61 éve Machos mesterhármasával győztük le a Fiorentinát

2023-05-20 14:00
1962. május 20-án a Közép-európai Kupa csoportmeccsén az AC Fiorentina csapatát fogadtuk a Népstadion húszezer nézője előtt.

Illovszky Rudolf vezetőedzőnek nem volt könnyű dolga a kezdőcsapat összeállítása során, hiszen több válogatott játékosát is nélkülözni kényszerült az olasz lila-fehérek elleni Vasas-keretből. A piros-kék csíkkal díszített fehér mezben kivonuló angyalföldi alakulatban így is bőven találhattunk klasszis játékosokat. Így állt fel csapatunk: Gelei, Kárpáti, Bundzsák, Bakos, Bárfy, Berendy, Mathesz, Kékesi, Machos, Pál László és Pál Tibor. Vasas-támadásokkal indult a találkozó, kezdeményezésünk pedig hamar góllá is érett: Machos Ferenc a 8. percben a hosszú alsó sarokba helyezett, megszerezve ezzel a vezetést. Néhány perccel később újra Machos lendült akcióba, ezúttal távoli bombája a felső lécről pattant vissza a mezőnybe.

A 26. percben egy tizenhatos vonalára visszafejelt labdát Machos ezúttal védhetetlenül a keresztléc alá durrantott, megduplázva ezzel előnyünket. A második játékrész során a büntetőből szépítő olaszok nem sokáig örülhettek, percekkel később Machos harmadik találatát is megszerezte: egy jobb oldalról érkező beadásra a kapusnál is jobb ütemben érkezett, akinek kezei közül a kapuba fejelte a játékszert.

Rudi bácsi csapata így - Machos Ferenc mesterhármasával - 3:1-re győzött az olasz együttes ellen. Bár Machos Ferenc számára kifejezetten emlékezetes maradt ez a találkozó, bőven akadtak még meghatározó pillanatok karrierjében ezen kívül is: pályafutása során három alkalommal bajnoki címet szerzett a Vasassal, két ízben pedig csapatával a Közép-európai kupát is Angyalföldre hozta.

Fotó: Filmhíradók Online