanó labdát azonban hálóőrünk nagy bravúrral hárította. A találkozó utolsó perceiben heves küzdelem folyt a pályán, de egyik csapat sem tudta érvényesíteni akaratát, így egy ponttal tértünk haza a Megyeri útról, ami ebben a fordulóban életmentő...

Az Újpest FC elleni találkozóról részletes szöveges tudósítás is készült, mely IDE KATTINTVA olvasható.

Desits Szilárd megbízott vezetőedző értékelése a lefújást követően:

- Sajnos a mi esetünkben az egy pont továbbra is nagyon kevés, a döntetlennel tovább romlott az esélyünk. Az első félidőben a csapat jobban játszott, mint az Újpest, megvoltak azok a lehetőségek, melyekből esetlegesen még legalább egy találatot lehetett volna szerezni, de sajnos nem jött össze, a félidő vége felé pedig ajándékoztunk egy gólt az ellenfélnek. Gratulálunk az Újpestnek, mert jobbak voltak. Az az igazság, hogy azok a játékosok fogynak el, akik rendszeresen kilencven percet játszanak. Iyinbor Patrick a múlt héten megsérült, össze lett "drótozva", hogy legalább padon legyen, Otigba Kenneth pedig sérülten vállalta a játékot és eddig bírta, így félidőben kényszerű cserével kellett belenyúlni a mérkőzésbe. A játékosok mindent megtettek, de kezdenek elfogyni fizikálisan és mentálisan is, a teljesítményt azonban nem lehet erre fogni. Innentől az ellenfeleknek kellene botlani, sajnos már nem a mi kezünkben van a sorsunk.

Ma délután a DVSC paksi vendégszereplésével folytatódnak a versenysorozat küzelmei, este pedig a címvédő Ferencváros fogadja a Kisvárda csapatát. Vasárnap újabb két NB I-es találkozót rendeznek: a Zalaegerszegi TE a PAFC csapatával csap össze hazai környezetben, míg a MOL Fehérvár FC a mezőkövesdi arénában lép pályára 19:30-tól.

Folytatás május 13-án, szombaton 14:15-től - az OTP Bank Liga 31. fordulójában: akkor a ZTE együttesét fogadjuk majd az Illovszky Rudolf Stadionban. Addig sem maradunk program nélkül, második csapatunk holnap, azaz vasárnap 11 órakor a Sényő-Carnifex FC csapatával mérkőzik meg az NB III. Keleti csoportjának 36. fordulójában. Köszönjük, hogy szurkolóink ezúttal is a helyszínről buzdították csapatunkat! Hajrá, Vasas! Mindörökké, Angyalföld!