56 éve Vasas-gólokkal vertük a hollandokat

2023-05-10 17:00
Nemzeti csapatunk több mint fél évszázada Mészöly és Farkas találataival győzte le Hollandiát az Eb-selejtezőn.

1967.05.10-én a magyar válogatott Európa-bajnoki selejtezőn fogadta a Népstadionban Hollandia válogatottját. Nemzeti tizenegyünk több szálon is kötődött a Vasashoz: egyrészt a kezdő csapatból ekkor a Vasasban játszott négy meghatározó Vasas-játékos - Mészöly Kálmán, Ihász Kálmán, Molnár Dezső és Farkas János - , másrészt a válogatott szövetségi kapitánya a Vasas legendája, Illovszky Rudolf volt.

Az összecsapás során is főszerepet vállalt az angyalföldi küldöttség, a csaknem 30.000 néző egy emberként ugrott talpra, mikor a 7. percben büntetőhöz jutott a magyar válogatott, a labda mögé pedig nem más, mint a Szőke Szikla állt oda. A feszült pillanatban hideg vérrel futott neki, majd jobb lábát kifordítva precízen, félmagasan helyezett a kapufa mellé, így Mészöly góljával megszereztük a vezetést. Harminc perc elteltével - még az első félidő vége előtt - újabb Vasas-játékos iratkozott fel a góllövők névsorába. Csapatunk jobb oldaláról érkezett egy beadás a holland kapu előterébe, melyre egyszerre érkezett a kimozduló kapus és a labdát támadó Farkas - nyakában védőjével, de a magyar támadó szemfülesen megkaparintotta a labdát és a kapuba lőtt.

A hollandok második félidei találata csak szépítésre volt elég, így a 7. magyar-holland meccsen Magyarország megszerezte 4. győzelmét a nyugat-európai nemzet ellenfeleként.

Fotó: ftcbk / Képes Sport