84 éve született Bakos Sándor

2023-08-02 09:30
A védő 1958-70 között szerepelt a Vasasban, két Közép-európai Kupa-győzelmet és négy bajnoki címet ünnepelhetett klubunk játékosaként.

Bakos Sándor két klubban játszott összesen, de szinte teljes pályafutását Angyalföldön töltötte, hiszen visszavonulása előtt a Vasas után csupán egy évig játszott a Ganz-MÁVAG együttesében.

Fantasztikus sikerek kísérték pályafutását, tagja volt az 1966-ban veretlenül bajnoki címet szerző csapatunknak, ezen kívül aktív részese volt az 1961-ben, 1962-ben és 1965-ben kivívott aranyérmeknek is. A negyedik bajnoki címet - az utolsó fordulóban - az Ózd elleni 4-1-es győzelemmel sikerült bebiztosítani, ezen a találkozón csapatunk harmadik gólja Bakos Sándor nevéhez fűződött.

A Közép-európai Kupát 1962-ben és 1965-ben nyerte meg csapatunk Bakossal a soraiban. Az 1962-es kiírásban védőnk a fináléban nem lépett pályára, de a korábbi találkozókon szerephez jutott, az 1965-ben rendezett döntőt végig játszotta, amikor Bécsben 1-0-ra legyőztük a Fiorentinát.

- Nagyon jó volt a Vasasban, kimondhatatlanul jó, a győzelmek, a portyák, az egyetlen válogatottság - nyilatkozta Bakos, miután átigazolt a Ganz-MÁVAG együttesébe.

Játékosunk egyetlen mérkőzését a nemzeti együttesben 1966-ban az Ausztria ellen 3-1-re megnyert barátságos mérkőzésen játszotta. A találkozó után az Antal Zoltán és Hoffer József által írt Alberttől Zsákig című könyvben az alábbi értékelés szerepel Bakos játékáról az osztrákok ellen: „Technikailag és taktikailag képzett, sokoldalú labdarúgó. A védekezésben és támadásban egyaránt kitűnő teljesítményre képes. Korszerű szélsőhátvéd-játékán előnyösen érződik, hogy hosszú időn át fedezetet játszott. Különleges taktikai feladatok megoldására is alkalmas, megbízható, mindig sportszerűen harcoló játékos.”

Bakos Sándor 70 esztendősen, 2010. március 16-án hunyt el. Emlékét örökre megőrizzük.

Fotó: labdarugo.be