42 éve Kiss duplájával győztük le a norvégokat

2023-05-20 17:00
A magyar válogatott Kiss László két góljával 2-1-re nyert a Norvégia elleni vb-selejtezőn.

Napra pontosan 42 évvel ezelőtt, 1981. május 20-án a magyar válogatott Norvégia ellen lépett pályára az oslói Ullevaal Stadionban. Nemzeti csapatunk akkori kezdőjében két olyan labdarúgó is volt, akik kötődtek a Vasashoz: Müller Sándor a középpályán, míg Kiss László a támadószekcióban kapott helyet Mészöly Kálmán szövetségi kapitánytól, aki játékosként még az 1979-80-as idényben bajnoki bronzérmet ünnepelhetett csapatunkkal.

Kétségtelenül az oslói mérkőzés főszereplője Kiss László volt, aki egymaga két perc alatt duplázni tudott. A beszámolók szerint feszült hangulatban, kapkodással kezdődött a találkozó, hiszen Tóth már az 5. percben sárga lapot kapott. Az első negyedóra után kiegyenlítetté vált a mérkőzés, különösebb izgalom nélküli, mondhatni unalmas mezőnyjáték következett, enyhe magyar fölénnyel. A 32. percben közel járt a vezetés megszerzéséhez Norvégia: Økland egy pillanat alatt kibújt Garaba szorításából, majd váratlanul 30 méterről kapura lőtt a jobb alsó sarok irányába. Katzirzt egy gondolattal elkésett a vetődéssel, de szerencsére a labda centiméterekkel a jobb kapufa mellett ment el. Tíz perccel később Varga lövése után Kissről visszapattant a labda Fazekas elé, aki 14 méterről kapura lőtt, ám Abrahamsen hárítani tudott.

A fordulás után egymás hibáiból éltek a csapatok, majd az 57. percben Thoresen megszerezte a vezetést Norvégiának, miután a kapunk jobb oldalába fejelt. A magyar együttes nehezen tért magához a kapott gól után. A 75. percben - már vitatható - érvénytelen gólt szerzett a magyar válogatott: Martos ívelése után a labda keresztbe elszállt, Tóth az alapvonalról visszafejelte, Fazekas pedig tíz méterről a hálóba lőtt. A játékvezető érvénytelenítette a találatot, mert úgy látta, hogy Martos beívelése már az alapvonalon túlról csavarodott vissza a kapu elé.

A 77. percben összejött az egyenlítés: Fazekas jobb oldali szögletét követően az érkező Kiss az állva maradó Kordahl mellől, hat méterről élesen a bal felső sarokba fejelt (1-1). Két perc múlva megfordítottuk az állást: Kiss vezette a labdát, majd észrevette, hogy Abrahmsen kapus az ötös vonalán ácsorog, így 18 méterről ballal nagyszerűen alányúlt a labdának, amely a hálóőrt becsapva a kapu közepébe hullott (1-2). Az utolsó percekben még Økland került gólhelyzetbe, de nyolc méteres lövése a felső léc felett ment el, így "a magyar csapat csaknem reménytelennek látszó helyzetből, mondhatni bravúros körülmények közepette támadt fel és szerezte meg a két pontot", melynek óriási jelentősége volt a magyar nemzeti tizenegy későbbi szereplése és a csoportelsőség kiharcolása szempontjából.

- Miért sikerült? Ne kerteljünk, ebben a szerencse is közrejátszott. Fazekas szögletrúgásának az íve laposabb volt, mint amire számítottam. Hátra kellett lépnem, nem tudtam teljes erővel megfejelni, de nagy szerencse, hogy így is bement a labda. Miközben a norvégok a kábultságukban tébláboltak, jött a második gól. Jobbal vezettem a labdát, majd ballal akartam elrúgni. Ám a göröngyös talajon megpattant a labda, ezért igazítanom kellett egyet. A kapus, Abrahamsen felém jött, láttam, hogy mögötte üres a terület. Ballal alányestem a labdának, így nyertünk. A taktikai értekezleten a szövetségi kapitány külön felhívta a figyelmet arra, hogy a norvég kapus szeret kijönni, ez is eszembe jutott abban a pillanatban - nyilatkozta akkor legendás játékosunk, Kiss László, aki egymaga két perc alatt eldöntötte a Norvégia elleni vb-selejtezőt.

- Nagy bravúrral, remek küzdőképességgel fordítottuk meg a mérkőzést. Kiss második gólja élményszámba ment. Az újabb két ponttal birtokunkban nyugodtan várhatjuk az angolokat - összegzett Mészöly Kálmán szövetségi kapitány a lefújás után.

Fotó: Arcanum