66 éve ültünk fel először a bajnokság trónjára

2023-06-02 09:00
1957. június 2-án a bajnoki hajrában - egy pont előnnyel az MTK-val szemben - hódítottuk el az első elsőosztályú bajnoki címet.

Baróti Lajos vezetőedző nem bízta a véletlenre a kezdő tizenegyet, hiszen a Kovalik Ferenc, Kárpáti Béla, Kontha Károly, Sárosi László, Bundzsák Dezső, Berendy Pál, Raduly József, Csordás Lajos, Szilágyi Gyula, Kaszás László, Lenkei Sándor összeállítású csapatunk már a 7. percben vezetést szerzett Kaszás László találatával a Szombathelyi Haladás VSE ellen, négy perccel később pedig Bundzsák Dezső góljával már kétgólos előnyre tettünk szert. A szünet előtt eldöntöttük a mérkőzés kimenetelét, hiszen a 28. percben Kaszás László ismét eredményes volt, majd a 31. percben - az abban az idényben 17 találattal gólkirályi címet ünneplő - Szilágyi Gyula is bevette Varga János kapuját.

A második félidőben újabb Vasas-gólokat láthatott a Népstadionba kilátogató 20 ezer néző: Csordás Lajos előbb a 69., majd a 85. percben is bevette az ellenfél kapuját, így kialakult a 6-0-s végeredmény. Miután az MTK 5-0-ra kikapott az SBTC otthonában, így egy pont előnnyel bebiztosítottuk a klub történelmének első bajnoki címét! Azzal, hogy 1957-ben a megszereztük történetünk első bajnoki trófeáját, csapatunk indulhatott a Bajnokcsapatok Európa-kupája küzdelmeiben.

A Baróti Lajos vezetőedző által irányított első bajnokcsapatunk tagjai: Berendy Pál, Bárfy Antal, Bundzsák Dezső, Csordás Lajos, Kárpáti Béla, Kaszás László, Kontha Károly, Kovalik Ferenc, Lenkei Sándor, Sárosi László, Raduly József, Szilágyi I Gyula, Szilágyi II János, Teleki Gyula.