Döntetlen a Zalaegerszeg ellen

2023-05-13 16:45
Ellenfelünk már a 6. percben megszerezte a vezetést, s bár Hinora Kristóf góljával egalizálni tudtunk, a győzelem nem sikerült.

Vasas FC - Zalaegerszegi TE FC 1-1 (0-1)
OTP Bank Liga
31. forduló
Illovszky Rudolf Stadion
1376 néző

Vasas FC: Uram - Szivacski, Iyinbor, Baráth, Ódor (Balogh, 78.) - Hinora, Berecz, Hidi (Hidi M, 46.), Szilágyi (Cipf, 46.) - Holender (Otigba, 90.), Novothny (Ihrig-F., 86.)
megbízott vezetőedző: Desits Szilárd

Zalaegerszegi TE FCDemjén - Lesjak, Mocsi, Kálnoki Kis, Gergényi (Bedi, 85.) - Szalay (Mim, 64.), Kovács, Tajti (Huszti, 85.) - Németh (Meshack, 52.), Ikoba, Szendrei
vezetőedző: Boér Gábor

gólszerzők: Hinora (62.), ill. Németh (6.)

sárga lap: Berecz (29.), ill. Gergényi (84.)

Az OTP Bank Liga 31. fordulójának nyitómérkőzésén hazai környezetben fogadtuk a zalaegerszegi alakulatot. Múlt heti negyedik kerületi döntetlenünket követően a ZTE elleni találkozó relevanciája - a bajnokság kimenetelét illetően - már csak matematikai viszonylatban volt értelmezhető. Szakmai stábunk az Uram - Szivacski, Otigba, Baráth, Silye - Hinora, Berecz, Urblík, Szilágyi - Novothny és az elmúlt forduló válogatottjába bekerülő Holender által fémjelzett felállást jelölte kezdő tizenegyünknek.

Cserepadunkon ezúttal Jova, Dombó, Litauszki, Ihrig-F., Hidi M, Otigba, Sztojka, Cipf, Hegedűs, Deutsch, Zimonyi és Balogh kapott helyet. Silye Eriknek Achilles-ín problémája van, játékosunk ezúttal nem volt bevethető az összecsapáson, mellette Urblík József is hiányzott, aki az Újpest FC elleni mérkőzésen begyűjtötte ötödik sárga lapját. Pátkai Máté, Faragó Bálint és Vida Máté műtét utáni rehabilitációja pedig még zajlik, így rájuk továbbra sem számíthatott Desits Szilárd megbízott vezetőedző.

A ZTE FC kezdő tizenegyét a Demjén - Lesjak, Mocsi, Kálnoki Kis, Gergényi - Szalay, Kovács, Tajti - Németh, Ikoba, Szendrei névsor alkotta, míg Boér Gábor vezetőedző kispadján Gyurján, Mim, Grezda, Huszti, Csóka, Bedi, Safronov, Meshack, Klausz és Papp csereként kapott helyet.

Köszöntéssel kezdődött a délután. Az elmúlt két hétvégén emlékezetes sikereket arattak vasasos csapataink más sportágakban. Április 29-én az A-Híd VasasPlaket vízilabdacsapata lett Eurokupa-győztes a teltházas Komjádi-uszodában, ahol 15-7-re győzték le az olasz Savona csapatát. Nagy dolog ez a szakosztály és a klub életében, hiszen pólósaink 21 év után nyertek ismét nemzetközi kupát. Egy héttel később a Folyondár utcában ünnepelhetett együtt a Vasas család, a Vasas Óbuda női röplabdázói ugyanis a Békéscsaba kiütéses legyőzésével megnyerték az Extraliga döntőjét, egyben pedig a szakosztály történetének nyolcadik bajnoki címét.

A mai mérkőzés első félidejének kezdőrúgását Rónaszéki Rómeó végezte el. Szurkolónkat 30. születésnapja alkalmából nagymamája, édesanyja, öccse, nevelőapja, keresztanyja és kedvese köszöntötte ezzel a feledhetetlen pillanattal. Rómeó élete a stadion szomszédságában kezdődött 30 évvel ezelőtt, így nem meglepő, hogy a labdarúgás mindennapjainak fontos része lett. Különösen érdekes számára a mai mérkőzés, hiszen kerületi kötődése, a Vasas iránti érzelmi elköteleződése, ugyanakkor a Zalaegerszeg színeiben eltöltött kamaszkor csodás emlékeket idéz fel számára. Isten éltesse Rónaszéki Rómeót, boldog születésnapot kívánunk! 

Nem kezdtük jól a találkozót. A 6. percben Kálnoki Kis fejese még elkerülte kapunkat, ám nem sokkal később a vendégek megszerezték a vezetést: Hidi egy felívelést fejelt vissza a térfelünk közepén, a megszerzett labdával Kovács lódult meg, majd használta ki a környező Vasas-játékosok pillanatnyi hezitálását és Némethhez passzolt, a kissé pontatlan átadásra a ZTE fiatalja ráfordult, majd jobb lábbal kilőtte Uram kapujának bal alsó sarkát (0-1). Percekkel később csapatunk is gólhelyzetet alakított ki Demjén kapuja előtt: Hinora adott be a tizenhatos oldalvonaláról, a védőjéről jó ütemben leváló Novothny a pontos ívelést kapura fejelte, de a ZTE kapusa résen volt és hárította a próbálkozást. A 30. percben Ódor és Novothny összjátéka után egalizálhattunk volna, de támadónk a kapu fölé lőtt. Csapatunk kezdte magához venni a mérkőzés irányítását, ennek eredményeként a játékrész hajrájában többször is veszélyeztettük a vendégek kapuját. A 41. percben Berecz, Holender és Hinora játszotta át a ZTE középpályáját, majd utóbbi adhatott be a jobb szélről. Az ívelés Mocsit találta meg, de a lepattanó labdát Holender közelről lőhette kapura, a kapuba tartó löketet azonban a védő vetődéssel mentette ki kapujából. Az utolsó percekben is ellenfelünk térfelén tartottuk a labdát és többször is próbálkoztunk kapujuk bevételével, de a szünetig nem sikerült egyenlíteni.

A szünetben cseréltünk, Hidi és Szilágyi már nem futott ki a gyepre, helyettük Hidi M és Cipf folytatták a játékot. Az elsőhöz hasonló forgatókönyvvel indult a második félidő, a Zalaegerszeg volt magabiztosabb a labdával és pár perccel a középkezdést követően újra egy fejessel veszélyeztetett ellenfelünk: Gergényi beadására Ikoba érkezett a kapu előtt, de próbálkozása a felső léc fölé szállt. Ezúttal nem hagytuk, hogy pillanatnyi fölényét ellenfelünk újabb gólra váltsa, helyette magasabb fokozatra kapcsoltunk, melynek meg is lett az eredménye: a 61. percben bombagóllal egyenlítettünk! Baráth nagy bedobása után Novothny küzdött a tizenhatoson belül a kapunak háttal, megtartott labdáját Hinora elé készítette, aki 18 méterről védhetetlenül tüzelt a bal felső sarokba (1-1).

Egyenlítő gólunkat követően mentünk a győztes találatért, de a vendégek védekezésének megbontására nem volt receptünk. A 78. percben Ódor helyett Balogh, a 86. percben Novothny helyett Ihrig-F. érkezett a pályára. A második játékrész végéig sem sikerült közelebb kerülnünk a három pont megszerzéséhez, így döntetlennel zártuk utolsó előtti hazai bajnoki találkozónkat.

A  mérkőzés részletes tudósítása ITT olvasható.

Desits Szilárd megbízott vezetőedző értékelése a Vasas-Zalaegerszeg összecsapás után:

- A döntetlen reális a mai mérkőzés képe alapján. Nem volt gördülékeny a játékunk, de a játékosok mentális állapota idézőjelben rendben volt, megpróbáltak mindent megtenni a mérkőzésen, ami jelen állapotban őszintén szólva nehéz. Nem jönnek azok a sikerek, amik lendítették volna a csapatot, és ez becsületről szól. A mérkőzést befolyásolta a zalaegerszegi gól, könnyű labdákat veszítettünk el, labdakihozatalban is alájuk dolgoztunk, előnyhöz juttattuk őket. Folytattuk a játékot, felébredtünk, de sajnos az első lehetőségünkből nem tudtunk betalálni. A szünetben kicsit rendeztük a sorokat, próbáltunk frissíteni, dinamikát hozni a pályára. Ott sem volt gördülékeny a játékunk, de a hozzáállásunknak köszönhetően kiegyenlítettünk, viszont a győzelmet sajnos már nem tudtuk megszerezni. A játékosok becsülettel végigcsinálták a mérkőzést, nyilván ez a normális, ezt kellett tenniük. Együtt vagyok velük, és tudom, hogy nem könnyű ez az időszak. Érzik, hogy ebből a szezonból több is lehetett volna, de nem jött ki, ez egy óriási törés és csalódás mindenkinek.

Folytatás május 19-én, pénteken 20:30-tól az OTP Bank Liga 32. fordulójában, Kisvárdán. Addig sem maradunk program nélkül, második csapatunk holnap, azaz vasárnap 16 órakor a Karcag együttesével mérkőzik meg az NB III. Keleti csoportjának 36. fordulójában Balmazújvárosban. Köszönjük, hogy szurkolóink ezúttal is a helyszínről buzdították csapatunkat! Hajrá, Vasas! Mindörökké, Angyalföld!